Andre_NH 0 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Witam, Moja karta sieciowa (lub komputer) nie pozwala na uzyskanie prędkości powyżej 200 Mbps. Oscyluje się ona na poziomie 100 - 120 Mbps. Gdy natomiast odepnę kabel RJ-45 z komputera stacjonarnego i podepnę go do laptopa to wszystko jest OK. Czy jest zatem możliwe, że obecna konfiguracja karty sieciowej ogranicza tą możliwość? Czy mozna sprbować coś zmienić na tym polu, coś wyłączyć/załączyć? Nie wiem za bardzo co w ustawieniach Zaawansowanych mogłoby za to odpowiadać. Full duplex załączony. Komputer jest nowy, karta sieciowa to Intel I211. Dostawca internetu to UPC (250 Mb/s) Na starym komputerze też nie miałem problemu. Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 A czym się sugerujesz? Że masz transfery w granicach tych 100Mbit? Sprawdzasz to w menedżerze zadań czy jakoś inaczej? Cytuj Link to post Share on other sites
Andre_NH 0 Napisano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Sprawdzam na stronie testującej prędkość łącza, tudzież http://ipv4.upcspeedtest.pl/ Napisałem wyżej, że jesli przepnę kabel do innego kompa to prędkość wzrasta, więc wina lezy po stronie samego komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Sprawdź czy w menedżerze zadań (na PC) jaka jest prędkość połączenia sieciowego 100Mb czy 1Gb Cytuj Link to post Share on other sites
Andre_NH 0 Napisano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 1 Gb/s Mam płytę ASUS-a. Po odinstalowaniu programu Turbo LAN prędkość mi wzrosła do ok 120 Mbps, a przedtem było nawet 70 Mbps. Nie mam już co odinstalowywać, a moja metoda polegająca na powyłączaniu programów z Traya nie poskutkowała. Dodam, że posiadam system Windows 8.1, jeśli miało by to jakieś znaczenie, przy szukaniu rozwiązań. Aha, przepięcie kabla do sąsiadującego gniazda RJ-45 (gdyż posiadam 2 łącza) nie pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Nie masz jakiś programów, które synchronizują coś przez internet? Nie masz jakiś pseudo programów, które niby poprawiają osiągi LAN? Spróbuj zrobić test innym speedtestem. Cytuj Link to post Share on other sites
Andre_NH 0 Napisano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Zrobiłem przed momentem test polegający na uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci. Następnie uruchomiłem tego samego speedtesta i prędkość jest taka sama, jak na laptopie. Teraz trzeba wykluczyć, co odpowiada za ograniczenie tej prędkości w normalnym trybie uruchomienia komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Może sterowniki karty sieciowej? Spróbuj je przeintalować Cytuj Link to post Share on other sites
snowqwer 46 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dla mnie to ta strona ma jakis problem. Mam neta 20Mb a tu pokazuje ze mam 8 a na tym speedtescie pokazuje juz 20 http://www.speedtest.pl/ Cytuj Link to post Share on other sites
qwerty1997 27 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 A co do testu łącza. Nigdy nie mierze raz, tylko kilka razy pod rząd i średnią z tego. Cytuj Link to post Share on other sites
combo24 4 Napisano 30 Maja 2015 Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 Dla mnie to ta strona ma jakis problem. Mam neta 20Mb a tu pokazuje ze mam 8 a na tym speedtescie pokazuje juz 20 http://www.speedtest.pl/ u mnie na obydwu testach wyszło prawie tak samo, różnica jest niewielka. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Andre_NH 0 Napisano 30 Maja 2015 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Wydaje mi się, że znalazłem winowajcę. Odinstalowałem program ASUS WiFi Go i prędkości mam już powyżej 200 Mbps. Poobserwuję jeszcze jakiś czas zanim oznaczę problem, jako rozwiązany. Na powyższym speedtest.pl mam 222 Mbps Edytowane 30 Maja 2015 przez Andre_NH Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts