Skocz do zawartości

Męczący problem z BSOD'ami

Recommended Posts

Witajcie.

Potrzebuję rady.

Od jakiegoś czasu okresowo miewam problemy z notorycznymi ekranami śmierci, postaram się opisać moje perypetię z nadzieją że ktoś udzieli mi rady.

Jakieś pół roku temu zaczął się problem, przy instalacji oprogramowania, sterowników, graniu w gry w losowych momentach atakowały mnie BSODy. najczęściej były to błędy MEMORY_MANAGEMENT.

Po wielu reinstalacjach sterowników ktore zakończyły sie niepowodzeniem postanowiłem użyć systemowego testowania pamięci RAM.

Test wypluł błędy przy teście drugiej kości, mimo to gdy kości wypiąłem i ponownie wpiąłem test przeszedł bez problemu i od tego momentu miałem 100% spokój i zero ekranów śmierci.

Przez te pół roku system chodził bezproblemowo, niestety w ten weekend nieumyślnie trąciłem kolanem komputer dość solidnie i problem wrócił, instalacja sterów BSOD, istalacja przeglądarki BSOD, gry BSOD.

Z powodu ich częstotliwości posypał się system stwierdziłem więc że go przeinstaluje. 

Niestety świeży system nie rozwiązał problemu, zmasowany szturm BSODów,

Szybka aktualizacja BIOS, atak BSODów i kolejny reinstall systemu.

I tu zaczęły się schody bo przy rozpakowywaniu plików Win 7 otrzymywałem błąd o numerze 080070570, płyta była dobra sprawdzilem na BoX'ie Win 7 mojego brata to samo.

Wyczytałem że to wina kości RAM więc zamieniłem je miejscami.

Od tego momentu komputer zainstalował wszystko i ani nie zająknął się errorem. Więc doszedłem do wniosku że to prawdopodobnie usterka mechaniczna sprzętu bo problemy ustają gdy przepinam kości ram. Powiem szczerze że bite 3 dni boju strasznie mnie wymęczyły, wiec wstępnie chce się zorientować czy już szykować się na wymiany podzespołów.

I tu pytanie:

Co obstawialibyścię jako przyczyne takiego stanu rzeczy, który z podzespołów???

Czy ktoś z was miał podobny problem???

Jak skutecznie zdiagnozować czy to RAM, czy po prostu płyta???

Płyta: Gigabyte GA-B75-D3V

Pamięci: Patriot PSD38G1600K

Grafa: Radeon HD 7850 X-Edition

Procek: Intel Core i5-3350P 3.1 GHz

Edytowane przez Debosy

Pożycz jedną kość ramu , najlepiej dwie i 24h testu na stabilność. Jeśli będzie dalej wywalać na czyimś RAM ,to wtedy masz do wyboru cep ,albo płyta. Nie musi być to ram czy płyta ,ale też i cep ,bo w cepie znajduje się kontroler ram. 

Wejśc do EFI i daj "Default settings"...

Edytowane przez plmnb

Problem w tym że to trochę loteria.

Bo np teraz wszystko działa dobrze na moich pamięciach od wczoraj kiedy je wypiąłem i wpiąłem ponownie.

I nie mam problemów co bym nie robił. Tak samo od ostatnich takich problemów przez pół roku był spokój.

Mógłbym oczywiście zaryzykować stwierdzenie że to nieszczęśliwe potraktowanie PC'ta kolanem, spowodowało wysunięcie kości RAM i że to po prostu przypadek gdyby nie fakt że to drugi już raz.

Jeśli przykładowo jakiś element płyty jest uszkodzony i działa na zasadzie styka/nie styka, to nie da mi to jednoznacznego wyniku. Bo może akurat "stykać" gdy będę testował inne pamięci.

To oczywiście przykład by wytłumaczyć problem.

Edytowane przez Debosy