JakubKP 2 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Cześć. Chciałbym ulepszyć mój komputer za dość skromną sumę, ale dużo na moją platformę chyba nie trzeba wydać. Do rzeczy. Moja specyfikacja wygląda następująco: Płyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2P Procesor: Athlon 64 X2 4200+ Karta graficzna: i tu właśnie nie mam, miałem hd 4850, ale spaliła się... Ram: 2,95gb w dwóch kościach(ddr2) Zasilacz: No name, myślałem nad jakimś tanim chieftec'iem używanym Jeszcze nie mam kupionej gry więc nie testowałem. Dodam, że mój monitor ma rozdzielczość HD i nie będe go zmieniał narazie... Czekam na wszystkie pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Sam sobie odpowiedziałeś trochę tym tematem. Karta graficzna: i tu właśnie nie mam, miałem hd 4850, ale spaliła się... Zasilacz: No name, myślałem nad jakimś tanim chieftec'iem używanym Zasilacz do wymiany jako pierwsza rzecz, no chyba że chcesz reszte kompa z dymem póścic Cytuj Link to post Share on other sites
JakubKP 2 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Tak, zasilacz wiedziałem od początku, że do wymiany, ale niw iem na jaki... A kartę graficzną sam spaliłem przez własną głupotę, odczepiając wentylator od radatora... Edytowane 23 Czerwca 2015 przez JakubKP Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Polecane zasilacze [table]100-150 zł[/table] SeaSonic SS350ET 80+ + bardzo niska cena. + certyfikat 80+ Bronze. - niska moc zasilacza. Fortron FSP350-60GHN + certyfikat 80+ Bronze. - niska moc. - mała ilość wtyczek. Fortron ATX HEXA 400W + sprawność > 80% - słabe linie 12V. - słabe okablowanie Corsair VS 450W + stosunkowo mocna linia 12V. + przyzwoity wygląd. + oplecione kable + 3-letnia gwarancja + jedna linia 12V - niska jakość kondensatorów. - nie najlepsza regulacja napięć. - brak certyfikatu sprawności. Chieftec GPA-450S8 + sprawność ok. 80% - mała ilość mocy na liniiach 12V. - mała ilość wtyczek. Tacens TACRADIXECO-500 + cichy + przyzwoity wygląd + jedna linia 12V... - ...ale bardzo słaba(324W) - brak certyfikatu sprawności - mała ilość wtyczek Antec VP-PC 500W + wysoka moc jak na swoją cenę + sprawność ok.80% + okablowanie Nie mam doświadczenia w tym przedziale cenowym/takim zestawie. Ale w ciemno mogę powiedzieć ze jeśli weźmiesz któryś z tych to juz będzi duży krok do przodu Cytuj Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Najtaniej jakiś fortron z allegro, o tego sprzętu starczy. No i jeśli nie masz karty graficznej to o niej bym pomyślał. W tej cenie tylko jakąś używaną, z nowych nie ma NIC godnego zainteresowania. Musisz zdawać sobie sprawę że na tym komputerze nawet z nowszą grafiką w żadną grę komfortowo nie pograsz, bo jak rozumiem komputer jest używany do gier. Chyba czas zacząć zbierać na nową platformę , na przykład jakiś pentium. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez radioland Cytuj Link to post Share on other sites
JakubKP 2 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Hmm. Właśnie dlatego zadałem pytanie. Chcę kupić tylko używane podzespoły. Dobrze, kupić używanego fortona, ale o jakiej mocy? Jaką grafikę? Gtx 260? Myślałem o niej, ale czy jest coś innego, lepszego? Dokupić ram. Czy procesor wystarczy? Komputer ma być do codziennego użytku, ale będe tylko grał w cs:go, ponieważ chciałbym zacząć grać w tą grę... Czekam na odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Jakiś rok temu miałem podobny procesor tylko model wyższy bo 5200+ i moim zdaniem nie nadaje się on nawet do codziennego użytku, to znaczy pocztę sprawdzisz ale oglądając film w lepszej jakości już nie wyrabiał, ty posiadasz niższy model, więc moim zdanie nadaje się on do gry co najwyżej w sapera. Może jesteś w stanie nazbierać na jakiegoś pentiuma i do tego coś pokroju r7 260x, byłbyś na tym w stanie już spokojnie pograć tym bardziej że nie masz fullhd, z tym że wiąże się to z zmianą całego komputera. Modernizacja obecnego komputera to trochę podtrzymywanie przy życiu trupa. Nie spodziewałbym się lepszej wydajności niż ta którą miałeś, jedna część hamuje drugą. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez radioland Cytuj Link to post Share on other sites
JakubKP 2 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Bym musiał sprawdzić... Ogólnie procesor dobrze się sprawdza, przy filmach w hd też. Musiałbym sprawdzić ile kosztowałoby przejście na s1155, bo na 1150 dość spory był, by już wydatek, a może coś z amd? Cytuj Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jeśli chcesz w budżecie to zobacz hd7770 na allegro sporo używek jest obecnie i do tego fortron, na allegro masz nowe 350W za 70zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Azerus 7 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Ewentualnie HD 7790/ GF GT 560 można już dostać do 300 pln na popularnym portalu aukcyjnym. Pozostaje kwestia czy takie karty nie będą ograniczane przez leciwy już procesor autora tematu. Cytuj Link to post Share on other sites
JakubKP 2 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Hmm, a może wziąć coś z s775? Patrzyłem, że do 400zł można złożyć ciekawą konfigurację z core 2quad Q6600... Przełożył bym ram i komputer, by był w pełni. Tutaj daję wam film z mocno podkręconym core 2duo https://www.youtube.com/watch?v=VHKFn5y764k. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts