morek900 0 Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Witam drogich forumowiczów. Zwracam się do was z pytaniem oraz rozwiązaniem problemu, którego nie mogę rozwiązać. Otóż od jakiegoś czasu posiadam windowsa 8.1 (2 lata). Od tego czasu średnio co 2-3 miesiące muszę robić format dysku, gdyż po włączeniu komputera albo : - wywala blue screena - albo komputer wypluwa błędy, w których trzeba od nowa odświeżyć system. Wczoraj po odpaleniu komputera, system zawiesił się na logo startowym i tak został. Zdenerwowany ściągnąłem windowsa 7 i próbowałem go uruchomić. Niestety bez skutku. Komputer zawiesił się na "przygotowywanie systemu windows" i tak wisiał. Zabrałem się do pracy. Odpaliłem MHDD i przeprowadziłem (tak mi się wydaje), pełne czyszczenie dysku, wraz z naprawą bad sectorów. Trwało to około 10h , lecz nie dotrwałem do końca. Wynik był następujący : http://images70.fotosik.pl/1002/22134b60a11ece51.jpg 2 miesiące temu przeprowadzałem test dysku programem HDD tune. Wykryło 2 bad sectory. W chwili obecnej na Live CD uruchomiłem HDD tune oraz drugi program sprawdzający zużycie dysku. Następnie zrobię sprawdzenie kości ramu MEMTESTEM 86. Wszystko udokumentuje zdjęciami. Podejrzewam pewien problem. Otóż że dysk posiada partycję MBR a powinna być GPT. Czy myślicie że przy downgroade to jest duży problem? Cytuj Link to post Share on other sites
bobas8909 1 Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Miałem taki sam problem i jak się okazało była to wina dysku twardego, na którym był system zainstalowany. Spróbuj zainstalować system na innym dysku jak masz, bo inaczej długo będziesz się jeszcze tak bawił. Cytuj Link to post Share on other sites
morek900 0 Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Dziś jest weekend , to można troche pobawić się. Zrobie pełne skany. Zrobię test jeszcze raz MHDD posługując się : http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html W pon będe mieć nowy dysk, albo oddam stary do działu IT. zobaczymy co powiedzą po skanie HD TUNE nie wyrzuciło bad sektorów. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 jakiej firmy masz tego hdd, moim zdaniem jak windows nie chce się zainstalować to "dupnięty" dysk. Kup Sobie ssd Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts