Skocz do zawartości

Upgrade komputera

Recommended Posts

Witam,

Kompa używam głównie do kodowania no i niestety również do wowa. Posiadam następujący zestaw:

Płyta główna: Asus z rodziny P5k

Procesor E4500

Pamięć operacyjna: 4GB DDR2 800

Karta graficzna: Asus 9800 GTX+

Zasilacz: Chieftec 500W

System operacyjny: Win XP 64

Do tej pory nie miałem z tym zestawem żadnych problemów - system operacyjny chodził jak marzenie o wszelkim sofcie wspomagającym kodowanie nie wspomne. W wowie osiagałem około 30 fpsów i to mi generalnie starczało. Niestety po patchu 4.0.1 przestało być wesoło bo w Wowie ilość klatek na sekundę spadła do 8-12. Pomyślałem więc o upgradzie. Przeprowadziłem kilka testów, z których wynikło, że niezależnie od ustawień, addonów i rozdzielczości (normalnie gram w 1680x1020) ilość fpsów zawsze była w granicach 8-12. Czyli prawie napewno trzeba wymienić procesor. Zresztą byłem przygotowany do tego kroku procesor był kupowany z zamiarem upgreadu na E8400 / E8500. Niestety jak patrze na ceny tych procesorów to jestem mocno zawiedziony i niezadowolony z tego, że wybrałem platformę intelowską. Natomiast czytałem, że niedawno wyszedł nowy Phenom II (np 955) i jego cena jest dla mnie bardzo atrakcyjna, gdyż za niewiele większe pieniądze jestem w stanie wymienić pamieć/procesor i płytę na nowszą. Tylko teraz pytanie czy warto. Czy może lepiej jednak brać tego e8400/8500, czy nie trzeba będzię też grafiki wymieniać do tego procka. I czy zasilacz starczy. Od razu mówię, że nie jestem zupełnie na czasie jeśli chodzi o nowy sprzęt.

ten procesor nalezy sprzedac za 100 i za 160 kupic e5 oraz nauczyc sie ustawiac bo to co producent w nich ustawia to jest smiechu warte - i masz upgrade za 6 dych ktory robi wszystko i blyskawicznie

nawet to co masz , firmowo jest wrecz smiesznie nisko ustawione

roznica jest taka ze amd kreci swoje wyroby fabrycznie i sprzedaje wycisniete na 85% a intel zostawia te mozliwosc uzytkownikom

Jeśli brać to tylko Phenoma II X4 925/955.

Zmiana procesora bardzo mocno przyśpieszy twoją grafikę - w tym momencie jest ona bardzo mocno ograniczona przez procesor (też tak miałem mimo, że mam GeForce 8800GT). Gdy zmienisz procesor to zyskasz co najmniej 50% wydajności z grafiki :]

PS: Czasem trzeba zrobić format :)

@Lightning. Nie myl ogólnej wydajności całej jednostki z poszczególnymi elementami. Zawsze całość stać na tyle, ile najsłabszy element tej całości. :)

Poza tym do kodowania akurat lepszym wyborem był i jest Intel.

Autorowi polecałbym sprzedaż obecnego CPU i zakupienie nawt taniego Xeon:

http://www.gral.pl/Intel+Xeon+X3330+Qua ... z_349.html

z dużym potencjałem OC. W WoW również będzie znacząca różnica. Ewentualne dokupienie RAM.

Karta grafiki powinna jeszcze spokojnie wystarczyć.

Pozdrawiam.

@Lightning

Jeśli chodzi o system operacyjny to napewno nie trzeba robić formatu, komp działa mega stabilnie ostatnio go wyłączałem jakieś 2 miesiące temu i to tylko z tego względu, że pluł się Windows Update. Czasem muszę zamknąć przeglądarkę bo garbage collector się nie wyrabia. No ale przez 2 miechy działania to ma prawo. Dodam tylko, że bynajmniej nie oszczędzam systemu - działa na nim 5 serwisów, które sam updateuje, zmieniam i modyfikuje i nigdy nie miałem zwiechy systemu, conajwyzej mój własny soft się wieszał.

@Voxcordi

Co do procesora interesujący wydaje się być ten Xeon. Nie wiem czemu nie brałem go do tej pory pod uwagę. Może dlatego, że wcześniej kompa dobieralem wg filozofii low-end. Ramu raczej więcej nie trzeba - 4GB to dużo więcej niż potrzebuje Wow (tak zamykam wszystkie programy przed startem Wowa). Ale rozwazam tego phenoma, nie jestem osoba ktora podkreca procesory, próbowalem sie pobawic w oc i mialem dusze na ramieniu jak sie komp nie wlaczal przez 5 minut. Dopiero po resecie biosu. Wszystko wróciło do normy.