Kacpero999 4 Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) A jak to jest w przypadku programów graficznych(amatorsko). Czy będzie to drastyczna zmiana na niekorzyść GTX960 względem 770 ? Mam fajną propozycję 770 za 750 zł na gwarancji, więc dlatego mnie to nurtuje. moze nie jestem specjalista ale cos slyszalem ze da sie przez pamiec uzywana z karty renderowac nwm jak to sie nazywa ale chyba 4 gb ramu duzo wiecej daje w renderze jezeli w ten sposob chcesz to robic ;p ponadto jezeli chcesz grac w wyzszej rozdzielczosci to tez bardzo moze sie przydac/ jeszcze fps sie zwieksza minimalny i tyle tylko wiem na ten temat ;p Edytowane 19 Maja 2015 przez Kacpero999 Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 19 Maja 2015 Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 (edytowane) Zasadniczo GTX770 jest wydajniejsza konstrukcja niz 960: http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_960_OC/27.html Ale dwie kwestie: 1. 960 ma wiekszy potencjal OC 2. Patrzac na to co sie dzieje w nowych grach ( project cars, wiedzmin 3 ) to nvidia obniza wydajnosc starszej serii... przy pomocy sterownikow. Temat jest juz walkowany na forum nvidii: https://forums.geforce.com/default/topic/833016/geforce-700-600-series/gtx-780-possible-fail-as-performance-in-the-witcher-3-wild-hunt-/1/ Byc moze to tylko "pomylka" byc moze celowa zagrywka. Patrzac na ich ostatnie ruchy: falszywa specyfikacja gtxa 970, bezmodulowy g-sync, zablokowanie OC ukladom mobilnym wcale bym sie nie zdziwil gdyby w ten sposob postarzali swoje karty... Takze na chwile obecna bezpieczniej wziac 960 i go podkrecic. Powinnien dzialac dobrze do czasu wydania nowej archi a najbezpieczniej wziac cos od AMD oni takich numerow nie robia tym bardziej ze directx12 jest za rogiem wiec problem z narzutem sterownikow przestanie istniec. Edytowane 19 Maja 2015 przez sadys Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 jakie programy graficzne ? w 2d bez różnicy , w 3d zależ od softu. Cytuj Link to post Share on other sites
PolekK 0 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czyli przy pracy ze zdjęciami w Photoshopie albo Lightroomie nie ma znaczenia jaką szynę ma karta grafiki? Czy jest to 128bit czy 256bit? Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Szyna ma znaczenie. Tyle ze w przypadku maxwelli mniejsza szyna ma mniej wiecej taka sama wydajnosc jak dwukrotnie wieksza u Keplerow. Wynika to z zastosowania kompresji. Cytuj Link to post Share on other sites
killqio 1 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czyli jest jakiś sens kupować gtx 960, bo też chce kupić kartę w tym przedziale cenowym od nvidii, ale nie polecano mi 960. Polecili mi żebym kupił r9 280x lub dopłacił do 970 Cytuj Link to post Share on other sites
Kacpero999 4 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Czyli jest jakiś sens kupować gtx 960, bo też chce kupić kartę w tym przedziale cenowym od nvidii, ale nie polecano mi 960. Polecili mi żebym kupił r9 280x lub dopłacił do 970. Ja na twoim miejscu wolal bym uzbierac do gtx 970 ;p natomiast jeslli wolisz odrazu zakup to gtx 960 4 gb a w ostatecznosci gtx 960 2gb. Chyba ze jednak zdecydujesz sie na radka [ja osobiscie jakos za nim nie przepadam chociaz nwm dla czego xd chyba przez te technologie nvidi ;p ] To polecam r9 290 na allegro czasami sa okazyjne ceny [nie wiem jak to teraz wyglada]. Pozdrawiam A i jeszcze co do modelu karty to asus strix Moge dodac ze asus podnosi taktowania w karcie/ramie i chyba tam jeszcze w czyms ale nie jestem pewien ;p Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Do photoshopa to wystarczy nawet integra, chyba że próbujesz tam sie bawić obiektami 3d. Cytuj Link to post Share on other sites
-1944- 23 Napisano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Zastanawiam się czy jest sens czekać na nowe Radki. Znalazłem informację, że karty, które będą oparte na rdzeniu Fiji i będą posiadały HBM to R390/R390X, a to z pewnością będą karty przewyższające budżet, natomiast niższe modele będą prawdopodobnie odgrzewanymi kotletami obecnej generacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Kacpero999 4 Napisano 21 Maja 2015 Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Zastanawiam się czy jest sens czekać na nowe Radki. Znalazłem informację, że karty, które będą oparte na rdzeniu Fiji i będą posiadały HBM to R390/R390X, a to z pewnością będą karty przewyższające budżet, natomiast niższe modele będą prawdopodobnie odgrzewanymi kotletami obecnej generacji. jesli chcesz szybko zakupic kompa to radzilbym brac gtx 960. Jezeli jednak nie spieszy ci sie z zakupem to poczekaj na radeony ;p ja jednak mysle ze gtx 960 4gb bardziej nadaje sie do renderu bo to jednak w innych dziedzinach jak gaming nvidia win Zastanawiam się czy jest sens czekać na nowe Radki. Znalazłem informację, że karty, które będą oparte na rdzeniu Fiji i będą posiadały HBM to R390/R390X, a to z pewnością będą karty przewyższające budżet, natomiast niższe modele będą prawdopodobnie odgrzewanymi kotletami obecnej generacji. a co do ceny tych kart to mysle ze radeony tylko przez chwile utrzymaja tak wysoka cene gdyz posiadaja konkurencje w postaci nvidi ktora moze zkonstruowac nowy model w odwecie bo zagrozilo by to pozycji nvidi ;p Edytowane 21 Maja 2015 przez Kacpero999 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts