anthalon 11 Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 cześć, otóż jakiś czas temu przygotowałem propozycję zestawu do biura dla znajomej. http://www.morele.net/inventory/info/EGS4Vi/ w pierwszej kolejności chciałem dopytać się jak wygląda waszym zdaniem ten zestaw. Coś pozmieniać? Może coś lepszego można dostać w podobnej cenie lub lepiej niższej. Zastosowanie komputera : biuro, office i podstawowe programy biurowe Maksymalna kwota : 1500 Których części potrzebuję : desktop+monitor i peryferia Czy będę podkręcać sprzęt? : niee Własna propozycja zestawu : jak wyżej inne: Co do monitora, wybrałem koniecznie z D-SUB i DVI aby był bardziej uniwersalny (w biurze są jeszcze komputery z D-Sub). Płyta główna w sumie mógłbym wymienić na tańszą od MSI, ale nie byłoby wtedy wyprowadzenia USB 3 na przedni panel. No i przechodząc do meritum, znajomej został zaproponowany tańszy zestaw Lenovo ThinkCenter (podejrzewam że jest on poleasingowy) w dużo niższej cenie. Jest to: -Intel Core 2 Duo E7600 (chipset Q45) -4GB ramu DDR3 (nie wiem jakie taktowania) -dysk 320GB -monitor Nec 22” LCD rozdz 1680x1050 Tylko takie informacje dostałem od znajomej. Czy da radę jakoś porównać te 2 zestawy? Cytuj Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 nie napisałeś co znaczy w dużo niższej cenie ten Lenovo na 99,9% będzie poleasingowy - używany ja do prac typowo biurowych brałbym spokojnie tego lenovo - ewentualnie coś z Dell, F/S, z procesorem C2D 8400 + 4 GB ramu na allegro jest multum takich ofert dodatkowo w sprzęcie poleasingowym powinien być ujęty Win7 dla sprzętów po regeneracji za taki sprzęt z monitorem i windowsem powinieneś zapłacić połowę / lekko ponad połowę wyjściowej kwety Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 A jak wygląda sprawa z ewentualną modernizacją takich komputerów? Nie chciałbym się pakować w coś, co potem jak się coś zepsuje to nie będzie możliwości naprawy/wymiany części lub ewentualnego upgrade'u w przyszłości Cytuj Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) komputer za 300 zł - co tu modernizować ? w zależności co padnie i kiedy - albo wymiana podzespołu albo wymiana na nowszy poleasingowy komp pamiętaj że te komputery były projektowane pod pracę w bankach, firmach i instytucjach gdzie głównie liczy się stabilność i bezawaryjność z różnicy w cenie masz na modernizację sprzętu przez długi czas - do zastosować biurowych wymagania komputerowe praktycznie od kilku lat stoją w miejscu, przy win8.1, czy win10 w związku z opytmalizacją pod tablety na atomie powinno być jeszcze lepiej w przypadku składanego zestawu nie widziałem ujętego Windowsa - jeśli na firmę /zakładając że nie masz już oryginalnej kopii/ warto takiego zakupu dokonać Edytowane 12 Czerwca 2015 przez armi3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 No ten zestaw co opisałem razem z monitorem, klawą i myszką ciut ponad 900zł w ofercie z systemem tak jak napisałeś. Więc różnica między ofertą, a tym co ja gdzieś tam przygotowałem to 700zł(wliczając system) Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Nadal to niska kwota i o modernizacji możesz zapomnieć, bo takie sprzęty się wyrzuca a nie modernizuje Nie chciałbym się pakować w coś, co potem jak się coś zepsuje to nie będzie możliwości naprawy/wymiany części lub ewentualnego upgrade'u w przyszłości A jaki sprzęt daje taka gwarancje ? Wszystko znika z pólek prędzej czy później - kupując teraz sprzęty które mają około 10 lat nie oczekuj że będziesz je mógł modernizować / naprawiać ... raz że kosztują psie pieniądze, a dwa w jakim celu to robić jak to zabytki już w sumie są i byle najsłabszy CPU z obecnych czasów rozkłada na łopatki jakieś C2D itp. Brać po lisingówkę i nie narzekać - jak padnie to kupić drugą ... albo kupić nowe podzespoły, najsłabsze jakie są na rynku i zapłacić 2x tyle. Opcja No3 - zakupić laptopa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 W sumie racja. Bardziej chodzi o to, że na tych komputerach są bazy danych i programy firmowe. Przeinstalowywanie ich to kupa roboty, dla tego brak awaryjności jest taki ważny. Ale faktycznie raczej nie ma sensu pakować się w nowe części. Dzięki za rozwianie wątpliwości i poświęcony czas Cytuj Link to post Share on other sites
armi3 326 Napisano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Za zaoszczędzone kup SSD Zobaczysz jak będzie smigal Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts