Mori94 1 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od jakiegoś miesiąca miałem problem z komputerem, restartował sie co 1-3 sekundy po włączaniu, aż w końcu po ~5-10 minutach się załączał (zawsze po piknięciu), aż pewnego dnia przestał się tak uruchamiać. Ojciec elektryk naprawił zasilacz wymieniając uszkodzone kondensatory elektrolityczne i może coś jeszcze wymajstrował ale wiem tylko o tych kondensatorach. Po podłączeniu do komputera zasilacza i wszystkich kabli komputer ruszył za pierwszym razem, jednak po piknięciu biosa zrestartował się ulatniając przy okazji dosyć sporą ilość dymu z zasilacza, od razu wyłączyłem komputer z zasilania. Następnie zasilacz wyjąłem z obudowy i 'rozebrałem' go aby sprawdzić co się pali i ku mojemu zdziwieniu komputer normalnie się włączył za pierwszym razem nie dymiąc, ale wentylator w zasilaczu nie działa przez co bardzo szybko się grzeje (ma chłodzenie pasywne ale na pewno zacząłby się już kręcić, ponieważ zawsze się włączał po 5-10 sekundach po starcie) Na wentylatorze podczas włączonego komputera jest ~0 voltów, więc napięcie do niego nie dochodzi, co raczej wyklucza spalenie się wentylatora. W czym może być problem ? Bardzo proszę o pomoc. Konfiguracja: Procesor: Intel C2D E8400 3Ghz Zasilacz: Tacens Valeo 460 Karta graf: GeForce GTX260 chyba gainward Pamięć: 2x2GB Geil ddr2 CL4 duale Płyta główna: Asus P5QL pro Edytowane 15 Maja 2015 przez Mori94 Cytuj Link to post Share on other sites
psychics 174 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) skoro jest pasywny to chyba normalne ze wentyl ma napięcie 0v. Jak to sie ma do obciążonego zasilacza?? Edytowane 16 Maja 2015 przez psychics Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Zasilacz jest stary do dobrych nie należy , tego typu zasilacz musi mieć chłodzenie!Najlepiej wymień zasilacz naprawa zasilaczy atx jest w ogóle nieopłacalna. Trzeba też wiedzieć ( co z czym się je? ) Ile masz pieniążków na zasilacz do 210zł polecam Thermaltake Smart SE Modular 530W Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Zawsze możesz podłączyć wentylator pod molexa np na 5v ewentualnie pod płytę główną, ale dla świętego spokoju i dobra reszty podzespołów zmienił bym zasilaczem tak jak koledzy wyżej radzą Cytuj Link to post Share on other sites
KomaNdoRamBoo 287 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Z tanich zasilaczy może być używany forton/chieftec 400 w. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts