Skocz do zawartości

Reboot and select proper... - Bios widzi dysk, ale system Win 8.1 Pro N nie odpala się

Recommended Posts

Dopadła mój komputer dziwna przypadłość. Chciałem pozmieniać prędkości w moich wentylatorów w Biosie. Przypadkowo kliknąłem na przycisk OC. Nie zapisałem zmian, bo zauważyłem zmiany napięć na komponentach. Po restarcie sprzętu pojawił się komunikat o tym, że jest włączone OC i pojawiło się ostrzeżenie, że może pojawić się niestabilność. Wszedłem do Biosu i faktycznie OC był włączony, ale wcześniej nic nie zapisywałem. W każdym razie wyłączyłem tą opcje i zapisałem. Odpalił mi się Windows 8.1. Wszystko ok system włącza się i próbuję włączyć MSI Gaming app i widzę, że tryb mi się zmienił na Tryb cichy. Zmieniłem na tryb OC, bo zawsze grałem z wymuszonym boostem. Poproszony zostałem o zrestartowanie komputera co zrobiłem. I po odpaleniu jak nigdy pojawił się ten sam komunikat ostrzegający o OC. To znów w biosie wyłączyłem OC i chciałem odpalić system, a tu informacja o treści: Reboot and Select proper Boot device....

Nie mam pojęcia dlaczego ten komunikat się pojawił. Dysk jest widziany przez Biosa. Od razu wziąłem i odpaliłem Gparted i dysk również jest widziany, ale program informuje mnie, że nie ma żadnej partycji na tym dysku (unallocated).

Spróbowałem również naprawiania systemu poprzez narzędzie na płycie Windows-a 8 Pro N. Niestety nie pomogło.

Bardzo prosiłbym o wskazówki, żeby uratować system.

Płyta: MSI Gaming 7 Z97

Dysk: Plextor M6 Pro

Edytowane przez Refty

Uszkodzeniu uległ sektor MBR dysku.

Tak jak napisał Hawkins możesz to naprawić korzystając z konsoli odzyskiwania.

Używając płyty instalacyjnej Windows wybierasz opcję naprawy komputera, następnie wiersz poleceń, kolejno wprowadzasz następujące komendy:

bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot
bootrec /ScanOs
bootrec /RebuildBcd

Każdą komendę osobno zatwierdzasz klawiszem enter i czekasz na wprowadzenie zmian !

Na koniec wpisujesz: "exit" i restartujesz komputer (oczywiście bez płyty Windows w napędzie)

Powinno pomóc.

Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat naprawy MBR

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1

Dziękuję za odpowiedzi

Po wpisaniu bootrec /FixBoot dostaje informacje:

"Nie można odnaleźć elementu"

Przeszedłem do linku i spróbowałem przez diskpart i niestety nie widzi, dysku z systemem..

Czy jeszcze coś można sprawdzić?

Edit:

Zastanawiam się jeszcze czy czegoś nie popsułem używając narzędzia naprawiającego Windows-a 8, który jest na płytce (nie chodzi mi o linie komend)

Edytowane przez Refty

Niestety nie znalazło systemu. Informacji o błędzie nie było żadnej...

Teraz wpadłem na desperacki plan instalacji na innym dysku systemu windows-a i odpalenie aplikacji plextora. Odpaliłem program i twierdzi on, że cały dysk jest pusty... Ja już nie wiem co się dzieje.

Słyszałem również o progranie Testdisk ale nie umiem zbytnio z niego skorzystać. Jedyne co spróbowałem to opcja z analizy dysku. Przy opcji INTEL dostałem info o braku bootowalnej partycji. Z kolei podczas wyboru opcji EFI dostałem komunikat:

"bad gpt partition invalid signature"

Nie rozumiem co się stało. Jedyne wytłumaczenie, że przy opcji naprawiania (na płycie Win 8) całkowicie zostały zamazane dane... To jest tylko strzał. Jest to tak dziwne...

Martwię się również, że może się to powtórzyć, chociaż najlepiej jakby móc naprawić tą systuację i odzyskać dane.

Edit:

Teraz jeszcze patrze na program Plextool i widzę, że podaje nie poprawne dane co do dysku WD na którym postawiłem teraz system

Edytowane przez Refty

Pewnie coś się stało z tablicą alokacji na dysku. Sprawdź dysk HD Tune czy nie zawiera błędów czy padniętych sektorów. Jeśli nie to pozostaje czysta instalacja po formacie.Na dobrą sprawę można próbować coś tam odzyskiwać ale to trwa długo i istnieje duże prawdopodobieństwo, że pliki będą pomieszane/poszatkowane. A i pamiętaj że teraz programami typu MSI Gaming App zmieniasz ustawienia w BIOS spod windows stad pewnie to ustawienie OC w biosie choć zmieniałeś to tylko pod windowsem.

• Popieram 1

Kolejna rzecz, która mnie przerosła. Chciałem jeszcze raz wymusić błąd: "reboot and select proper..." Wyłączyłem z opcji bootowania dysk WD (gdzie teraz zainstalowałem Windowsa). I moje zdziwienie wielkie było kiedy pojawił się wielki niebieski ekran z informacją:

Komputer wymaga naprawy.

Wymagane urządzenie jest niepodłączone lub niedostępne.

Kod błędu: 0xc000000e

Pomyślałem no coś się nie udało wyłączyć dysku WD z biosu. Postanowiłem go wyłączyć fizycznie i moje zdziwienie było jeszcze większe, gdy komunikat pojawił się ten sam.

Czy ktoś mógłby pomóc mi w tej kwestii?

@Hawkins dziękuję za wszelkie rady. Jak tylko powyższą sytuację zrozumiem to sprawdzę co się z dyskiem używając HDD Tune

Edit:

Mam przypuszczenie gdzie mógł być problem. Po odpięciu dysku WD spróbowałem jeszcze raz zrobić fixboot-a i co mnie zdziwiło udało się. Tylko, że nie jest widziany system. Przez Gparted zobaczyłem, że stworzyła się partycja bootująca, której wcześniej nie było na dysku z padniętym sytemem. Coś mnie w tym momencie przeszło przez głowę, że na dysku WD miałem również 2 partycje przy instalacji. Nie miałem tam danych więc nie zastanawiając się długo sformatowałem dane. Teraz myślę, że mogły się tam znajdować jakieś informacje dotyczące systemu. Tutaj mogły się dane rozjechał i pojawić się błędy z alokacją partycji.

To oczywiście moje przypuszczenia, które nie są poparte żadną wiedzą techniczną.

Edytowane przez Refty

Dobra to już wiem. Śmieszny problem bo miałem podobnie jak zainstalowałem system na nowym dysku, przełożyłem ze starego potrzebne dane i go odpiąłem. okazało się że na tamtym dysku miałem zapisany sektor rozruchowy. Nic nie pomagało aż nie włożyłem ponownie starego dysku. Po uruchomieniu systemu zacząłem szukać informacji co z tym zrobić, nie pamiętam dokładnie ale na 100% znalazłem pomoc na tej stronie http://and.elektroda.eu/informatyka/rozne/boot/. Myślę że jeśli nie formatowałeś danych na dysku systemowym (tu dodam że teraz nie koniecznie to C:) to powinno się dać przywrócić wszystko do poprzedniego stanu.

Edit: Powoli mi się przypomina. Na tamej sformatowanej partycji musiałeś mieć plik o nazwie BCD. musisz nowy utworzyć w bcdedit.exe Na podanej stronie znajdziesz jakieś info co i jak.

Edytowane przez Hawkins
  • Popieram 1

Nadpisałem niestety cześć dysku poprzez kombinacje z instalatorem Windows. Trudno mam nauczkę na przyszłość. Na szczęśce istotne dane mam zgrane na drugi komputer. A co do mniej ważniejszych danych no cóż trudno. Dam jakoś radę bez save-ów dla Wieska :) Wydłuże sobie przygodę :)

Dla mnie było istotne dlaczego ten problem wystąpił, żeby się go ustrzec. Myślałem, że mógłbyć temu winny dysk. W tym miejscu po instalacji zrobię szereg testów. W każdym razie już wiem czego się ustrzegać i jak dbać o to, żeby problem się nie pojawił.

Bardzo dziękuję Hawkins za wszystko!

Edytowane przez Refty