GuLIVER 0 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam! Obecnie zajmuję się nagrywaniem na YouTube.Zacząłem zagrywać battlefield 4.Nagrywam programem mirillis action(licencjonowany).I mam problem z bitratem.Za dobrego kompa nie mam.Czy wysoki bitrate wpływa na nagrywanie filmików?(lagi,crashe etc.) Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Witam. Im wyższy bitrate tym większe obciążenie głównie procesora, po części karty graficznej oczywiście też (tak to przynajmniej wygląda w OBSie). Jeśli masz na myśli nagrywanie do pliku (nie streamowanie) to w momencie gdy ustawisz za duży bitrate w stosunku do możliwości Twojego kompa to oczywiste, że możesz spodziewać się ścinania gry, a w ekstremalnych przypadkach nawet crashy. Jaki masz komp? Jaki bitrate do jakiej rozdzielczości ustawiasz? Link to post Share on other sites
GuLIVER 0 Napisano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/15/f6e45a410af820d11ca0f318c4839179.jpg Do rozdzielczości 720p zakres wejsciowy 0-255 Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Rozumiem, że nagrywasz do MP4, tak? Jeśli Action ma podobne wymagania do OBSa to ten Twój procesor jest niestety za słaby do obsługi gry i jej nagrywania, jakaś i5-tka by się przydała by osiągnąć zadowalającą wydajność. Do 720p trzeba by ustawić bitrate ok. 4000 kb/s na standardowym x264. Możesz oczywiście próbować zmniejszać tę wartość jednak zawsze odbędzie się to kosztem jakości nagrywanego obrazu... chociaż to też zależy od giery. Pobróbuj. Ewentualnie przetestuj OBSa właśnie, może ciut lepiej będzie Ci śmigał, a jest darmowy. No i jest jeszcze również darmowy MSI Afterburner, który mniej obciąża procesor przerzucająć sporą część roboty na kartę graficznę. Przy okazji nagrywa do avi więc nie kompresuje jednocześnie materiału, co też ma oczywiście wpływ na wydajność. Nie napisałeś jeszcze jaką masz kartę graficzną choć szczerze powiedziawszy to patrząc na to co widzę na screenie to masz kompa ledwo ciągnącego samego BFa (proc, RAM, system), także nagrywanie na tym sprzęcie w odpowiedniej jakości, zachowując przy tym płynność gry, jest mało prawdopodobne. Link to post Share on other sites
GuLIVER 0 Napisano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Tak nagrywam do MP4.Chciałem również nagrywać OBSem ale po ściągnięciu (nawet z oryginalnej)strony wystawiał mi komunikat z wirusem.Wybrobuje chyba tego MSIa chociaż troche szkoda tego actiona bo troche kasy na niego poleciało. Link to post Share on other sites
Recommended Posts