DanteGamer 0 Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Cześć wszystkim http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif Chciałbym zapytać, jaka jest najtańsza dobra karta Wi-Fi PCI-E, która będzie szybsza niż 54MB/S? Od routera dzielą mnie 2 ściany.Moja obecna karta (TP-Link WN321G) ciągle mnie rozłącza, a kreski zasięgu podnoszą się i spadają jak słupki głośności w rejestratorach muzycznych (trochę podkoloryzowane - chodzi o to, że bez zmiany położenia karty/routera zasięg i tak się zmienia). Moja sieć ma prędkość 50MB/S, a karta 54, więc na mój rozum wszystko powinno być okej. Mimo to usłyszałem od "specjalistów" głosy, że warto kupić szybszą (czy też o większej przepustowości, nie wiem, jak się to mówi). Mój obecny router to TP-Link WR340G, który swoją drogą też zamierzam zmienić i pytanie odnośnie jego jest tej samej treści, co to odnośnie karty - jak najtańszy, ale żeby dawał radę Z góry dzięki, pozdrawiam http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/smile.gif Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Tp Link 822N+TP Link 841/842. Oba w wersji ND, nie N bo ta pierwsza wersja ma antenki 2x5dBI a nie 2x3dBi. Tanio, ale powinno być wydajniej niż przy obecnym sprzęcie. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A czy przypadkiem karty Wi-Fi pod PCI-E nie są lepsze od tych na USB? Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Z reguły nie bo zbierają zakłócenia z komputera, sama obudowa komputera dosyć wytłumia wifi. A karte na usb można przez przedłużkę umiejscowić w dogodnym miejscu. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 http://www.pcworld.com/article/243226/the_desktop_wireless_adapter_difference_usb_vs_pci.html "A USB wireless adapter trades a bit of overall power for lots of convenience." "A USB adapter might not be able to deliver as strong of a connection over as long of a range as a PCI-based wireless adapter can." Jeśli chodzi o wygodę to dla mnie wygodniejsza jest karta na PCI, bo wpinam i o niej zapominam. Jednak: "Most PCI-based wireless adapters come with multiple large antennas that stick straight out of the rear of your system" Ta karta takich anten nie ma. Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Razem z kartą powinieneś dostać tego typu przedłużkę USB http://www.tp-link.com.pl/resources/images/products/large/TL-WN822N-02.jpgwięc możesz wyprowadzić kartę w strone routera czy tak aby obudowa PC nie zasłaniała sygnału. W przypadku kart wewnętrznych musiał byś zastosować przedłużacz RP-SMA lub inny zależnie od typu złącz antenowych http://yagi.pl/kabel-przeduajcy-urzdze-wifi-rpsma-p-1774.html?osCsid=52ca2457e594da89aaaa5c62746f104c oczywiście nie aż tak długi. Karta pod USB wydaje mi się bardziej korzystnym rozwiązaniem generalnie. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Po co mi kabel do karty PCI-E? Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Normalnie niepotrzebny, chyba że chciałbyś przenieść antenki wifi pod lepszy zasięg jak to można zrobić w modelu na usb. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Napisałeś " przypadku kart wewnętrznych musiał byś zastosować przedłużacz". Nie mam zamiaru stosować nic takiego - chcę, żeby karta i router były na tyle porządne, żeby się z nimi nie bawić, ale jednocześnie zapłacić jak najmniej, bo jak każdy mam inne wydatki. Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Jeśli nie masz dużej odległości między routerem i komputerem to obie karty bez kombinowania sobie poradzą z pewnością. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 No okej, rozumiem, ale co z tą różnicą między USB i PCI-E? Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Taka, że przy usb kartę masz na zewnątrz PC więc w teorii masz szanse na lepsze osiągi bo jest bardziej oddalona od zakłóceń z wnętrza kompa. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A zatem tamten tekst kłamie? Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 USB spokojnie zasila taką kartę wifi, przepustowość też wystarcza, bo usb 2.0 ma 480Mb maksymalnie a karta 300. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 I to jest najtańszy tego typu zestaw? Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Tak. Link to post Share on other sites
DanteGamer 0 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Dobra, w takim razie dzięki za pomoc Link to post Share on other sites
Recommended Posts