Dzy15 0 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Witam, mam takie pytanko jak w temacie Osobiście jedyne gry jak na razie w których zauważyłem znaczącą różnicę szybkości wczytywania to Battlefield 4 (gdy dopiero wchodzi się na serwer) i włączanie DA Inkwizycja na ssd niż hdd. Pytam dlatego że na dysku ssd powoli zaczyna brakować miejsca a ja gram w kilka gier w multi i myślę zrobić tak:1.Dokupić dysk 2tb zewnętrzny i zrzucić z obecnego w komputerze 2tb dane na niego i na tym dysku instalować gry.2.Zostawić tak jak jest (gry na dysku ssd) ale wymienić 256gb na 512gb.Tak się teraz zastanawiam która opcja jest lepsza? Jakie macie zdanie na ten temat? Cytuj Link to post Share on other sites
Centik 150 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Ja bym proponował dokupić kolejny dysk 2TB bo jak teraz 2TB i 256GB i ci nie starcza to przesiadając się na większy ssd (512GB) zyskasz tylko 256GB a to nie wiele i zaraz to zawalisz i znowu brak miejsca. Dodatkowe 2TB tak szybko nie zawalisz. I polecam jakiś dysk wewnętrzny a nie zewnętrzny bo z tymi usb i zasilaczami bywa różnie a tak to zamontujesz do budy i spokój. Możesz dokupić drugiego takiego seagate jak masz albo nieco bardziej niezawodny i cichszy ale nieco wolniejszy WD20EZRX. Najważniejsze gry możesz trzymać na ssd ale bardzo go nie zawalaj bo musi mieć trochę miejsca do prawidłowej pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ja zaszalałem i mam wszystkie instalki na ssd. System postawiony na 128 plextor m6p, natomiast instalki gier crucial m550 512 gb. Różnice w odczycie są w grach, które zajmują dużo miejsca (choć nawet w bf3 różnice da się zobaczyć). Widzę dużą różnica w titanfall (wcześniej był na hdd). Moim zdaniem zostaw tego cruciala na system, zakup sobie crucial m550 512 gb. Fakt m550 będzie szybszy, ale różnice będą największe w zapisach, odczyt będzie porównywalny. U mnie crucial od plextora różni się w odczycie 2 - 5 mega, zapis to już przepaść. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Od momentu, gdy kilka lat temu nabyłem swój pierwszy SSD nie zainstalowałem żadnej gry na HDD. Leciwy Kingston jest obecnie w lapku, a w stacjonarce mam dwa SSD-ki. Jak przestaną mi wystarczać - dokupię kolejny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak spytam przy okazji. Posiadam napęd blu-ray i tak się zastanawiam czy płyty BD-R 25gb będą dobrą kopią zapasową czy lepiej mieć dwa dyski twarde z tym samym? Posiada ktoś nagraną przez siebie płytę BD dłużej niż dwa lata która nadal działa bez probelmu? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Napęd BD mam od ponad 4 lat, w tym czasie nagrałem około 400 płyt. Nawet najstarsze działają bez problemów, ba, nie mam problemów z CD-R'ami, z których część ma ponad 15 lat. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Hmm, czyli może te płyty to będzie dobry pomysł @Nowaj A jakich płyt używasz? Podobno najlepsze są płyty Panasonica ale dla mnie trochę za drogie. Ludzie polecają też takie płyty http://allegro.pl/blu-ray-bd-r-25gb-x4-fortis-10-szt-wawa-fvat-promo-i4750222460.html Te fortisy będą dobre? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 W przypadku CD i DVD faktycznie lepiej było kupować te droższe, ale jeśli chodzi o BD-R'y to od ponad 2 lat jadę głównie na Esperanza'ch - jak do tej pory z żadną nie miałem problemów podczas nagrywania, czego nie mogę powiedzieć o powszechnie chwalonych Verbatim'ach - zdarzały mi się wadliwe partie. Te fortisy będą dobre? Pierwszy raz je na oczy widzę, więc niczego Ci o nich nie mogę powiedzieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) A które Esperanzy te do nadruku czy zwykłe? Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Dzy15 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Zwykłe. http://allegro.pl/esperanza-plyty-bd-r-blu-ray-x4-10szt-bdr0015-i5230076852.html W zeszłym miesiącu kupowałem od tego sprzedawcy 3 cake'i - szybka wysyłka, zero problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Te dwuletnie Esperanzy normalnie się odczytują i da się z nich skopiować zawartość na dysk? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Bez żadnych problemów. Oczywiście wszystkie płyty zawsze nagrywam z weryfikacją. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Czyli Ty zamiast dwóch dysków z tym samym używasz dysk i płyty BD jako backup? Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Dzy15 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Ja chętnie zrobiłbym tak samo tylko ciągle mi przychodzi na myśl że płyta padnie np. po 3 latach, potem dysk i zostane bez danych. Ty się nie martwisz? Jak masz nagrane ponad 400 płyt to ciężko jest wszystkie sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Gromadzę dane na płytach od prawie 20 lat - o ile są prawidłowo przechowywane, stanowią najbezpieczniejszy z możliwych nośników. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 1.Masz może tak, że jak nagrasz płytę to zamiast koloru ciemno niebieskiego jest taka wyblakła i komputer widzi ją jako czystą płytę albo nie widzi w ogóle? 2.Coś chyba stało mi się z napędem, jak np. nagrałem kopię zapasową Dragon Age II ściągniętą z Origin to tam jest pełno małych plików to jak próbuję kopiować na dysk to po każdym pliku napęd chrobocze i następuje chwilowa ścinka w kopiowaniu (nie systemu). Jak nagrywałem pierwsze płyty to poszły dobrze też były małe pliki ale kopiowały się szybko. Wiesz co to może być? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 1. Nie. 2. Nie mam pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Dzy15 0 Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Który dysk będzie lepszy na gry, obecny Seagate ST2000DM001 czy Seagate ST4000DM000 a moze lepsze byłby dyski WD RED? Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 lepszy ssd 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts