fliCk 35 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Hej, przymierzam się do kupna aparatu. Potrzebuję jakiegoś małego i dobrego kompakta. Sprzęt ma służyć głównie do utrwalania chwil i krajobrazów na wakacjach/wyjazdach oraz kręcić dobre filmy. Fajnie jak bym jeszcze dał radę sfotografować akwaria i ich mieszkańców bo to również moja pasja. Obowiązkowo kompaktowe wymiary oraz automatyczna osłona obiektywu, dobre wykonanie oraz obsługa przyjemna dla amatora z chęcią do nauczenia się czegoś w tym temacie. Zastanawiam się nad Sony DSC-RX100 mark1 za ~1700 + jakiś statyw do tego ( tutaj też moglibyście coś budżetowego ale w miarę dobrego polecić abym dał radę na ~110-120cm fotografować ) Co myślicie? Co polecicie innego? Warto np dokładać do Canon PowerShot G7X za ~2100 ? Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 DSC-RX100 I DMC-LX7 FujiFilm XQ2 zamiast statywu kup sobie monopod praktyczniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Z powyższym pozwolę się nie zgodzić. Monopod nie zastępuje statywu. Nawiasem mówiąc mam jakiś tani monopod camrocka czy jakoś tak. Oddam za dyche. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Tak jak cooger - monopod wspomaga, ale nie jest zastępstwem dla statywu. Z tanich a dobrych statywów to np. TreQ TRI-14 - fajnie już wykonany a kosztuje setkę. Natomiast co do aparatów - to co mistrz + Olympus XZ-2. G7X też fajna opcja - dość mocno odszumia jpgi na wysokim ISO, ale robi to w przyjemny sposób. Do tego dobra optyka i fajna matryca. Jak chcesz troszkę przekroczyć budżet to śmiało Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Z powyższym pozwolę się nie zgodzić. Monopod nie zastępuje statywu. Zależy kto czego potrzebuje Szkoda,że tak pózno bo zamówłem monopod a teraz statyw ja mogę sprzedać Cytuj Link to post Share on other sites
fliCk 35 Napisano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 RX100 mark1 kupiony. Jakieś rady co do focenia i ustawień? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Takie same jak do każdego innego aparatu. Nie ma nastaw uniwersalnych, dobiera je się do sytuacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts