thomas4 0 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Witam, chcę zakupić monitor za 500-600zł do codziennego użytku + gry. Spędzam przy monitorze dobre kilka godzin godzin dziennie, praktycznie połowa czasu to internet, dokumenty, programowanie, z rzadka obróbka zdjęć z wyjazdów, druga połowa to filmy oraz nowsze produkcje gier. Lubię grać, ale nie jestem jakimś hardkorowym graczem Aktualnie używam Samsunga SyncMaster 173p plus, i gdyby nie jego marne 17' cali, to nadal bym przy nim został. Służy mi dobrze, nie narzekam na kolory ani reakcję w grach (chociaż wg. tego testu: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Przeglad_paneli_LCD_17_Samsung_173P-1968.htmlma on słabiutki kontrast i jeszcze słabszy czas reakcji, nie wiem jednak jak to się ma do rzeczywistości), ma dobre kąty patrzenia (jak dla mnie). Także myślę, że każdy monitor z lepszą specyfikacją mnie zadowoli Jednak produktów na rynku jest sporo. Definitywnie odpada matryca TN ze względu na kąty patrzenia i kolory. Początkowo skreślałem też IPS - nie zdzierżyłbym backlight bleedingu i słabych czerni, a bardzo często gram lub oglądam filmy późno w nocy. Czytałem też, że przy różnych ipsach mogą męczyć się oczy bardziej niż przy VA. Po zastanowieniu się mogę jednak dać szansę ipsom Moim aktualnym faworytem jest AOC i2369Vm, znalazłem też LG 23MP65 Ogólnie kwestią zasadniczą jest wybór między VA a IPS, dopiero potem wybór samego modelu. Nie wiem czy ips mnie zadowoli Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts