decrypterie 257 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Zakupiłem wczoraj drugi monitor do gier i mam następujący problem, po włączeniu eyefinity w sterownikach wszysztko jest ładnie, gry chodzą ,ale w grach fps bądź np.mam celownik na środku ,a w wyścigach auto jest dosłownie przedzielone na pół , w takim wypadku mnie drażni łączenie monitorów w tym miejscu, czy jest jakaś opcja , aby przesunąć np gre trochę w lewo bądź prawo czy poprostu mam lecieć po 3 monitor? https://imagizer.imageshack.us/v2/640x361q90/913/dQtj5I.jpg Tak pozatym jakby ktoś szukał taniego monitora to Polecam naprawde fajny monitor Acer G227HQLA z panelem ips , naprawdę jestem w szoku jeśli chodzi o jakość obrazu a cena za sztukę jaką płaciłem to 119EUR. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Wyświetlając grę na dwóch monitorach to normalne przecież, że środek wypada na ich styku bo tam przecież jest środek generowanego obrazu Pierwszy raz w życiu słyszę, żeby ktoś taka jak Ty używał 2 monitorów do grania... i jesze kombinował by środek "przesunąć". Kup trzeciego tego Acera żeby to miało ręce i nogi. Cytuj Link to post Share on other sites
yadovid 29 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Sorry, ale czego się spodziewałeś? To oczywiste, że środek obrazu będziesz miał na środku wyświetlacza, w tym wypadku środek wyświetlacza wypada na łączeniu obu monitorów. Zgodnie z moją wiedzą masz dwie możliwości, obie niekoniecznie zadziałają w twoim przypadku. 1. SoftTH. Konfigurujesz tak aby z jednej strony dać tyle marginesu ile ma szerokości boczny monitor. Ja tak robiłem i nie miałem problemów, jednak widziałem jak ludzie raportowali, że u nich to nie działało (jednak sami mogli coś pokręcić). Wady są dwie - jeśli menu wyląduje na tym "wirtualnym" monitorze to nie ma szans żebyś był w stanie je obsłużyć, bo zwyczajnie nic nie będziesz widział skoro nie ma fizycznego wyświetlacza. Druga wada to działanie tylko dla dx9, przy czym nawet wtedy nie wszystkie gry działają prawidłowo (lub w ogóle). 2. Gdzieś czytałem, możliwe że nawet na tym forum, jak jeden gość wykorzystał fakt, że jego monitor pozwala na podłączenie dwóch komputerów, czyli po jednym pod każde wejście, a potem przełączać się miedzy tymi źródłami obrazu. Podłączył jeden monitor do dwóch wyjść na karcie i komputer wykrył to jak dwa monitory, dało się skonfigurować eyefinity (czy tam surround) i grać. Wada to oczywiście spory spadek płynności, w końcu to sporo więcej do renderowania no i nie wiem czy każdy monitor ma takie możliwości. Zaletą jest to, że jak masz menu na tej stronie która aktualnie nie jest wyświetlana to sobie przełączasz monitor i wszystko widzisz. Najlepiej jednak, jeśli cię stać, kupić trzeci monitor. BTW, nie potrafię teraz znaleźć tego filmiku, ale oglądałem jakiś czas temu na YT materiał gdzie gość mówił właśnie o rozwiązaniach 3-monitorowych i zdecydowanie odradzał je do gier fps z powodu poważnej dystorsji obrazu na bocznych wyświetlaczach (plus drastyczny spadek fps), natomiast do symulatorów, czy to ścigałek czy lotniczych lepsze może być tylko VR Pierwszy raz w życiu słyszę, żeby ktoś taka jak Ty używał 2 monitorów do grania... i jesze kombinował by środek "przesunąć". Grałem tak w ETS2 przez dłuższy czas i to jeszcze na dwóch różnych monitorach Jeden to był DELL 2209WA a drugi jakaś stara piętnastka w trybie portrait, w samochodówce gdzie siedzi się z boku - super sprawa. Obecnie mam już trzy - dwa boczne 1280x1024 i środkowy full hd i korzystam z eyefinity jak człowiek Edytowane 10 Czerwca 2015 przez yadovid Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 @up Jeśli znajdziesz ten film na YouTube odnośnie dystorsji obrazu na trzech monitorach to będę wdzięczny, bo szukam od jakiegoś czasu sposobu, żeby ten efekt zneutralizować lub zmniejszyć, ale ciężko z tym. Cytuj Link to post Share on other sites
yadovid 29 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) @up Jeśli znajdziesz ten film na YouTube odnośnie dystorsji obrazu na trzech monitorach to będę wdzięczny, bo szukam od jakiegoś czasu sposobu, żeby ten efekt zneutralizować lub zmniejszyć, ale ciężko z tym. Ten film nie mówił o tym jak ten efekt minimalizować, mówił tylko że występuje i kompletnie psuje percepcję otoczenia, właściwie to chyba chodziło o ocenę dystansu czy szybkości ruchu, nie pamiętam i nie interesowałem się, bo w fpsy nie grywam. Niektóre gry mają wbudowany mechanizm dla tego typu sytuacji, np. ETS2 czy Assetto Corsa - renderują trzy obrazy z trzech kamer a nie jeden z bardzo szerokim fov'em, ale takich gier chyba za wiele nie ma. Generalnie to chyba nic z tym zrobić nie można Edytowane 10 Czerwca 2015 przez yadovid Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Miło to chętnie obejrzę . Oryginalnie ETS2 też chyba nie radzi sobie dobrze z trzema monitorami, jest "fov mod", który poprawia widok. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Clear Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 spoko niema problemu, monitorki nie drogie wiéc zakupie, probwaem grać cs'a i inne fps i niema problemu bo wyłączam full screnn i przesówam w bok troche a uważam że gra sie dużo lepiej, wcześniej miałem ultra panoramiczny od lg i bylo ok ale czowiek chce więcej i więcej , jaka przyjemność jest na pulpicie przy 2óch ekranach :-) Byle tylko 2x r9 290x wystarczył Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts