Skocz do zawartości

Komputer do renderingu (5500zł)

Recommended Posts

Cześć,

Zajmuję się renderingiem fotorealistycznym wnętrz na eksperymentalnym programie do renderingu. Program ten potrzebuje ogólnie dość dobrych parametrów, gdyż używa cpu, gpu i ram. Potrzebuję więc zestawu z procesorem i7 (myślałem o 4790k lub 5820k, nie wiem czy lepiej 4 mocniejsze rdzenie, czy 6 słabszych), 32gb ramu (najlepiej 1866mhz) i karty z więcej niż 3gb, dysk ssd min 200gb. Nie znam się za bardzo na najnwoszych podzespołach. Teraz używam sprzętu z i7, 16gb ramu i geforce z serii 600 z 2gb, sprzęt ten będzie służył jako drugi komp do mniejszych renderingów, jednak brak ramu i słaba karta raficzna daje się we znaki, a nie chcę dokładać do starego kompa i wolę kupić drugą jednostkę.

Co polecacie?

Monitor do nowego kompa mam.

i7 4790k to jak renderowanie na laptopie, a DDR3 1866 - zbędny wydatek. Sam kupiłem zestaw 32GB DDR3 2400 CL10 pod quad-channel do S2011 i nawet przy bardzo rozległych scenach z teksturami 32k x 16k nie było praktycznie żadnej różnicy w stosunku do DDR3-1600. Wysokie takty pamięci i niskie CL są potrzebne tylko dla 3d czasu rzeczywistego i aplikacji czasu rzeczywistego o wysokim I/O. Wszystkie inne polegają na głównie na przepustowości, a w przypadku S2011 i S2011-3 ten aspek rozwiązuje zastosowanie 4 kanałów pamięci.

5820k po OC będzie conajmniej 50% wydajniejszy od quada 4790k.

Obecnie dobrze wyjdziesz na zakupie dwu-procesorowych stacji roboczych hp z400, z600, z800 lub ich odpowiedniki od dell'a. Za 3500 - 5000zł można kupić 2x Xeon X5660, 24-32GB RAM, Quadro 4000 2GB i jakieś RAIDy do tego.
Tym sposobem masz 12 rdzeni / 24 wątki @~3GHz

Ewentualnie możesz też poszukać płyty EVGA SR-coś tam S1366. Kupić 2 xeony i podkręcić je do 4GHz. Taki zestaw ma wydajność renderingu 2 razy wyższą od i7 4790k.

W jakich programach projektujesz i z których renderów korzystasz? Więszość pozwala wykorzystanie wielu komputerów do pracy nad jednym renderem.

Używam 3ds maxa, zwykle z coroną (wersjami testowymi), baaardzo rzadko vray. Często mam włączony jednocześnie archicad, photoshop, czytniki dwg i autocada, więc w sumie chciałbym by zasoby były "aż nadto".

Sceny mają niekiedy po kilkanaście/dziesiąt gb. Wiem, że można renderować na kilku kompach jednocześnie, ale nigdy tego jeszcze nie robiłem (póki co mam jedną stację roboczą).

Komputera używam wyłącznie do pracy (brak czasu na gry, a do neta używam tabletu).

Czy możesz podpowiedzieć, gdzie taką stację najlepiej kupić (szukałem, nigdzie nie znalazłem), chodzi o sklepy stacjonarne pokroju xkom, komputronik? Nie chcę bawić się w zamawianie części/ komputera przez neta.