kiceczek 0 Napisano 21 Października 2010 Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam. Otóż niedawno zakupiłem sobie płyty główną ASUS P5Q PRO. Na start format 1 odpalenie komputera na początku wszystko ok i nagle wyskakuje BSOD restart komputera i po chwili znowu BSOD i tak było ciągle po jakiś 3 min wyskakiwał BSOD. Jakoś doszedł chyba do punktu odniesienia czyli gdy siedzą 3x1gb pamięci w 3 slotach wszystko jest ok lecz gdy dokładam 4 pamięc do 4 slota wtedy zaczynają sie BSOD'Y. Czekam na wasze pomysł. KOMPUTER Procesor : C2D E8200 2.66GHZ RAM : Qimonda 4x1GB Zasiłka : OCZ StealthXtreme 2 600w Grafika : GTX 460 768MB Gigabyte P.G : ASUS P5Q PRO Dysk : WD 750GB Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 21 Października 2010 Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Może czwarta kieszeń jest wadliwa? Spróbuj poprzekładać pamięci. Dobrze by było, gdybyś spróbował przywrócić domyślne ustawienia w Biosie (jeśli kiedyś podkręcałeś) Najlepiej udać się do kolegi i u niego wszystko sprawdzić PS: Czy nie lepiej zakupić 2x 2 GB? Cytuj Link to post Share on other sites
kiceczek 0 Napisano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Przekładałem pamięci i z obserwacji wynika że jeżeli 2 pamięci znajdują się w 2 prawych slotach pojawiają się BSOD'Y.Bios był resetowany 0 rezultatu. Brak funduszy powoduje że muszę zostać przy tych pamięciach. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 A testowales jedna kosc w kazdym pokolei? Memtest86+ polecam. Jak jedna kosc bedzie wywalala bledy to na innej sprobuj. Cytuj Link to post Share on other sites
kiceczek 0 Napisano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Co do testowania to testowałem raz 3 pamięci w slotach 1, 2, 3 i 100% 0 błędów. 4 pamięci czyli max slotów od razu wywalało błędy więc dołożoną kość zamieniłem z jakąś z testowanych i było ok znowu 0 błędów. Odpalałem też kompa na slotach 1, 2, 4 i znowu było ok, dołożenie kości od razu BSOD. Następnym ustawieniem było 3, 4 po włączeniu kompa odrazu BSOD. P.S zauważyłem też w biosie że do ustawania timingów mam tylko do wyboru 3 pamięci http://i53.tinypic.com/14vqski.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jeśli masz sporo gadżetów w biosie to możesz im spróbować minimalnie zawyżyć napięcie - na pewno nic nie wybuchnie A możesz również zaniżyć ich częstotliwości pracy i dopiero potem testować. Cytuj Link to post Share on other sites
kiceczek 0 Napisano 22 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Chyba udało mi się rozwiązać problem. Przypadkowo na elektrodzie wyczytałem takie coś "Taktowanie pamięci w obsadzonych 4 slotach musisz obniżyć do 667 lub nawet 533. Timingi zostaw na "by SPD"." więc z auto ustawiłem na 667 mhz i jak narazie wszystko działa. Tak czy siak dzięki wielki za chęci pomocy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts