Skocz do zawartości

Plyta i proc pod GTX 460

Recommended Posts

Witam

Potrzebuje fachowej pomocy.

jeśli ktoś się na tym zna to proszę o odpowiedź:

Czy płyta i procesor z załącznika będą wystarczające dla GTX 460 w zestawieniu jak w ząłczniku?

http://allegro.pl/adict-quad-x4-4x3-0-4 ... 71032.html

Chodzi mi o to czy komp nie jest za słaby pod tą grafike?

i tylko takich odpowiedzi prosze udzielać :help:

pozdrawiam

To tak

Nie wiemy jakiej firmy jest ram (liczę że jak będzie goodram to OK) i jaki zasilacz jak firma jak się dowiesz to napisz to powiem

Procesor AMD Athlon II X4 jest bardzo mocny, ale teraz lepiej dołożyć trochę do Phenoma II X4 925 :) A co do płyty głównej to polecam Gigabyte GA-MA78LMT-S2

Różnicy wielkiej nie ma. Niby phenom słabszy o te 200Mhz (ale to nic) a za to Athlon nie ma 3 poziomu pamięci

W grach nie ma różnicy

Zamierzasz brać gotowy zestaw z allegro? Współczuje pomysłu; są one wyposażone we wręcz fatalne zasilacze - mogące uszkodzić resztę podzespołów i rozpadające się obudowy iBox. Sprzedawcy szukają oszczędności wszędzie byleby tylko wsadzić nieco lepszy proc i grafikę za śmiesznie niską cenę...

gtxxor czytaj dokładnie posta na którego odpowiadasz ja się nie pytam o Twoje uczucia :) Taki żart mam gorszy dzień :sciana:

Zasilacz czy ramy to narazie nie wiem musiałbym tam zadzwonić, jak coś to na pewno mają opcje zmiany marki zasilacza a ja mogę spokojnie różnicę dołożyć.

powiedzcie mi jeszcze drodzy koledzy w jaki sposób rozmiar pamięci cache wpływa np. na ilość fps w grach.

Teraz mam E2160 i 8600gt i podobno to procek w tej konfiguracji hamuje klatki przy detalach na low

Owszem hamuje, ponieważ jest za słaby do tej grafiki. Na procesorze się nie oszczędza, bo inaczej moc grafiki pozostanie w spoczynku.

To zależy do czego będzie komputer przeznaczony. Jeżeli chodzi o gry to zależy od samej gry. Np. GTA IV potrzebuje przynajmniej i5 i to po OC by chodziło przyzwoicie na pełnych detalach(grafika nie jest tutaj taka ważna - starczy 8800gtx), natomiast w takim Stalkerze czy Crysisie starczy nawet AMD X2 za to potrzebna jest super mocna karta :)

Owszem hamuje, ponieważ jest za słaby do tej grafiki. Na procesorze się nie oszczędza, bo inaczej moc grafiki pozostanie w spoczynku.

To zależy do czego będzie komputer przeznaczony. Jeżeli chodzi o gry to zależy od samej gry. Np. GTA IV potrzebuje przynajmniej i5 i to po OC by chodziło przyzwoicie na pełnych detalach(grafika nie jest tutaj taka ważna - starczy 8800gtx), natomiast w takim Stalkerze czy Crysisie starczy nawet AMD X2 za to potrzebna jest super mocna karta :)
Teraz to już każda nowa gra wykorzystuje potencjał czterech rdzeni. Zresztą w weilu aplikacjach też się przydadzą.

Przestańcie głupoty wygadywać.

Po 1 - 4rdzenie jeszcze co najmniej rok nie będą powszechnie wykorzystywane

Po 2 - w 97% gier liczy się moc karty graficznej, są wyjątki ale nieliczne(np.gtaIV czy civilizacja 5). Do komfortowego grania wystarczy dowolny 2rdzeniowiec z częstotliwością taktowania ok 2.4-3 ghz

Skąd to wiem? Sam mam X2 6000+ 3.0ghz i na karcie GTX460 1GB OC śmiga aż miło.

Przestańcie głupoty wygadywać.

Po 1 - 4rdzenie jeszcze co najmniej rok nie będą powszechnie wykorzystywane

Po 2 - w 97% gier liczy się moc karty graficznej, są wyjątki ale nieliczne(np.gtaIV czy civilizacja 5). Do komfortowego grania wystarczy dowolny 2rdzeniowiec z częstotliwością taktowania ok 2.4-3 ghz

Skąd to wiem? Sam mam X2 6000+ 3.0ghz i na karcie GTX460 1GB OC śmiga aż miło.

1. 4 rdzenie są wykorzystywane we wszystkich najnowszych grach - Mafia 2, Gothic 4, F1 2010, Just Cause 2 (minimalnie, ale jednak), Dirt 2, R.U.S.E., Metro 2033 (tutaj to nawet 6 by się przydało), GTA IV (też się trochę przydadzą), Bad Company 2, Sralker Zew Prypeci, Aliens vs Predator, StarCraft 2 :)

2. Niedawno miałem Athlona 64 x2 5000+ i teoretycznie na nim też wszystko śmigało - gdy zmieniłem na Athlona II X4 640 odczułem na prawdę spory przyrost wydajności - co najmniej 30%.

No ale skoro śmiga to po co wymieniać już dziś? Można poczekać z pół roku i wymienić bez żadnych problemów :/

Jeżeli fps przekracza 60 to czy jest 100 czy 65 to nie widać różnicy w wydajności.

No skoro tak jest to nie opłaca się jeszcze wymieniać - mimo wszystko przemyśl zakup nowego procesora :sciana: Może jeszcze nie teraz ale taki prezent na nowy rok się przyda - będziesz zadowolony :)

Witam

Potrzebuje fachowej pomocy.

jeśli ktoś się na tym zna to proszę o odpowiedź:

Czy płyta i procesor z załącznika będą wystarczające dla GTX 460 w zestawieniu jak w ząłczniku?

http://allegro.pl/adict-quad-x4-4x3-0-4 ... 71032.html

Chodzi mi o to czy komp nie jest za słaby pod tą grafike?

i tylko takich odpowiedzi prosze udzielać :help:

pozdrawiam

Kolego, jeśli interesuje Cie cały zestaw ze sklepu Adict, to śmiało możesz o nim zapomnieć. Mnie też zainteresowała oferta tego sklepu odnośnie tego kompa. Założyłem nawet całkiem oddzielny temat na tym forum. Już miałem go kupować, ale bardziej znający sie na rzeczy, doradzili mi na co zwrócic szczególną uwagę:

1. Cena jest całkiem przystępna jak za całego kompa i całosć wygląda całkiem spoko, ale idź do sklepu i poproś o specyfikacje techniczną podzespołów. Ja tak zrobiłem ale pracownicy sklepu nie bardzo umieli mi powiedzieć jakie podzespoły znajduja się w środku i kto jest ich producentem. Nawet sprzeczali się przy mnie jakiej firmy jest ten GTX 460.

2. W takie maszyny z reguły pakuje sie buble zalegające na półkach. Są to w dużej mierze produkty, które sie niesprawdziły.

3. Potencjalnych klientów ma zwabić typowy chwyt marketingowy. Ładna kolorowa strona i co drugie słowo zawarte w treści typu: najlepsza, najszybsza, najwydajniejsza, do wszystkich gier i aplikacji.

Wybór należy do Ciebie ale.....

4. Przyjrzyj się obudowie dokładnie. Ugotujesz jej zawartość już na początku.

Powodzenia w zakupie!

Smęcicie na ten zestaw jak cholera.

Ja napisałem maila do ADICTa z zapytaniem odnośnie wymiany niektórych komponentów tego zestawu.

Poprosiłem o dysk Samsunga, zasilacz OCZ ModXStream 500W i o inna obudowę, różnica w cenie może ze 100zł w sumie.

Napisali, że nie ma problemu i na życzenie wymienią na inne.

Wtedy zestaw w tej cenie nadal zły? Nawet jeżeli karta jest Palita?