Skocz do zawartości

Zasilacz do zestawu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Cleaner_1980,

Recommended Posts

Dzień dobry,

na tą chwilę zdecydowałem się na pewny zestaw, teraz się zastanawiam, czy posiadany przeze mnie zasilacz da radę to udźwignąć.

Procesor: i5-4460 lub i5-4590

Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB DDR5 PCI-E BOX

Dysk SSD: Crucial BX100 250 GB (535/370 MB/s)

Dysk HDD: WDC WD5000AZDX-00SC2BO ATA Device 500 GB

Pamięć RAM: Crucial Ballistix 2x 4 GB DDR3-1600 Dual C

Napęd: ASUS DRW-24B3ST ATA Device

Obudowa: Zalman Z3 Plus

Do podobnego ( inny dysk HDD i grafika od Zotaca) zestawu został polecony XFX Core TS 430W 120 mm 80+ Bronze 120mm i tu następuje moje zdziwienie, gdyż ten zasilacz jest słabszy od mojego, a posiadam AeroCool PGS VP-450 OEM 450W.

W takim razie czy muszę dokupywać nowy zasilacz, czy też ten wystarczy ? A jeśli będę musiał zmienić go to jaki zasilacz polecacie do tego zestawu do 250 zł ?

XFX to zdecydowanie innej klasy konstrukcja i posiada 396W na linii 12V, Aerocool zaś występuje w dwóch wersjach 336W i 312W.

W obu przypadkach komputer nie poddany przetaktowaniu będzie działał prawidłowo. Jednakże zasilacz Aerocool będzie pracował z dużym obciążeniem i biorąc pod uwagę, że nie jest nowy (stracił część ze swojej sprawności) to w dłuższej perspektywie może być przyczyną niestabilności lub nawet uszkodzenia podzespołów komputera. Jeśli masz środki (250 zł) to zdecydowanie dobrym pomysłem będzie wymiana zasilacza na np. XFX 550W

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1

Podałem Ci propozycję zasilacza, który zapewni Ci duży zapas mocy na teraz i na przyszłość. Wymieniony zasilacz dostarcza 528W na linii 12V, co bez problemu pozwala obsłużyć każdą platformę opartą o pojedynczy procesor plus jednoprocesorową kartę, nawet jeżeli zdecydujesz się na silne OC.

• Popieram 2
  • Rozwiązanie

Możemy mnożyć alternatywne propozycje, ale w tym przedziale cenowym XFX 550W pozostaje najlepszym wyborem.

Przewyższa wspomniany Thermaltake pod względem jakości użytych podzespołów, mocy na linii 12V, zastosowanymi zabezpieczeniami, kulturą pracy i wreszcie długością gwarancji.
Jego jedynym minusem jest brak odpinanych kabli.

• Popieram 1