Skocz do zawartości

P5k-se umarla czy jakas drobna awaria?

Recommended Posts

Czesc, cos dziwnego stalo sie z moja plyta glowna. Chodzila caly czas, na chwile wylaczylem komputer, dolozylem ramu i zmienilem zasilacz - ok, komputer odpalil, jeszcze na chwile go wylaczylem bo cos tam poprawialem sprawdzalem czy wszystko dobrze siedzi etc. Zauwazylem zgiety kondendator pod karta graf wiec go wyprostowalem po czym chcialem wlaczyc kompa drugi raz. Juz nie wstal. Zero reakcji, zadnego beep, doslownie nic, jakby przycisk nie dzialal.

Dzisiaj wymienilem ten kondensator na nowy, dalej zero reakcji, probowalem z innym zasilaczem (tym starszym ktory mialem przed wymiana) to samo, odpalalem z jednym ramem i bez ramu, to samo, odpalalem bez karty graf i z jednym ramem i potem bez ramu, dalej to samo, nic sie nie dzialo. Pomyslalem - pewnie przycisk power sie zepsul to ok, zmieniam power na reset, dalej nic.

Probowalem tez srubokrerem zewrzec dwa piny od powera, nic, zero zwarcia.

Dodam jeszcze ze napiecie w plycie jest poniewaz dioda sie swieci na zielono, kondensatory nie sa spuchniete, wszystko wyglada w normie.

Jakies pomysly? Z gory dziekuje za pomoc.

na p5q vm bede sprawdzal w srode, ojciec mi ja bedzie podsylal. Ale raczej wszystkie starsze podzespoly dzialaja, probowalem odpalic na dwoch innych kartach graf i dalej zero reakcji.

Sprawdziłem wszystkie podzespoły na innej płycie głównej i działa jak natura chciała, czyli jednak p5k-se po 7 latach użytkowania umarło, a szkoda.. Ale dalej jest dziwne dla mnie to, że w tak niespodziewanym momencie nagle nie chciało jej sie odpalić..