Skocz do zawartości

Komp do 6200zł z monitorem i głośnikami.

Recommended Posts

Witam.

Już prosiłem was o konsultacje zestawu ale ten jest trochę inny:

Intel core i5 760

Asus P7P55D E-Deluxe (chodzi mi o płytę z USB 3.0 i SATA II)

2x MSI GTX 460 CYCLONE 1GB

Samsung F3 w RAI0

SSD OCZ Vertex2 60 gb (na system)

OCZ StealthXStream2 700W (nie wiem czy ten zasilacz jest dobry)

Windows 7 Ultimate 64 bit

Monitor: Samsung PX2370 ( interesują mnie tylko LEDy)

Głośniki: Logitech X-540 5.1 (interesuje mnie 5.1)

Nie wiem jaka klawiatura i mysz ( dla graczy )

Komputer będzie wykorzystywany do gier.

Asus P7P55D E-Deluxe obsługuje SATA III, zatem możesz wykorzystać potencjał RAID0 2-u dysków SSD na macierz systemową. Tradycyjne dyski HDD pozostawiłbym single.

Ponieważ MB nie obsługuje pełnego SLI, natomiast CF owszem, rozejrzałbym się za parą nowych HD6850 lub 6870. Za tydzień będą dostępne w większości dobrych sklepów.

OCZ ModXStream Pro 700W - modularny, jest wystarczająco dobry.

Pozdrawiam.

Asus P7P55D E-Deluxe obsługuje SATA III, zatem możesz wykorzystać potencjał RAID0 2-u dysków SSD na macierz systemową.

Co SATAIII ma tutaj do rzeczy? :)

Ogólnie wypasik ..

ale do stacjonarki jak chcesz zamontować SSD to pomyśl nad

OCZ Revo Drive na PCIE. to jest dopiero ogień.

Nie oplacalny, ogolnie dyskow SSD nie oplaca sie laczyc w RAID dopoki nie potrzebujesz tego do swojej pracy (obrobka filmow etc.), dla wszelkich innych zastosowan wystarczy pojedynczy SSD o wiekszej pojemnosci.

Klawiatura SideWinder X4 lub X6, mysz Gigabyte M8000X. Generalnie zestaw bardzo ciekawy, natomiast ja zamiast tego SXS2 700W brałbym np Fractala Teslę 650W.

Dysk SSD jest niepotrzebny weź 3x 500GB F3 daj w RAID0.

Co do klawiaturki to X6, a mysz X8 - nie ma lepszej :P

SSD na partycje systemowa sie przyda, szczegolnie, ze taki jest limit budzetowy. Przyda sie takze wziac 2x 640GB F4 dla RAID0 :D

4300 zł Intel

Intel Core i7 950 - 1050 zł

Gigabyte GA-X58A-UD3R - 650 zł

Corsair 6GB(3x2GB) 1600 MHZ CL9 XMS3 - 370 zł

Samsung HD103SJ 1TB - 200 zł

AMD Radeon 69xx

Samsung SH-S223C - 65 zł

SilentiumPC Gladius 600 - 220 zł

Corsair CMPSU-650TXEU 650W - 280 zł

Weź ten zestawik, tylko dopasuj sobie płytę główną, którą tam chciałeś.

Zostanie Ci 2000zł na resztę :D Monitor LED poleciłbym samsung bx2250 (ok. 790zł), głosniki preferowałbym creative wg Twojego uznania, bo praktycznie wszystkie dobrze grają.

Każde do 500zł będzie ok :P

Zostaje Ci ponad 700zł na resztę. Na dobrą myszkę wydasz 200-300zł, na klawiaturę też koło tego, chociaż ja wziąłbym tańszą, bo tu praktycznie różnic nie widać. (przejrzyj testy myszek na benchmarku, niedawno dodane). Zostanie Ci jeszcze na 2 gry :)

Co SATAIII ma tutaj do rzeczy? :D

Widziałeś jak działa takie rozwiązanie? Odwiedź firmy, które już to wykorzystują. Przekonasz się co "ma do rzeczy" i na ile jest opłacalne. :)

Igor, nie jest taką głupotą. Tryb PCI-E x8 marginalnie wpływa na wydajność grafiki natomiast zysk z wykorzystania SATA III (RAID0 dla SSD) jest bardzo wymierny. :P

Pozdrawiam.

Co SATAIII ma tutaj do rzeczy? :D

Widziałeś jak działa takie rozwiązanie? Odwiedź firmy, które już to wykorzystują. Przekonasz się co "ma do rzeczy" i na ile jest opłacalne. :)

Igor, nie jest taką głupotą. Tryb PCI-E x8 marginalnie wpływa na wydajność grafiki natomiast zysk z wykorzystania SATA III (RAID0 dla SSD) jest bardzo wymierny. :P

Pozdrawiam.

Ale nadal nie rozumiem, chodzi Ci o jakies SSD wykorzystujace przepustowosc Sata III?

Bo RAID nie jest limitowany przez przepustowosc SATAII dopoki pojedynczy dysk miesci sie w jej zakresie.

jakie duzo szybciej? ja tam nigdy nie czekalem dluzej niz 4 dni

ktos nagle focha strzelil i ploty rozsiewa :) a kto inny gdzie indziej narzeka na agito bo tez ma focha albo pecha w zyciu - umiar i cierpliwosc a nie cuda na kiju wymyslac

za msc. gral bedzie zly bo komu innemu gwarancji nie uznano

i tak co kilka msc. inna historia - nie nudzą sie te historie o zlych i dobrych?

Może poczekaj sobie na LGA1155/LGA 2011 i GTX580/HD6990?

To musiał by czekać do grudnia/stycznia :)1155 nie będzie aż tak bardzo opłacalne z tego co czytałem ( cena/jakość ) już lepiej czekać na am3+.

Co do zestawu to zaopatrz się w DX/XD czy DS + dobre głośniki 5:1 ( sw-hf 6000/ creative G550 ) bądź jeżeli zależy ci na stereo/muzyce 2:0 ( solo6c/solo7c/behringer ms40 << te ostatnie są monitorami bliskiego pola )

Ja zastanowił bym się nad połączeniem HD6850 w crossfire/GTX460 w sli + i5/965 BE do tego duży monitor 24-27' i jazda ;)