Skocz do zawartości

Wybór Pierwszego Smartfona

Recommended Posts

Witam,

Pewnie takich tematów, o wyborze smartfona  są setki, ale nie widziałem tematu, w którym było poruszane jaki wybrać, gdy to ma być 1 smartfon jaki chcemy kupić. 

Chodzi mi o porównanie zalet i wad Windowsa i Androida. Chodzi mi o to jak to wygląda z użytkowaniem, obsługą, itp. 

Telefon ma być głównie do pisania sms / mms i dzwonienia. 

Zastanawiam się nad Lumia 535 oraz Note 4 - ten z rysikiem chowanym w obudowę. 

Wymagania : min 1 GB RAM, możliwość na karty MicroSD, W miarę dobry aparat (5MPIX lub coś więcej) , przednia kamera nie wymagana. 

Czekam na informację. 

Pzrd

Te 2 smartfony strasznie się różnią ceną. Dziwnie że aż taka rozbieżność może zadecydować o kupnie i w ogóle nie ma szans ich porównać w jakiejkolwiek dziedzinie.

Musisz też sprecyzować ile maksymalnie możesz przeznaczyć i czy ma być nowy albo używany ale na początek Note 4 to średni wybór. Jest drogi i Nie wykrozystasz jego funkcjonalności nawet w 15% jeśli ma służyć głównie do dzwonienia, sms itp. Do 800-900 już kupisz bardzo dobre urządzenie.

No to tak. Na ogół to android jest szybszy a windows płynniejszy choć w rywalizacji z Note 4 to średnio prawdopodobne bo jest mega wydajny.

Na androidzie jest więcej programów. Niektórych na windowsie nie ma które ma android. Nie ma programów od Googla na windowsie czyli zapomnij o mapach google itp. Tak samo nie dograsz na windowsa aplikacji z zewnątrz bo to zamknięty system jak IOS

Teoretycznie łatwiejszy w obsłudze jest windows choć co kto lubi. Mnie akurat bardziej leży android który jest dla mnie łatwy.

Wygląd to wiadomo. Windows kafelki i kilometrowa lista aplikacji z niepogrupowanymi ustawieniami a android to ikonki z ekranem głównym, menu z aplikacjami i ustawienia ładnie pogrupowane

To już też kwestia co kto lubi

Edytowane przez dawid0032

Jeśli tylko dzwonienie, smsowanie, mmsowanie, przeglądanie neta, youtube i fb (czyli podstawowe czynności) to wybrałbym windowsa. Jest płynny, szczególnie przy 1gb ram, gdzie andek się z czasem zatka. Do takich czynności aplikacji wystarczy no i zamiast usług google masz usługi ms. Co do zapomnienia o mapach google - tak nie ma programu, ale można wejść przez przeglądarkę bez problemu. Poza tym jest here maps. Osobiście polecam lumię 735 z LTE. Dobry ekran OLED, całkiem długo na baterii. Lekka i dobra w swojej klasie. No chyba, że chcesz pisać odręcznie na komórce i mieć większą wielozadaniowość - bierz note. Ale w ogóle co to za porównanie budżetowego smartfona to wypasionego note'a :P

Chyba zdecyduję się na Lumię 535. A to dlatego iż ma mieć Windows 10 i na PC też ma być a to ułatwi synchronizację. Kwota to 500 zł maksymalnie. Jak pisałem w 1 poście, mam sprecyzowane oczekiwania co do tego telefonu. A co do Note 4 - cóż podoba mi się telefon, i szkoda, że nie jest na Windows i nie da się na niego wgrać Windows. Dziękuję za odpowiedzi, jeszcze to przemyślę na spokojnie, i kupię. Chciałem u operatora, ale nie mają go w ofercie MIX , a też pewnie sporo bym przepłacił. Tak więc kupię w sklepie nie dla idiotów. 

Dziękuję za Wypowiedzi, i może komuś to też pomoże. 

L640 ma dokładnie taką samą wielkość jak L535, ale jest w każdej dziedzinie lepsza. Przy 5" na "pięćtrzypiątce" jest mała pixeloza (ja zdejmę okulary i po problemie :P ), procesor i gpu są wydajniejsze, aparat robi lepsze zdjęcia i filmy oraz 640 posiada glance screen.
Ogólnie to sam trochę żałuję że nie chciało mi się dopłacać do 640 tylko wziąłem 535. Ty zrobisz jak uważasz, ale miej na uwadzę, iż naprawdę warto.

Mam aktualnie L640 i L735 bardziej sklaniam się ku L735 : ma rewelacyjny wręcz ekran, Ładowanie Bezprzewodowe, jest bardziej smukła dzieki mniejszemu ekranowi - to te cechy bardziej do mnie przemawiają w L735. 

Z drugiej strony w L640 cenię duży akumulator, w typowych dla mnie dziąlaniach pracuje o jakieś 40% dłużej niż L735, ma też Glance Screen. :)

Jeśli tylko Masz możliwośc to ZDECYDOWANIE polecam zakup L640 lub L735 - skok jakościowy z stosunku do L535 jest bardzo duży.

Lumia 535 to świetny sprzęt  :) - za te pieniądze nic lepszego nie ma - ale dokladając do 500 - 550 zl kupimy L640 czy L735 - a tu mamy już naprawdę różnice, mocniejszy procesor, aparaty, ktore konkurują ze znacznie drożsymi telefonami, ekrany o lepszej jakości a w przypadku L735 to w zasadzie jeden z najlepszych ekranów.

Edytowane przez Ravir

@ up

bo nie wiedziałem ile kosztuje w sklepie , a inne stawki ma operator na abonament czy mix-a. A mam ograniczony budżet do 500 zł i myślałem że znajdę Note w tej cenie - nie znam się na smartfonach, dla mnie wszystkie są jednakowe. A Note podoba mi się - chodzi o jego kształt i jak dobrze kojarzę to ten chowany rysik i dlatego. 

To kup jakąś Nokie za 300 zł bo i tak Ci różnicy nie zrobi czy to tani telefon czy wypasiony flagowiec

Może by sie znalazło za 500. W abonamencie za dobrze ponad 100 na 2 lata

Chyba że Note 1 albo 2 generacji w tej cenie

Edytowane przez dawid0032

Kupić na raty - spokojnie w dużych sklepach trafimy na ofertę 30x 0% - a są i 40 rat.

500 zl traktujemy jako wpłatę poczatkową lub co też jest możliwe jako "rezerwę" z której spłacamy raty. Brakujące 100 - 150 zl do Lumii 640 / czy Lumii 735 doskladamy. Nawet odkladając 10 zł miesięcze :) w rok uskładamy 120 zl - a 10 zł to nie majątek :)

Microsoft Lumia 535 Dual SIM via internet a w salonie to Lumia 640. W zależności od kwoty doładowania , za telefon trzeba będzie zapłacić 499(24 doładowania po 25 zł)  lub 319 (36 doładowań po 25 zł). Może kupię 640 od razu za gotówkę, a kredytu nie dostanę - pytałem się - jakieś tam warunki nie spełnione.