Skocz do zawartości

Jak poprawić wydajność.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam następującą konfigurację komputera:

Płyta główna - Gigabyte 965P-DS3P rev.3.3

Procesor - Core 2 Duo 4400

Karta graficzna - GeForce 8500GT

Pamięć - Kingston HyperX DDR2 2GB/800 (2x1GB)

Program CPU-Z wykazuje iż płyta ma rev.2 a pamięci 667mhZ.

Co zmienić aby uzyskać lepszą wydajność, mam do dyspozycji ok. 1000,00 zł

Najlepiej zmiana platformy...

AMD Athlon II X3 440 /3.0GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/

255zł

MSI 870-C45 /AMD870/

235zł

GoodRam 2GB 1333MHz CL9

115zł

Gainward GeForce GTS 450 1GB DDR5 /128bit/ 2xDVI/HDMI

430zł

Razem: 1035zł

Troszkę ponad budżet ale to IMO najlepszy zestaw.

Witam ponownie.

Dzięki za porady odnośnie sprzętu, nurtuje mnie nadal to iż kupując tak płytę jak i pamięć płaciłem więcej żeby korzystać z wydajniejszego kompa a program CPU-Z wykazuje zaniżone wartości.

Czy ten cały sprzęt jest rzeczywiście do kitu czy też można coś wykorzystać a ewentualnie tylko coś zmienić?.

Witam ponownie.

Dzięki za porady odnośnie sprzętu, nurtuje mnie nadal to iż kupując tak płytę jak i pamięć płaciłem więcej żeby korzystać z wydajniejszego kompa a program CPU-Z wykazuje zaniżone wartości.

Czy ten cały sprzęt jest rzeczywiście do kitu czy też można coś wykorzystać a ewentualnie tylko coś zmienić?.

cpuZ pokazuje Ci zanizone wartosci bo odpalasz go w trybie oszczedzania - kiedy wlaczysz aplikacje 3d to i cpu podskakuje do gory.

komp nie jest "zly" tylko b. nisko ustawiony , karta graficzna za to jest extremalnie kiepska (to nigdy nie byla karta tworzona pod gry a raczej pod internet) - zla to malo powiedziane

zeby Cie uswiadomic bo moze sobie sprawy nie zdajesz - stara karta z allegro za 200 zl jest 7x szybsza od Twojej - czyli jesli masz w grze 8 fps i nie da sie grac , to na tej za dwiescie bedziesz mial przykladowo 50 fps

cpu powinien miec ustawienie np. 10x333 a nie jak u Ciebie 10x200

A najlepiej to jak już masz kase na nowego kompa to tak kupujesz używanego mugena 2 ok 100zł

A proca na 1,45V i kręcisz ile daje nie patrząc na temperaturę ;) przecież masz kasę na nowego jak co i za resztę kupić GTX460 768MB od Gigabyte i też lekko pokręcić na te 800MHz na cepie

A proca na 1,45V i kręcisz ile daje nie patrząc na temperaturę ;) przecież masz kasę na nowego jak co

Nie no genialne myślenie, lepiej stracić niż sprzedać i zyskać. Brawo dla ciebie za ten jakże inteligenty pomysł...

Tak wiele osób żali proca gdy osiąga 60 stopni

Ostatnio kolega na Athlonie 3,9GHz coś tam robił i 77 stopni ja mu gadam a ona pokazuje 500zł i na nowego jak co to mam :hahaha: no i co pracuje już 1,5 roku tak ale straci straci wszystko

Teraz laptop mi złapał froza na trybie turbo i miał 70 stopni :D ale tez się zjara :P

EDIT:

Masz starego Quada co jest czajnikiem i myślałem że będziesz mądrzej się wypowiadał i w twoim profilu nie widzę jakiegoś innego coolera niż box to zapuść stres tylko jak będzie miał 65 stopni to nie sikaj nie spali się, i niczego nie stracisz

Witam !! ja na Twoim miejscu majac 1000 zl w kieszeni zrobil bym tak,sprzedal wszystko z obecnego komputera za tyle za ile sie tylko da i wtedy pomyslec nad nowa platforma.Nie wiem czy jest sens rozbudowywac Twoj dotychczasowy komputer. Co do wypowiedzi exona proc jak ma niska temp to i moze chodzic na napieciu 1,45 .

Masz starego Quada co jest czajnikiem i myślałem że będziesz mądrzej się wypowiadał i w twoim profilu nie widzę jakiegoś innego coolera niż box to zapuść stres tylko jak będzie miał 65 stopni to nie sikaj nie spali się, i niczego nie stracisz

Człowieku robisz się tak żałosny pisząc w moim kierunku, że to mój ostatni post a w sumie offtop w twoim kierunku. Po czym poznajesz, że mam box? Przecież tego też w profilu nie napisałem. Znów ci nie wyszła twoja mądrość bo mam fortisa. Ojj nie udało ci się ;[

Wgl. co kogo obchodzi, że ktoś tam wyciąga pieniądze na nowego procka? zamiast mu doradzać jakoś normalnie to nie, mądrość exona "kręć ile wlezie bo w razie jakiegoś problemu przecież masz na nowego" (tak niestety wychodzi z twojej wypowiedzi a teraz rozpaczliwie prostujesz wszystko). Teraz wyskakujesz z temperaturami. Niestety ale 'niegroźne' temperatury nie mają nic do twojej wcześniejszej wypowiedzi bo wyraźnie napisałeś "nie patrz na temperatury" co można się domyślić żeby kręcił aż do spalenia... Ale co tam, przecież Ty jesteś taki super znawca, że taki zielony jak ja może się chować. Choć przy tej twojej wypowiedzi mam wrażenie jakbym to ja się znał a Ty byłbyś zielony.

@Lukaszbass może czy nie może ale to nie ma nic się z tym " kręć i nie patrz na temperatury, przecież masz na nowego" (uproszczona wypowiedź)