Skocz do zawartości

Budżet 800zł i nowe podzespoły.

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry, ustawienia grafiki tutaj dla mnie nie mają znaczenia, mogą być i na low. Grunt żebym mógł pograć w Cs:go na 150fps na low, posurfować po internecie i pooglądać filmy :)
  • Maksymalna kwota : 800zł min, 1000zł MAX.
  • Których części potrzebuję : karta graf, zasilacz i chłodzenie, oraz jakiś dysk, bo posiadam jeden 250gb.
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nope
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: hp, nie wiem jaki model, max rozdz. 1440x900
  • Specjalne wymagania : brak
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : zależy mi na upgrade. Aktualnie posiadam:
  • Core 2 Quad Q8200 2.33 GHz

GF 9600GT 512

8Gb Ram DDR2

Asus P5K-SE

Modecom 500w

• Własna propozycja zestawu : Myślałem nad kartą graf geforce z serii 4xx lub 5xx w wydajnej edycji, oraz nad chieftec 600w, na chłodzeniu sie nie znam, ale chce mieć pewność że karta nie będzie sie grzała, bo już bubla gtx 280 zamówiłem i sie zawiodłem :/
  • Inne : brak
Edytowane przez l1pskee

Cs:go na 150fps
Twój monitor nawet tyle nie obsłuży...

Myślałem nad kartą graf geforce z serii 4xx lub 5xx

chce mieć pewność że karta nie będzie sie grzała
. Kupując Fermi na to nie licz. I w ogóle kto dzisiaj mając osiem stówek na kartę kupuje nawet 5xx?

Możesz się pokusić o radeona 7870/270(x), gtx 660, ewentualnie po oc procka radeona 7950.
Podaj model obudowy.

nie mam pojęcia jaki jest model obudowy, wiem że nie miniATX.

Co do monitora, to widzisz, jednak obsłuży :) Bo na obecnym sprzęcie w niektórych miejscach na mapie lapie do 150fps, lecz często potrafi spaść do 90, przy 'zatłoczonych' miejscach.

Narazie procesor zostawmy, skupmy sie na karcie graf i zasilaczu. Gtx 660 nowy kosztuje w granicach 700-800zł, więc nie starczy mi na zasilacz, a jednak wypadałoby go wymienić + jeszcze jakies chlodzenie do komputera, lub na karte typu accelero.

A no i te 800zł można przekroczyć, grunt żeby nie przekroczyć tysiaczka :)

Edytowane przez l1pskee

jeju, nie założyłem tematu z prośbą o pomoc upgrade podzespolów żeby teraz rozmawiać o fpsach.

Mając odświeżanie 60Hz w CS:GO FPS mi skaczą w granicach 90-150 FPS i wiem co mówie, sprawdzane frapsem i komendą net_graph 1. Koniec offtopu.

@brtkae - pierwszy post, ale bardzo mądry :D
Owszem, Twój sprzęt może wygenerować 150 klatek na sekundę, ale monitor potrafi zapewne wyświetlać maksymalnie 60, więc na twoim monitorze między 60 a milionpińćset nie będziesz widział różnicy.

Zasilacz -  http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/
Grafika - http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-dual-x-r9-270-2gb-gddr5-with-boost-oc-11220-00-10g-618660/

Pomyśl jeszcze nad chłodzeniem - http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-2-he1224-spc094-616308/- i kręć tego quada, to nic ciężkiego.
Podaj chociaż zdjęcie obudowy, to się dowiemy jaki to model ;)

Edytowane przez Matiziol

Matiziol - dziękuje bardzo, o to mi chodziło. Cenowo mi odpowiada, więc jestem zadowolony :) Tylko teraz jedno pytanie, skoro ten radeon obsluguje express 3.0 to bedzie on dzialal tez na 2.0?

Co do podkrecania quada, to chętnie, ale sie na tym nie znam.

A co do fpsów, to już nie ważne.

Edytowane przez l1pskee

jeść proca do oporu.
Rozumiem Twoje doświadczenia kulinarne, ale nie każdy lubi jeść stal z krzemem na kolację. :rotfl:

@l1pskee tak, będzie działał na 2.0, a tu trzymaj poradnik podkręcania - http://forum.benchmark.pl/topic/70475-overclocking-%E2%80%93-czyli-jak-przyspieszy%C4%87-pc/ -
@mirinda oprócz nowego przepisu na obiad dobrze mówi, fera może się nie zmieścić (gdybyś podał model obudowy...)

Podsyłam zdjęcie obudowy, żeby mieć pewność że wszystko sie tam zmieści. Co do podkręcania to ten corsair 450w starczy żeby wykręcić tego quada do 3.0ghz minimum? Temp procka miałem koło 60-70 w stresie, w idle 50-55, ze stockową szybkością zegara, więc żeby na oc wytrzymał musiałbym dokupić to chlodzenie, tylko nie wiem czy sie zmieści. Nie wiem jaki to model dlatego wrzucam fotki.

Zdjęcia:

http://imgur.com/LtO2oo2,zqG2A4D#0

żeby wybrać drugie zdjęcie, kliknijcie second image :)

Buda ma swoje lata, ma ich koło 5 :(

Edytowane przez l1pskee

możliwe że w złą strone zmierzyłem, bo patrzyłem jakby miał wejść w szerz, bo komputera nie zamykam.

Zmierzyłem też długość ściany bocznej wynosi ona 16cm + płyta główna to jakies 15cm spokojnie by było, więc w sumie wychodzi na to samo. Nie wiem czy do końca sie zrozumieliśmy :D

yep, komputerek jest otwarty, skoro moge brać na lajcie to biore. Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc :D

Jeszcze jedno pytanie.

P5K-SE da rade z tym radeonem? Płyta ma swoje lata, dlatego też pytam. Ewentualnie mógłbym zmienić płyte główną na p5q-vm, która była zakupiona 8 mieś temu.