Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam "nielimitowany internet play 45zł/msc" i brakuje mi tylko urządzenia 4g lte. Samego modemu nie chce bo mam zamiar korzystać na lapku, pc i telefonie (telefon nie posiada lte), więc zapewne będę potrzebował routera. Czy moglibyście mi podać jakiś zestaw router + modem? Czy są jakieś lepsze rozwiązania? Zależy mi oczywiście na dobrej jakości sygnału.

Huawei E3372 + Tp-Link 3600/4300. Wgrywasz gargoyle i masz świetny sprzęt pod ten internet. Modem możesz podłączyć przez przedłużkę USB, wtedy będzie odizolowany od zakłóceń z wifi routera i masz szanse osiągnąć jeszcze większe prędkości (na tym zestawie 50-60Mb wyciągali goście w LTE play). Jeśli obecnie masz dobry zasięg LTE to zakup anteny zewnętrznej nie będzie potrzebny, choć na pewno poprawiałaby prędkości.

Mam podobny problem więc podepnę się pod temat żeby nie zakładać kolejnego :).

Wyjeżdzam na cały lipiec i sierpień, Internet jest mi potrzebny do pracy i wezmę play za 45zł/msc. Problem jest taki, że zasięg będę miał tam bardzo słaby (na mapach zasięgu najsłąbszy możliwy).

Chcę więc kupić modem + antenę żeby wzmocnić sygnał.

Teoretycznie nie jest mi potrzebne LTE bo tam go nie osiągnę, ale może kiedyś się przyda więc chyba lepiej od razu kupię lepszy.

Polecicie modem + antenę? Ten model z posta wyżej będzie odpowiedni dla moich potrzeb?

Ew. jakiś dobry model modemu bez LTE

http://www.cybertech.com.pl/p115,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo.htmltego typu panel podwójny pod lte i taka sama tylko pod 2100MHz jeśli chcesz wzmocnić sygnał 3g. Ewentualnie gdybyś spotkał sorensen 17dBi to również będzie świetny wybór. Z tańszych możesz kupić logarytmiczną, niektórzy chwalą nie mniej niż panelowe. Zwróć tylko uwagę aby była podwójna (przy panelowej) jeśli ma być pod lte. Modemy lte również mają podwójne wejścia. Na tej stronie możesz też zamówić konektory pod modem oraz dokupić okablowanie. Najlepiej aby przewód był jak najkrótszy wiadomo, więcej jak 10m nie poleca się podłączać. Potem już tylko zamontować i dokładnie wycelować w nadajnik i cieszyć się z osiągów.

Modem jeśli lte to ten Huawei będzie najlepszy w tej cenie. Jeśli nie jesteś w zasięgu lte wtedy można rozważyć modem 3g. Z takich sprawdzonych można polecić Huawei e3131-s2.

Podsumowując:

modem Huawei E3372 (120zł+kw) ( http://allegro.pl/modem-lte-huawei-e3372s-153-4g-hilink-nowy-i5395012253.htmlAntena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO 150zł +kw

LUB

modem Huawei E3372 + Antena Dual LTE Sorensen 17dbi 180zł+kw ( http://allegro.pl/antena-dual-lte-sorensen-17dbi-4m-kable-np-b315-i5382399003.html )

LUB bez LTE

Huawei e3131-s2 (80zł+kw) + Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO lub Antena Dual LTE Sorensen 17dbi (150/180 +kw)

Zgadza się?

Mógłbyś polecić jakąś logarytmiczną antenę?

EDIT: chyba jednak nie, bo ja nie będę wzmacniał sygnału LTE bo tego nie ma w zasięgu

Edytowane przez aleksiejs

Pod 3g bierz antenę pod częstotliwość 2100MHz, te dedykowane pod lte 1800MHz będą mieć mniejszy zysk.

Logarytmiczne anteny obsługują szerokie pasmo, ale mają mniejszy zysk energetyczny niż te dedykowane do 3g/lte jak te panelowe. Chodzi o tego typu modele http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_lte_10m_przewodu_wtyk_sma_mimo_800-2170mhz_A7056_10.htmte są aktualnie mało kiedy używane, chyba że komuś zależy na obsłudze szerokiego zakresu pasma.

W przyszłości jak ruszy lte na 800MHz zapewne tego typu anteny przejdą do historii generalnie. Zasięg bowiem ma być porównywalny z tym jaki jest obecnie na 2g 900MHz.

Rozmawiałem z kimś kto aktualnie jest tam gdzie ja potrzebuję Internetu i podobno plus działa z LTE dobrze, a orange działa na hspa (wg konsultantów ledwie najsłabszy zasięg na mapce w każdej z sieci, pewnie nieaktualizowane).

Pytałem w playu i konsultant powiedział mi, że przy LTE korzystają z własnych nadajników, ale przy niższych prędkościach z innych operatorów więc może się okazać, że antena zewnętrzna nie będzie konieczna (skoro orange i plus działają nieźle). 

W przyszły weekend dowiem się jak tam działa play i wtedy będę mógł podjąć jakieś konkretne decyzje. Play jest konieczny bo tylko w nim jest Internet bez limitów na karcie, u innych operatorów ceny nie są w żaden sposób porównywalne :P

Okazuje się, że play działa na działce całkiem nieźle, wg map zasięgu powinno być bardzo źle, a działa w LTE

:)

EDIT:

6mb dl/0,2mb upl i ping w okolicach 60

Czyli wezmę modem Huawei E337

Czy taka zwykła doczepiana antenka do modemu coś może dać w tym wypadku?

Edytowane przez aleksiejs

Ja się podłączę również. Mieszkam na prowincji, i dopiero ostatnio jest dostępny Internet LTE, dlatego, postanowiłem dokupić usługę, aby korzystać z tego internetu. Obecnie mam mobilny router MF60 od ZTE. Interesuje mnie podobna konfiguracja, jednak muszę kupić nowy modemorouter. Jakie polecacie opcje do 200-250zł? Ewentualnie router z modemem, ale router chciałbym podłączyć do PC kablem, aby były mniejsze opóźnienia. Posiadam jeszcze tę kartę sieciową http://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-tl-wn851nd-447985/

Jeśli można ją wykorzystać to jak?

http://www.sferis.pl/p/365354-router-alcatel-onetouch-link-4g-czarny-y858v.html

Czy to akie cudo będzie dobre?