Erykgolan 0 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Cześć, dziś mam problem z kartą graficzną czyli radeonem 4890 http://twojepc.pl/news19758.html . Chodzi o to, że wentylator jakoś dziwnie buczy po włączeniu komputera (tak jakieś 3 minuty), potem problem ustępuje jak gdyby nigdy nic. No i tu moje pytanie: Oddawać na gwarancję, czy raczej coś samemu podziałać ? Aha, jeśli na gwarancję to oczywiście bawiłem się trochę w podkręcanie no i te suwaki w CCC przesuwałem. Czy jest jakaś możliwość by założyć znów kłódkę w tym programie tak żeby nie wykryli, że cokolwiek robiłem ? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Prawdopodobnie przegrzałeś nieco smar w łożysku wentylatora przez OC lub słabą wentylację obudowy. Proponuję wpuścić kroplę oleju maszynowego w łożysko i zadbanie o komfort pracy GPU. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Fakt, wiatrak chodzi non stop na 80%, ale to dlaczego potem już jest dobrze ? Cytuj Link to post Share on other sites
Ostrowin 30 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Jak jest gwarancja to pał tam nie pchać. Karta zaraz po włączeniu bierze maksymalną ilość prądu i dla testu wiatrak odpala się z pełną prędkością,ale trwa to tylko kilka sekund ustaw obroty na maksymalne i zobacz czy zaczyna buczeć. Buczenie wiatraka raczej nie ma nic wspólnego z ustawieniami w CCC, chociaż ręki nie dam sobie uciąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Ściągnij MSI Afterburner i ustaw sobie przedziały obrotów dla odpowiednich temperatur. Cytuj Link to post Share on other sites
Erykgolan 0 Napisano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Tylko czy nie będzie tak jak z ATI Tray Tool, chodzi mi o to, że gdy poustawiałem obroty dla poszczególnych temperatur, to niektóre gry się nie chciały włączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 28 Października 2010 Udostępnij Napisano 28 Października 2010 U mnie wszystko działa. Czasami tylko sterowanie obrotami nie zaskakuje i muszę jeszcze raz tam wchodzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts