Skaza 591 Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Rozważam kupno tabletu graficznego, jako prezent dla młodej osoby lubiącej rysowanie, fotografowanie, edytowanie zdjęć. Jednak nigdy wcześniej nie miałem styczności z tego rodzaju urządzeniem, dlatego mam kilka pytań... Po zainstalowaniu sterowników tablet będzie obsługiwany przez każdy program graficzny? Jeśli potrzebne jest oprogramowanie wspierające tablety graficzne, to jakim programem (darmowym, tanim) warto zainteresować się? Cytuj Link to post Share on other sites
TheEquinoxe 114 Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Co do obsługi tabletu przez programy graficzne to nie musisz się przejmować. Po zainstalowaniu sterowników tablet graficzny będzie działał trochę jak taki większy i bardziej zaawansowany touchpad z laptopa. Z samych tabletów to zainteresuj się głównie sprzetem firmy Wacom, która się w tych urządzeniach specjalizuje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Jak wyżej. Bierz Wacoma za tyle ile chcesz wydać mają sporo modeli, każdy dobry, ograniczenia to budżet. Na inne firmy raczej nie ma co patrzeć, sam mam 3 letniego intuosa i jest niezniszczalny i niezawodny. Tabletu możesz używać nawet zamiast myszki jeśli się uprzesz bez żadnego programu graficznego, a konfigurować możesz go raczej dowolnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts