mowca 0 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam, Kompa używam głównie do kodowania no i niestety również do wowa. Posiadam następujący zestaw: Płyta główna: Asus z rodziny P5k Procesor E4500 Pamięć operacyjna: 4GB DDR2 800 Karta graficzna: Asus 9800 GTX+ Zasilacz: Chieftec 500W System operacyjny: Win XP 64 Do tej pory nie miałem z tym zestawem żadnych problemów - system operacyjny chodził jak marzenie o wszelkim sofcie wspomagającym kodowanie nie wspomne. W wowie osiagałem około 30 fpsów i to mi generalnie starczało. Niestety po patchu 4.0.1 przestało być wesoło bo w Wowie ilość klatek na sekundę spadła do 8-12. Pomyślałem więc o upgradzie. Przeprowadziłem kilka testów, z których wynikło, że niezależnie od ustawień, addonów i rozdzielczości (normalnie gram w 1680x1020) ilość fpsów zawsze była w granicach 8-12. Czyli prawie napewno trzeba wymienić procesor. Zresztą byłem przygotowany do tego kroku procesor był kupowany z zamiarem upgreadu na E8400 / E8500. Niestety jak patrze na ceny tych procesorów to jestem mocno zawiedziony i niezadowolony z tego, że wybrałem platformę intelowską. Natomiast czytałem, że niedawno wyszedł nowy Phenom II (np 955) i jego cena jest dla mnie bardzo atrakcyjna, gdyż za niewiele większe pieniądze jestem w stanie wymienić pamieć/procesor i płytę na nowszą. Tylko teraz pytanie czy warto. Czy może lepiej jednak brać tego e8400/8500, czy nie trzeba będzię też grafiki wymieniać do tego procka. I czy zasilacz starczy. Od razu mówię, że nie jestem zupełnie na czasie jeśli chodzi o nowy sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 ten procesor nalezy sprzedac za 100 i za 160 kupic e5 oraz nauczyc sie ustawiac bo to co producent w nich ustawia to jest smiechu warte - i masz upgrade za 6 dych ktory robi wszystko i blyskawicznie nawet to co masz , firmowo jest wrecz smiesznie nisko ustawione roznica jest taka ze amd kreci swoje wyroby fabrycznie i sprzedaje wycisniete na 85% a intel zostawia te mozliwosc uzytkownikom Cytuj Link to post Share on other sites
rastafar90 4 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 a może wystarczy tego e 4500 podkręcić?, bo dual core e5xxx też ma 2 mb cache tylko procesem technologicznym się różnią(fakt e5xx lepiej się kręci 45nm). Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jeśli brać to tylko Phenoma II X4 925/955. Zmiana procesora bardzo mocno przyśpieszy twoją grafikę - w tym momencie jest ona bardzo mocno ograniczona przez procesor (też tak miałem mimo, że mam GeForce 8800GT). Gdy zmienisz procesor to zyskasz co najmniej 50% wydajności z grafiki PS: Czasem trzeba zrobić format Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 @Lightning. Nie myl ogólnej wydajności całej jednostki z poszczególnymi elementami. Zawsze całość stać na tyle, ile najsłabszy element tej całości. Poza tym do kodowania akurat lepszym wyborem był i jest Intel. Autorowi polecałbym sprzedaż obecnego CPU i zakupienie nawt taniego Xeon: http://www.gral.pl/Intel+Xeon+X3330+Qua ... z_349.html z dużym potencjałem OC. W WoW również będzie znacząca różnica. Ewentualne dokupienie RAM. Karta grafiki powinna jeszcze spokojnie wystarczyć. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mowca 0 Napisano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2010 @Lightning Jeśli chodzi o system operacyjny to napewno nie trzeba robić formatu, komp działa mega stabilnie ostatnio go wyłączałem jakieś 2 miesiące temu i to tylko z tego względu, że pluł się Windows Update. Czasem muszę zamknąć przeglądarkę bo garbage collector się nie wyrabia. No ale przez 2 miechy działania to ma prawo. Dodam tylko, że bynajmniej nie oszczędzam systemu - działa na nim 5 serwisów, które sam updateuje, zmieniam i modyfikuje i nigdy nie miałem zwiechy systemu, conajwyzej mój własny soft się wieszał. @Voxcordi Co do procesora interesujący wydaje się być ten Xeon. Nie wiem czemu nie brałem go do tej pory pod uwagę. Może dlatego, że wcześniej kompa dobieralem wg filozofii low-end. Ramu raczej więcej nie trzeba - 4GB to dużo więcej niż potrzebuje Wow (tak zamykam wszystkie programy przed startem Wowa). Ale rozwazam tego phenoma, nie jestem osoba ktora podkreca procesory, próbowalem sie pobawic w oc i mialem dusze na ramieniu jak sie komp nie wlaczal przez 5 minut. Dopiero po resecie biosu. Wszystko wróciło do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts