Shatzi 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam, nie wiem od czego zacząć. Od kilku tygodniu czytam dość sporo artykułów na temat podzespołów komputerowych i muszę sięgnąć po pomoc.Chcę złożyć naprawdę mocny komputer do komfortowego grania, streamowania i wysokiej kultury pracy. Swoje zakupy już tak naprawdę zacząłem. Czyli dysk HDD i SDD wybrałem modele WD Black 1TB i Samsung 850 Pro 512GB i jeden stary SSD Samsung 830 series 128gb. Moim najwiekszym problemem w wyborze jest Procesor,płyta główna i obudowa. Myślę czy zainwestować w i7 5820K czy w i7 4790k. Co do karty graficznej postanowiłem poczekać na 980 gtx ti aż będą w sprzedaży wersje niereferencyjne i prawdopodobnie skusze się na Zotac z windforce. Pytanie co do obudowy...Czy takie mocne podzespoly można zamknać w obudowie wyciszonej typu Silent Base 800, Define R5 albo NZXT H440 ? Chciałbym żeby temperatury pod obciążeniem np po długim graniu w Wiedźmina 3 były na tyle dobre żeby nie wplywało to na wydajność,ale zależy mi tez na tym żeby przy komputerze bez słuchawek można było normalnie wysiedzieć, bo będzie włączony praktycznie cały czas..Liczę na wasze rady/pomoc, cena naprawdę nie ma znaczenia zależy mi na high endowym sprzęcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Hawkins 29 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jeśli cena nie gra roli może pomyśl nad socketem 2011-3 i DDR4 + jakieś dobre chłodzenie i płyta główna z możliwością przyszłego SLI. A przykładowo NZXT H440 jest dość chłodną obudową i zbiera dobre opinie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
havocki 26 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Buda Fractal Define R5 jest wypasiona, ciezka i ogromna bo sam ja mam, jest bardzo cicha i nawet chlodna jak na obite boki wyciszeniem, duzo miejsc na wentylatory, filtry z przodu i na dole tylko one szybka sie kurza i trzeba czyscic, mam wersje black i naprawde solidny towar Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Czy takie mocne podzespoly można zamknać w obudowie wyciszonej typu Silent Base 800, Define R5 albo NZXT H440 ? H440 jest za ciepła - lepiej Fractala + kilka wentylatorów dodatkowych. Co do CPU - jak highend to raczej 6rdzeniowy 5820 (s2011-3) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sadek.0 1177 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Swoje zakupy już tak naprawdę zacząłem. Czyli dysk HDD i SDD wybrałem modele WD Black 1TB i Samsung 850 Pro 512GB Mm nadzieję, że nadto za nie nie przepłaciłeś . Ma być cicho, dużo miejsca i dosyć przewiewnie Fractal XL R2 o ile jeszcze znajdziesz taką w dobrej cenie (~500zł). ;/ nie tak dawno w esc można było taką wyrwać za 530zł. Mimo wszystko zastosuj się do tego http://forum.benchmark.pl/forum-9/announcement-13-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-komputery-zestawy-komputerowe/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 postanowiłem poczekać na 980 gtx ti aż będą w sprzedaży wersje niereferencyjne i prawdopodobnie skusze się na Zotac z windforce. ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Shatzi 0 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) No więc tak: Kwestia zasilacza rozwiązana, wybrałem EVGA Supernova 850 Procesor i5820k Dyski SSD Samsung 850 PRO 512GB +stary SSD Samsung 830 128GB / WD Black 1TB Płyta główna ??? Tutaj licze na waszą pomoc i informacje ceny płyt naprawdę nie mają znaczenia nie chce na tym oszczędzać. tj i na pamięci DDR4 Grafika czekam na sprzedaż gtx 980 ti Obudowa ??? Tutaj też potrzebuje pomocy myślę nad Silent Base 800, NZXT H440, Define R5. Full tower raczej odpada bo nie zmieści mi się pod biurko Chłodzenie budy ??? Wentylatory z górnej półki, ciche i wydajne, polecicie coś? Chłodzenie procka ??? Jeszcze dodam informacje bo nie zamieściłem w temacie: Zastosowanie komputera : Gry/Stream/Internet Maksymalna kwota : ok. 10 tyś zł Których części potrzebuję : Głównie Obudowa,Płyta główna, Wentylatory do budy i CPU,Przedni panel ASUS ROG i jakiś fajny kontroler obrotów,żeby chociaż w spoczynku było bardzo cicho Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej tak Rozdzielczość mojego monitora i model: ASUS VW222U ale w przyszłości będę wymieniał Specjalne wymagania : Wysoka kultura pracy, dobre temperatury utrzymane w niskim poziomie głośności, brak spadku wydajności przez wysokie temperatury Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : SSD 830 Pro 128GB Własna propozycja zestawu : Procesor: i7 5820k Zasilacz: EVGA Supernova 850 Grafika: GTX 980 Ti Dysk: SSD Samsung 850 Pro series 512GB Inne : W przyszłości SLI gtx 980 ti Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Shatzi Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Mobo zależnie ile chcesz wydać : MSi X99S SLi PLUS lub Krait edit Asus X99-PRO Asus X99-Deluxe Ogólnie większa część jest co najmniej dobra - omijaj tylko modele z 4 slotami ddr4 (to te poniżej 1000zł) Buda - z tych podanych - Fractal R5 (sporo miejsca na wentylatory) Wentylatory - jest tego trochę ... Noiseblocker / Enermax / Phanteks ... te firmy robią w moim mniemaniu dobre wentylatory .. no i jeszcze Nocti, ale kolorystyka do bani. Cooler CPU - Noctua D15 Cytuj Link to post Share on other sites
Shatzi 0 Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Tylko czy warto zainwestować w ASUS X99-Deluxe + i7 5820k? Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Kwestia z jakie pozycji patrzysz Jak dla mnie - warto. Ale ja to ja ... pomogłem ... daj plusa heheRealnie patrząc - i7 5820 i jego 6 rdzeni to lekkie przegięcie jeżeli maszyna ma być do gier. Do tego mobo za ponad 1,5k... pod s1150 za 500zł masz powiedzmy że to samo. Z drugiej strony - kto bogatemu zabroni ? Asus Deluxe i 5820 to jeden z najlepszych wybór w kwestii wydajności, a z twoim budżetem raczej niema miejsca na kompromis w formie i7 4790K. Jak masz wydać tyle kasy to już na coś z najwyższej półki - czyż nie? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Tylko czy warto zainwestować w ASUS X99-Deluxe + i7 5820k? Ja powiem tak. Na chwilę obecną warto tylko w jednym przypadku. W przypadku, w którym to chcesz dociągnąć budżet do końca. Zanim ten procesor (o ile w ogóle) będzie on przynosił realne korzyści w Twoim zestawie (adekwatne do ceny całej podstawki) to na rynku będą już zapewne kolejne, nowe wydajniejsze generacje CPU. Inna sprawa to taka, że masz bardzo wysoki budżet i tak jak napisał @stelek kto bogatemu zabroni ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts