marceli_tar 0 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Mam pytanie do ekspertów, gdyż zamierzam wymienić monitor. Wybór - prawie - padł na Dell U2412M - ma bardzo dobre opinie w sieci. Zastanawiam się tylko na jednym aspektem, który poruszony jest także w rewelacyjnym FAQ. Czy ów model korzysta z PWM? W różnych sklepach, w specyfikacjach są podane różne dane, jedne mówią że ten model nie ma, inne że ma. Są też informacje, że panel jest TN, inne piszą że IPS. Chodzi mi o podświetlenie, nie chciałbym męczyć wzroku, gdyż codziennie siedzę bardzo długo przed komputerem. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Czy ów model korzysta z PWM? tak, 200Hz Są też informacje, że panel jest TN, inne piszą że IPS. e-IPS trochę lepszego sortu Cytuj Link to post Share on other sites
marceli_tar 0 Napisano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) tak, 200Hz O jezu, czyli efekt migotania będzie niestety nieodłączny i widoczny przy pracy? Tylko tak się zastanawiam - czy będzie aż tak widoczny? W sumie bardzo dużo (pozytywnych) recenzji jest o tym monitorze. Edytowane 31 Maja 2015 przez marceli_tar Cytuj Link to post Share on other sites
blubry 5 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Podepnę się pod temat, jeśli można. Ja również planuję w najbliższym czasie kupić nowy monitor, z tym że chciałbym 16:10 24 cale. Wpadł mi w oko Dell U2415, ale mam wątpliwości czy jest on flicker-free. W recenzji na TFT Central napsali, że jest on flicker-free, natomiast w poradniku co robi drachenfeles jest napisane, że ma PWM. Mógły mi to ktoś wyklarować? bo jak nie jest flicker-free to będzie BenQ BL2411PT. Jakaś inna alternatywa w podobnej cenie? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 czyli efekt migotania będzie niestety nieodłączny i widoczny przy pracy? widoczny jak dla kogo, odczuwalny na pewno na TFT Central napsali, że jest on flicker-free, natomiast w poradniku co robi drachenfeles jest napisane, że ma PWM. Mógły mi to ktoś wyklarować? jest sterowany przez PWM 1,2kHz PS flicker-free, flicker safe itp itd to nazwy handlowe dla sterowania DC Cytuj Link to post Share on other sites
marceli_tar 0 Napisano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A mógłbyś polecić jakiś monitor ze sterowaniem DC w rozsądnej cenie +/- 1 000 zł? Chyba że w tej cenie takich nie znajdziemy. Odnośnie jeszcze monitora Dell U2412 - to kwestia odczuwania , jak to ująłeś poprawnie- jest możliwa do ustawienia? Np. poprzez kalibracje itp.? czy wówczas jest możliwość redukcji efektu "mrugania"? Szukam właśnie monitora w przedziale cenowym dla Dell U2412. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Odnośnie jeszcze monitora Dell U2412 - to kwestia odczuwania , jak to ująłeś poprawnie- jest możliwa do ustawienia? Np. poprzez kalibracje itp.? czy wówczas jest możliwość redukcji efektu "mrugania"? nie ma takiej możliwości jedyne co możesz zrobić to ustawić jasność na 100%, wówczas nie będzie migotał, ale za to wypali ci oczy A mógłbyś polecić jakiś monitor ze sterowaniem DC w rozsądnej cenie +/- 1 000 zł? Chyba że w tej cenie takich nie znajdziemy. tylko, że DC w cale nie jest taki rewelacyjne, nie bez powodu w lepszych monitorach korzysta się ze sterowania hybrydowego lub po prostu PWM o wysokiej częstotliwości w temacie zastępników dla U2412M po uwagę można brać U2415 lub BL2411PT, w tym drugim przypadku mamy na rynku dwie wersje z 200Hz PWM oraz z DC trzeba wybrać właściwą po P/N (szczegóły jak to zrobić na tftcentral), niestety lepsze rozwiązania są już sporo droższe vide EV2455 Cytuj Link to post Share on other sites
marceli_tar 0 Napisano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 w temacie zastępników dla U2412M po uwagę można brać U2415 lub BL2411PT... Czyi te modele, głównie U2415 już ma inaczej rozwiązaną kwestię podświetleniea/mrugania Bardzo fajny model - cenowo porównywalny do U2412M Cytuj Link to post Share on other sites
blubry 5 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 w temacie zastępników dla U2412M po uwagę można brać U2415 lub BL2411PT, w tym drugim przypadku mamy na rynku dwie wersje z 200Hz PWM oraz z DC trzeba wybrać właściwą po P/N (szczegóły jak to zrobić na tftcentral) @drachenfeles Mógłbyś wyjaśnić co masz tutaj na myśli odnośnie BL2411PT? Myślałem, że wszystkie są flicker-free. Jak to sprawdzić bo nie znalazłem na TFT Central? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts