Compatriot 1 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Witam,chciałem się zorientować w opiniach na temat multigpu z dwóch r9 290xCPU - 4690k na 4,5 ghzPSU - Corsair RM Series 750WTo chyba wystarczające informację obudowę mam dobrze wentylowaną i liczę się ze znacznym wzrostem temperatury.Co do samego zainteresowania to pytam, bo mam jedną i zastanawiam się nad kupnem drugiej w jakiejś okazyjnej cenie, czy może jednak uważacie, że lepiej ją sprzedać i kupić coś nowszego i mocniejszego.Chciałbym jeszcze wiedzieć jak sprawa wygląda w kwestii obciążenia procesora...A jeszcze jedna istotna informacja monitor 1920x1080 144Hz możliwe, że będę go wymieniał na jakiś 1440p, i pod tym kątem też planuję rozbudowę. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Wytrzymaj jeszcze trochę lada dzień będzie premiera gtx 980TI i nowych redeonów z serri 3 zobaczymy testy porównamy ceny i wtedy podejmiesz decyzje Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) chciałem się zorientować w opiniach na temat multigpu z dwóch r9 290x Multi gpu działa całekiem fajnie .Niestety radeony ze wzgledu narzut sterownika działaja tak sobie w niskich rozdzielczosciach to raz a dwa cpu dla takich dwóch kart musi byc niesamowicie szybki a trzy takie rozwiazanie jest naprawde głosne . Lepiej sobie kup 1 x 980 ti tylko z dobrym sprawdzonym chłodzeniem .... CZEKAĆ Edytowane 29 Maja 2015 przez dam111111 Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 podaj linka do sklepu gdzie można kupić 980ti oraz testy tej grafiki. Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Witam, chciałem się zorientować w opiniach na temat multigpu z dwóch r9 290x Crossfire obecnie dziala bardzo dobrze, nie sluchaj o jakis mikroprzycieciach bo problem jest praktycznie wyeliminowany, warunkiem jest gotowy profil w sterownikach do danej gry. Czasem trzeba na taki poczekac. Wiec jak chcesz grac w nowosci od pierwszego dnia to zapomnij. Z reszta teraz gry sa wypuszczane tak niedokonczone ze nawet z jedna grafika sa problemy. Twoj zasilacz powinien wystarczyc. Kolejna bzdura to nazut sterownika ,jest on wiekszy w przypadku AMD ,ale ty nie masz Celerona zeby to mialo znaczenie. I crossfire dodatkowo jeszcze obciaza procesor. Problem taki ze go w praktyce nie ma. Moj i7 3770k podkrecony do 4.5 Ghz dawal sobie rade z dwoma 7970 potem jednym 7990 (dwa rdzenie) , dwoma R9 290 i R9 290x2 (dwa rdzenie). W 90 % przypadkow karty/rdzenie obciazone byly 90~100%. Nowe sterowniki bardzo sie z tym poprawily. Najwazniejsze! Dwa R9 290x ugotuja sie nawzajem jesli wsadzisz dwie karty z niereferencyjnym chlodzeniem ,wiem bo tak zrobilem. Jesli masz jakies autorskie chlodzenie to kup referenta, bedzie glosniejszy i gorzej to bedzie wygladac ,ale bedzie dzialac. Chyba ze masz plyte co pozwala zostawic wieksza niz zwykle przestrzen miedzy kartami. Wiec tak to wyglada , moze niezbyt zachecajaco, ale w 1080p "maxujesz" kazda obecna gre ponad 60fps i tak to naprawde nie to co marzyciele (nie ublizam nikomu co zdaje sobie sprawe ze trzeba by tytana X zeby naprawde pograc na max. ustawieniach z AA w 1080p z wygladzaniem krawedzi w najnowsze gry) z jednym GPU co twierdza ze graja na full ustawieniach i obcinaja AA zeby dobic czasem 60fps czasami . Ja tam zawsze staram sie kupic dwurdzeniowa karte, mniej problemow z temperatura. Takze chyba akurat w twoim przypadku nie warto jesli masz niereferencyjne chlodzenie na obecnej karcie. To moje dwie MSI R9 290 , fajnie. http://imageshack.com/a/img537/4889/muK1G9.jpg A tu kombinowalem jak to wychlodzic, to tylko szablon, mialo bys z "pleksy", ladnie pomalowane na czarno i juz mialem ciac obudowe bo zam boczny wentylator nie dawal rady, dzialalo, ale sie opamietalem i oddalem jedna karte : http://imageshack.com/a/img540/6518/i0zQvQ.jpg Natomiast to teraz czeka w pudelku: http://imageshack.com/a/img540/6259/w4wkz4.jpg Edytowane 29 Maja 2015 przez keczu Cytuj Link to post Share on other sites
Compatriot 1 Napisano 30 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 (edytowane) Czyli mam rozumieć że moja I5 spokojnie wystarczy...Co do kupienia 980ti z przyjemnością bym ją kupił, ale ta karta przekroczy spokojnie 3 tysiące a wydajnościowo zależnie od gry będzie porównywalnie lub słabsza od dwóch 290x więc łatwo kalkulując 290x szarpnie mnie niecały 1000 liczmy, że równy mam wydajność przewyższającą 980ti druga opcja sprzedanie mojej 290x tak za 1100 złotych i dołożenie jeszcze 2000 złotych lub więcej i mam co prawda jedną kartę co jest plusem brak ogromnych temperatur oszczędność energetyczną i 6GB vramu, ale niestety wydajnościowo może odstawać od duetu 290xco do kart zielonych kontra czerwonych czy jest np sens dopłacać za ich technologie nie wiem jak to lepiej nazwać, ale mam na myśli różne bajery od nvidii.. ?jeszcze jedno pytanie jak oceniacie wiarygodność tego testu przepraszam za załączanie linków do innego portalu.. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_970_sli_vs_radeon_r9_290x_crossfire?page=0,7 Edytowane 30 Maja 2015 przez Compatriot Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts