Skocz do zawartości

Komputer do Pakietu Adobe, biura, filmów

Recommended Posts

Witam.

Składam komputer głównie do pracy (programowanie, grafika - photoshop, illustrator) i multimediów. Jak jakaś nowsza gierka pójdzie to fajnie, jak nie to pogram w bierki. Generalnie chodzi mi o dobry komfort pracy i nie wyrzucanie PLN'ów w błoto. Przeglądając internet wybrałem takie podzespoły:

Procesor: i5 4460 + Fortis 2 XE1226

Płyta główna: tutaj mam największy problem. Musi mieć dobrą kartę dzwiękową, sieciową (wifi), 4 fazowe zasilanie procesora (starczy?) oraz przynajmniej 2 złącza usb 3.0 (fajnie byłoby gdyby każdy port miał osobny bezpiecznik).

Ram: G.SKILL 8GB 2133MHz RipjawsX CL9 (2x4096)

Dysk:  Crucial :: 250GB 2,5'' SATA SSD BX100

Obudowa: Zalman R1

Zasilacz:  Chieftec 500W GPS-500A8 BOX   (musi być cicho!)

Karta graficzna:  ASUS GeForce GTX750 1024MB 128bit PH OC

Będzie to grało? Dołożyć do czegoś, oszczędzić na czymś? Bez płyty głównej w Xkomie wyszło niecałe 2400zł. Byłoby super gdyby dało się zamknąć w 3000zł z Windowsem, myszką i klawiaturą, jednak lekka dopłata wchodzi w grę jeśli będzie warto.

btw. Karta którą wybrałem albo ta z i5 wyświetli normalnie obraz w proporcjach 16:10?

Pozdrawiam ;) .

Edytowane przez BlueCocaine

Dysk HDD dokupię nieco później, z resztą mam pełno miejsca na One Drive, Adobe Cloud i innych...
I z chmury zamierzasz otwierać i zapisywać kilku GB pliki  ? 

A co z pamięciami ? 

Musi mieć dobrą kartę dzwiękową, sieciową (wifi), 4 fazowe zasilanie procesora (starczy?) oraz przynajmniej 2 złącza usb 3.0 (fajnie byłoby gdyby każdy port miał osobny bezpiecznik).
NIEMA TAKIEJ ... musi mieć dobrą kartę dźwiękową ... ok.800zł STX II, sieciówka Wifi w topowych asusach nie jest zła, tylko czy masz +1000zł na płytę główną. Zejdź na ziemię  ;)

GPU mozesz sobie darować - zbędne póki co, a lepiej w ramy zainwestuj i dyski.

• Popieram 2

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

SilentiumPC Fera 2 HE1224

Razem 3038zł kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

W stosunku do Twojego zestawu cooler z cichszym wentylatorem, 16GB RAM na start, płyta główna w formacie matx z pełnym układem audio, dwiema kościami biosu i bezpiecznikami na usb, HDD 1TB na dane, szybszy dysk SSD, zasilacz 450W z mocną linią +12V 408W i zapasem mocy, system i na tym można zaoszczędzić kupując na allegro oraz karta sieciowa z wi-fii z najnowszym standardem 802.11ac.
Co do samej karty dźwiękowej to takową znajdziesz zintegrowaną z płytą główną. Jeśli nie posiadasz dobrych głośników czy słuchawek to zakup dedykowanej mija się z celem. 

Karta którą wybrałem albo ta z i5 wyświetli normalnie obraz w proporcjach 16:10?
Tak.

Jeśli faktycznie HDD zakupiłbyś sobie później to zamiast niego teraz możesz kupić http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-crucial-m550-128gb-550-mb-s-7mm-i5424278334.html na system i soft, a z SSD 250GB zachować pod disc scratch.

• Popieram 3

Niestety nie, to obudowa typu mITX, a płyta główna jest w formacie matx. Tutaj zmiana płyty na format mITX będzie stricte droższa i poniesie za sobą ograniczenia w postaci tylko dwóch slotów na pamięć, jak i mniej usb złącz itd.

Zerknij na SilentiumPC Alea AL-M50 (b/z)ale tutaj jest to dopłata względem Zalmana rzędu 55zł.

• Popieram 2