Skocz do zawartości

Który zasilacz.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez owoce morza,

Recommended Posts

Witam. Otóż stoję przed wyborem zasilacza do tego zestawu:

Płyta główna: Asus H98m-plus 
SSD: Crucial mx100 256gb 
Obudowa: SilentiumPC Gladius x60
Chłodzenie CPU: Be Quiet! Dark Rock 3 
Napęd optyczny: jakiś za 80 zł
Ram: Corsair Vengeance 2x 4GB 1600mhz

1. Budżet: 500 zł ew. 550/600 zł.
  2. Procesor: i5-4690 (bez k)
  3. Karta Graficzna: Asus/MSI GTX 980
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): GPU tak, procesor nie
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): cisza i wydajność oraz modularne okablowanie.
  7. Własna propozycjaWybrałem takie o to 3 zasilacze:

1. Corsair - http://www.morele.net/zasilacz-corsair-rm-series-750w-modular-80plus-gold-cp-9020055-eu-609905/

2. Be quiet power zone - http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-power-zone-750w-80plus-bronze-dla-graczy-bn211-607006/

3. Be quiet dark power pro 550w - http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-dark-power-pro-10-550w-cm-80plus-gold-11-7-db-4-1-ock-12v-bn200-478905/

I teraz pozostaje pytanie. Jaki zasilacz do tego wybrać? Mam aktualnie cooler master g550m ale rozebrałem go bo wentylator hałasował a nie chcę ryzykować spaleniem podzespołów. Do przeznaczenia mam 500 zł, ew. mogę nagiąć budżet do 550/600 zł lecz to tylko w skrajnych wypadkach.

Nie ukrywam że ładny design ma corsair. Podobno jest pasywny do 50% obciążenia, dlatego nie wiem czy go wybrać. Zależy mi na ciszy (dużej ciszy) i dużej wydajności. Będę ogromnie wdzięczny za rady ;)

Edytowane przez Gepandza
  • Rozwiązanie
Gepandza

? Mam aktualnie cooler master g550m ale rozebrałem go bo wentylator hałasował a nie chcę ryzykować spaleniem podzespołów.
To nie ma nic do tego wymień wentyl na nowy miałeś jeszcze gwarancję jak tak to ją straciełś. GM śmiało by ogarnął GTX 980. Ale skoro masz pieniążki i chcesz nowy zasilacz no to okEY.

Cooler Master Vanquard V700 gold 

Fractal R3 600W Platinum 

corsair rm 650w gold,

cena jakość nie idze w parze.
  • Popieram 1

Wymieniłem wentyl w aktualnym zasilaczu ale wolę dmuchać na zimne. Czytałem że Corsair RM 750W jest chłodzony pół-pasywnie. Do 50% wentyle nie chodzą a od 50% zaczynają działać. Jak nie będę używał aż tylu procent na razie (brak karty graficznej) to nie będzie się tak przegrzewał?