Skocz do zawartości

Upgrade PC zlozonego na forum

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

Czesc
2 lata temu pomogliscie mi zlozyc tutaj na forum kompa (glownie pod gry), z ktorego bylem zadowolony caly czas. No ale chyba przyszla juz pora, by zmodyfikowac zestaw. Motywatorem jest Wiedzmin 3 - chyba pierwsza gra, przy ktorej juz bardzo odczuwalna jest slabosc tego zestawu (11-18 fps tak przewaznie na ustawieniach uber). Wczesniejsze gry tez oczywisice juz tak elegancko nie smigaly jak na poczatku, ale ten Wiedzmin dopiero tak odczuwalnie kopnal w twarz :)
W zwiazku z tym chcialbym, byscie mi zaproponowali, co moznaby zmienic w ponizej wymienionym zestawie, by znow sie cieszyc plynnoscia. Kwoty na wydanie nie podaje, bo generalnie w ramach rozsadku chce cos wymienic, wiec jak powiecie co trzeba, to poslucham :)

AKTUALNY ZESTAW:
Fractal Design Arc 2 Midi
MSI Z77A-GD55
Intel Core i5 3570K (krecony dynamicznie 1.6 - 4.3GHz)
Be Quiet Dark Rock Pro 2
OCZ ZT Series 650W
Gigabyte GTX 670 Windforce 3X 2GB (nie krecone)
Corsair Vengeance Jet Black Low Profile 8GB DDR3 1600 MHz CAS 9 XMP
Samsung 128GB 840 Pro Series
Seagate 1TB ST1000DM003
Monitor Asus 23" PA238Q    
Windows 8.1

Moje propozycje:
Przegladajac do forum, doszedlem do wniosku, ze chyba najwazniejsza wymiana to karta grafiki. Mam racje? Na jaka? Pozostale elementy zestawu w porzadku czy juz tez padac bedzie niedlugo?
Dodatkowo 1: Cos tam kiedys czytalem ze wchodza nowe rodzaje pamieci RAM. Nie wiem czy sa juz czy nie. Ale pewnie beda wymagac nowej plyty glownej. Jest to juz i jest sens wymieniac to co mam?
Dodatkowo 2: Wkurza mnie, ze w prawie kazdej grze na moim monitorze widac te poziome pojawiajace sie paski - synchronzacja pionowa? Niektore gierce daja mozliwosc ustawienia synchronziacji czy to podwojnej czy jakies tam jeszcze - wtedy pomaga. Ale wiekszosc gier nie ma takiej opcji, np w Wiedzminie nie widze tego w menu (nawet filmy jak jest szybka akcja to te paski sie pojawiaja) - monitor nedzny czy co? Musi byc 100Hz jakis?

Czekam na podpowiedzi, dzieki :)

Szkoda, że nie podałeś ile masz na wydanie, ponieważ do Twojego zestawu jedynie nowa karta by się przydała. Jeżeli masz na zbyciu ok 1500zł to jedyną opcją jest w tym momencie GTX 970, coś tańszego to 280x albo GTX 960. 

DDR 4 to jeszcze długa droga, więc tym sobie głowy nie zaprzątaj. 

No nie podalem kwoty, bo ejstem w stanie wydac tyle, ile trzeba bedzie, zeby przywrocic ta plynnosc w grach. Tak tez myslalem, ze chyba najsensowniejsze bedzie GTX970. Procesor nie dlawi sie jeszcze i da rade przez jakis czas w sprawie gier?

Acha i czy taka GTX970 zmiesci sie spokojnie w moja obudowe?

I ktora edycja tej GTX970 dokladniej? Bo jest ich sporo (np MSI, Asus, Gigabyte, Zotac, Gainward, PNY itd...)?

Jesli moglby ktos mi zaproponowac cos z tego wyboru:

http://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/all/gpu-nvidia/nvidia-geforce-gtx-970-graphics-card

t9mus - czy te paski przy szybkiej akcji znikna przy nowej karcie graficznej czy to wina monitora?

Posiadam te same obudowę co Ty i gtx 970 gigabyte z chłodzeniem windforce3. Wchodzi bez problemu. Chociaż ja nie mam koszykow na dyski bo wszystkie wyjalem. Ale na pewno bez środkowego wchodzi. Co do monitora to się nie wypowiem bo nigdy nie zaglebialem tematu, nie miałem takiego problemu.

Co jeszcze, całość Twojego kompa da radę ddr4 to dopiero przy skylake ma wejść na dobre teraz są bardzo drogie więc sobie odpusc tym bardziej że musiałbyś zmieniać całą platformę.

Dzieki za kolejna wypowiedz. Czyli uznaje, ze obecnie zeby miec spokoj z grami na jakis czas musze kupic nowa karte graficzna.

Stawiam na GV-N970WF3OC-4GD - 4GB Gigabyte GTX 970 Windforce 3 OC, 7010MHz GDDR5, GPU 1114MHz, Boost 1253MHz, 1664 Cores, 3x DP, 1x DVI-D / I, 1x HDMI. Dobry wybor? W sklepie co patrze ta karta przychodzi z dwoma grami. Sa jakies w innych sklepach opcje, by kupic sama karte bez tych gier? Czy to juz stala praktyka ze wciskaja na sile do high-endow?

Dodatkowe pytanie noobowe - jak teraz kupie nowa karte, to przykladowo za 1-2 lata jak wejda te nowe RAMy i sie zadomowia, to po zmianie plyty glownej i procka standard grafiki pozostanie ten sam i da sie tam wsadzic tego GTX970? :)

O ta synchronizacje pionowa dopytam na podforum o monitorach.

Szkoda, że nie podałeś ile masz na wydanie, ponieważ do Twojego zestawu jedynie nowa karta by się przydała. Jeżeli masz na zbyciu ok 1500zł to jedyną opcją jest w tym momencie GTX 970, coś tańszego to 280x albo GTX 960. 

DDR 4 to jeszcze długa droga, więc tym sobie głowy nie zaprzątaj. 

Jak mozesz mu wciskac gtx 960 skoro wydajnosc wzgledem gtx670 bedzie bardzo slabo odczuwalna...

Za gtx 670 powinienes dostac 500-550zl. Dorzucajac 700 mozesz kupic jakiegos ciekawego r9 290x. Tutaj odczujesz roznice. 

Ew. jesli chcesz zostac z Nvidia pozostaje ci kupno GTX970 albo mozesz poszukac GTX780

Edytowane przez xNice

Te r9 290x oraz GTX780 chyba sa gorsze niz GTX970? Chodzi mi o karte z zapasem mocy na jakis czas bo za czesto nie chce zmieniac wiec cena ta 1550zl za GTX970 jest dla mnie do przyjecia. Pewnie sa jeszcze mocniejsze karty ale z duzym skokiem ceny w stosunku do tej GTX970 - tego nie chce.

Sprzedazy swojej starej gtx670 nie biore pod uwage - mieszkam w UK i jak patrze na ebaya to takie "starocie" nie sa popularne. Moze raz na jakis czas sie pojawia aukcja albo dwie, wiec ciezko takie cos opchnac mi tutaj.

780<290x<970 tak to wygląda. Najlepiej właśnie kupić 970, a jaką wersję to poszukaj na forum, są o tym dziesiątki tematów. O ddr4 się nie martw, a jak zmienisz w przyszłości platformę 970 dalej będzie pasowała

Jeżeli potrzebujesz karty z zapasem mocy to pozostaje titan x za 4000. Gtx970 jest karta pozwalająca pograć w FHD przeważnie w najwyższych detalach z co najmniej 30fps. Za rok czy dwa wyjdą kolejne gtx i radony a gry będą potrzebowały jeszcze więcej mocy. Dziś by pograć w najwyższych ustawieniach w FHD trzeba wymieniać kartę co rok.

Wiedzmin dopiero tak odczuwalnie kopnal w twarz

Bo nV olało sterowniki do GTX6xx. Może jeszcze to poprawią. Sam mam GTX 680 i wiem co czujesz.

Kwoty na wydanie nie podaje, bo generalnie w ramach rozsadku chce cos wymienic, wiec jak powiecie co trzeba, to poslucham

Tylko i wyłącznie karta graficzna. Rozsądnie ? Tylko GTX 970. Możesz też poczekać na nowe AMD.  

A jaka widzisz inne kartę z zapasem mocy na dwa lata w przód?

Na te chwilę GTX 970 i dla mnie wystarczy na te 2 lata. W cenie Totana X mamy dwie 980. Nikt normalny nie kupuje takiej karty zwłaszcza pod FHD 60GHZ.

Edytowane przez Sadek.0

OC karty raczej nie bede robic. Moze z nudow pod koniec jej zywota czy cos (tak jak moja obecna GTX670 gigabyte windforce nic nie krecilem - nie znam sie na tym i nie ciagnelo mnie jeszcze, ale jak juz bede mial GTX970 to potrenuje na tej 670 jak sie kreci - pewnie to latwiejsze niz krecenie procka? Suwaki w MSI Afterburner czy cos?) Zalezy mi na dobrym chlodzeniu jej i cena nie najwyzsza ale tez nie najtansza. Glosnosc chlodzenia akrty graficznej nie jest za bardzo istotna.

Dla podpowiedzi cenowej kart (bo kupuje w UK i moze inne ceny niz w PL), bedzie to z tgego wyboru:

http://www.scan.co.uk/shop/computer-hardware/all/gpu-nvidia/nvidia-geforce-gtx-970-graphics-card

pewnie to latwiejsze niz krecenie procka? Suwaki w MSI Afterburner czy cos?

Dokładnie tak. Wiedz też, że GTXy 970 mają bardzo często spory potencjał OC i warto z tego skorzystać. Dla nas, to grzech nie kręcić takich kart.

Jeżeli kultura pracy jest mało istotna to http://www.scan.co.uk/products/4gb-gigabyte-gtx-970-windforce-3-oc-7010mhz-gddr5-gpu-1114mhz-boost-1253mhz-1664-cores-3x-dp-1x-dvi-

Wydajne chłodzenie bez trybu półpasywnego. Spory potencjał OC. Kultura pracy jednak jest tutaj trochę gorsza, zarówno w spoczynku jak i w obciążeniu. 

No mam tego windforce 670 i faktycznie, jak odpali sie wiatraki to mozna suszyc wlosy. Ale nie przeszkadza mi to.

Tryb polpasywny to taki dodatek, ze karta jak nie jest obciazona to nie chlodzi sie wiatrakami tylko "zeberkami"?

A ten backplate to nakladka na karte zeby przyslonic elementy i dodatkowo lekko chlodzic inny fragment karty?

Taki zestaw tryb polpasywny+backplate faktycznie lepiej chlodzi czy to takie bajery? Cos tam napisane jeszcze, ze czasem to za ciezkie i wygina karte? Ten Asus drozszy od Gigabyte wiec czy warte te dodatki tego sa?

Zaznaczam, ze istotne ejst dla mnie dobre chlodzenie (traumy z przeszlosci) i tak na chlopski rozum 3 glosno wyjace wiatraki lepiej chlodzic beda niz polpasywny+backplate?

Tryb polpasywny to taki dodatek, ze karta jak nie jest obciazona to nie chlodzi sie wiatrakami tylko "zeberkami"?

Tak

A ten backplate to nakladka na karte zeby przyslonic elementy i dodatkowo lekko chlodzic inny fragment karty?

Tak, więcej tutaj korzyści pod względem wizualnym

Taki zestaw tryb polpasywny+backplate faktycznie lepiej chlodzi czy to takie bajery?

W trybie półpasywnym masz podwyższone temperatury w spoczynku, to normalne. Backplate tutaj wiele nie daje.  

tak na chlopski rozum 3 glosno wyjace wiatraki lepiej chlodzic beda niz polpasywny+backplate?

Oczywiście, że tak. Wszystko tutaj też zależy od chłodzenia danego producenta. Gigabyte z Wx3 wypada tutaj bardzo dobrze.

http://www.frazpc.pl/artykuly/927148-11/nvidia-geforce-gtx-970---test-niereferencyjnych-modeli

Jeżeli najważniejszą rzeczą są dla Ciebie temperatury to bierz Gigabyte. Dodatkowo, masz kartę ze sporym potencjałem OC oraz zapłacisz za nią trochę mniej niż w przypadku ASUS czy MSI. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...