Skocz do zawartości

Komputer za 3200zł - ocena podzespołów.

Recommended Posts

Witam szanowną społeczność. Obecnie używam bardzo wyżyłowanego już zestawu Pentium 4, 2GB RAM, x800gt (35 000 godzin przepracowanych), 2 miesiące temu byłem zmuszony wymienić zasilacz - 4 raz w historii tego komputera - kupiłem Antec 450W. Wtedy miałem już w planach kupno nowego komputera, ale myślałem raczej nad pentium G i GTX650Ti, stąd kupiłem zasilacz o takiej niewielkiej mocy. Los chciał że zmieniłem pracę i przeżywam napływ gotówki - początkowo z 1200zł na komputer zrobiło się 3200zł (a co tam, raz na 10 lat można zaszaleć :P). Głównym ograniczeniem jest zasilacz - Antec 450W, raczej nie chce kupować nowego. Jeżeli chodzi o dobór podzespołów, poprzedziłem go wielogodzinnym czytaniem recenzji i porównywaniem wydajności. Przeznaczenie komputera - do w wszystkiego - gry, obróbka wideo, autocad. 

Dołożyć 100-200zł do jakiegoś podzespołu mogę, jeżeli wzrost wydajności będzie od 20% w górę, w przeciwnym wypadku raczej nie chciałbym zwiększać tej, i tak już napuchniętej do granic możliwości, kwoty.

1. Procesor:               Intel Core I5 4690k                                  1009zł

2. Płyta główna:          MSI Z87-G43                                              425zł

3. Karta graficzna:      MSI GTX960 2GB OC (Armor 2X)              849zł

4. RAM:                      2x4GB GOODRAM PLAY 1600mhz CL9    258zł

5. HDD:                      TOSHIBA seria DT Desktop 2TB 7200      319zł  

6. Chłodzenie proc.:   Scythe Grand Kama Cross 2                    160zł

7. Obudowa:               Jeszcze myślę, jakaś z samej stali          250zł

--------------------------------------------------------------------------------------------

SUMA:   3270zł

TDP Procka wynosi 88W, TDP karty - 130W. Daje nam to ok. 220W - zostaje więc 230W na płytę główną, ram, chłodzenie i twardy dysk. 

Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam !

Po pierwsze Waty o ktorych mowisz to nie jest wskaznij poboru mocy tylko wskaznik wydzielanego ciepla wiec tym ze 220W sie zostalo to sie nie sugeruj ;)

Po pierwsze musisz powiedziec do czego komputer bedzie uzywany? Jesli do gier to proponowalbym zamienic procesor na jakis z zablokowanym mnoznikiem i zmiana karty graficznej na wiele wydajniejsza czyli GTX970 oczywiscie mieszczac sie w budzecie.

• Popieram 1

Nie jestem jakimś specjalistą, ale obserwuję również różne zestawienia pod kątem zakupu swojego zestawu, i myślę że można rozważyc jeszcze tańszą płyte i dołożyc do grafiki:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/(299 zł)

Komentarz specjalisty z forum elektroda:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2726546.html

Wyjaśnienie odnośnie wyboru chipsetu płyty głównej: dodałem płytę na chipsecie B85. Dlaczego nie H97? Uważam, że nie ma sensu dopłacać 50zł do takiej płyty, bo w rzeczywistości nie ma to wpływu ani na wydajność, ani na przyszłą rozbudowę. Co prawda chipset H97 obsłuży nadchodzące procesory Broadwell, ale wymiana na taki procesor będzie nieopłacalna, bo da to może 5% zysk wydajności. Core i5-4590 jest na tyle szybki, że wymienić go będzie warto za 2, może nawet 3 lata. A wtedy i tak konieczna będzie wymiana płyty i pamięci. 
Edytowane przez aglar

Dziękuję za taki szybki odzew! :)

Po pierwsze musisz powiedziec do czego komputer bedzie uzywany? Jesli do gier to proponowalbym zamienic procesor na jakis z zablokowanym mnoznikiem i zmiana karty graficznej na wiele wydajniejsza czyli GTX970 oczywiscie mieszczac sie w budzecie.

Przeznaczenie komputera - do w wszystkiego - gry, obróbka wideo, autocad. 

Do wszystkiego (oprócz grafiki i animowania 3D) , z lekkim ukłonem w stronę gier. Karta podłączona do jednego monitora fullHD.

Zapomniałem dodać, że dobierając komponenty miałem na uwadze asortyment sieci x-kom, ze względu na salon w okolicy ale również świetnie działający serwis gwarancyjny. Najtańszy GTX970 jest tam za 1599zł, co daje różnicę w cenie 750zł (niecałe 90%), natomiast patrząc na  test wydajności kart graficznych  dla nowego Wiedźmina widzę, że na wysokich ustawieniach GTX970 osiąga ok 85kl/s, natomiast GTX960 ok 65kl/s. Wzrost wydajności wynosi ok 30%. 30% więcej za 90% drożej, to chyba mi sie za bardzo nie kalkuluje.

Jeśli chodzi o procesor, najtańszy i5 w salonie x-kom to i5-4460 w cenie 779zl. Decydując się na niego zostanie mi dodatkowe 230zł na kartę graficzną. Wydaje mi się jednak że 8 wątków i możliwość podkręcania wydłuży przydatność tego procesora (za 5 lat zmienię wtedy np. tylko kartę i zasilacz). Generalnie nie mam problemu z graniem w gry na niskich detalach :). Wydaje mi się że za te dodatkowe 230zł nie znajdę zauważalnie bardziej wydajnego układu graficznego, który prócz niskiego poboru mocy będzie dodatkowo rekompensował gorsze właściwości procesora.

dlaczego ta płyta?? Nie wolisz tańszej na z97?

Cena tej płyty w x-kom wynosi 389zł, daje to 36zł różnicy, jeżeli uważacie że z97 jest lepszy od z87 to w takim razie dokonam tej zmiany :)

Edytowane przez nekkoru

Ale o jakich 8 wątkach tutaj piszesz ? Halo ... przecież w Twojej propozycji jest i5 4690K. 

Wybacz, masz rację, moje niedopatrzenie. 4 wątki :) (w sumie tylko 2x więcej niż w moim 10 letnim pentium 4).

No dobrze, podstawowe pytanie. Czy zasilacz Antec VPF450 uciągnie taki zestaw wraz z GTX 970 ? 

Jeżeli tak, oto moja zaktualizowana lista podzespołów. 

1. Intel I5-4690

2. MSI Z87-G43

3. GeForce GTX970 4096MB 256bit WindForce III OC

4.  2x Goodram 4GB 1600MHz Play Blue CL9

5.  Toshiba 2TB 7200obr. 64MB

6. Obudowa antec vsp5000

Przy następnej wypłacie zmiana oryginalnego chłodzenia na Scythe Grand Kama Cross 2

PS. Zmieści się powyższe chłodzenie w tej obudowie Antec?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

No dobrze, podstawowe pytanie

Podstawowe pytanie z mojej strony. Dlaczego dopłacasz do Z97 przy zakupie procesora non-OC ?  

Czy zasilacz Antec VPF450 uciągnie taki zestaw wraz z GTX 970 ? 

Tak, uciągnie i to bez problemu

Podstawowe pytanie z mojej strony. Dlaczego dopłacasz do Z97 przy zakupie procesora non-OC ?  

Dzięki za szybką odpowiedź. Skusiło mnie dobre wykonanie tej płyty (według recenzentów), chłodzona sekcja zasilania, 6 wejść SATA,  cztery moduły na pamięć RAM obsługujące pamięci do 3000mhz, "Military class 4" - według recenzji płyta bez problemu ciągnęła przez 11 godzin na podkręconym do granic możliwości i5 przy pełnym obciążeniu. Zależy mi na trwałości, nie chce aby za 3 lata coś się w niej przepaliło (mój komputer pracuje średnio 7 godzin dziennie).

Byłbym wdzięczny, gdybyś rzucił okiem na asortyment x-kom i dobrał mi alternatywną płytę główną, z której będę zadowolony również 5 lat (ok 15tyś godzin pracy) od daty zakupu. Jeżeli jednak jakość i trwałość idą w parze z ceną, to jednak wolę wydać już te 425zł na mobo i wolę mieć spokój. Pozdrawiam.

Edytowane przez nekkoru