Skocz do zawartości

Blackberry Z30 vs Xiaomi Mi4 a może coś innego

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Obecznie jestem posiadaczem telefonu z Androidem, budżetowy Blade III. Zastanawiam się nad kupnem telefonu, jednakże chce dokonać słusznego wyboru. Jako ze wcześniej nie posiadałem jakiegoś super telefonu to teraz zamierzam wziąć coś konkretnego. Nie mam zamiary wydawać powyżej 1,5 tys bo to zwyczajnie nie ma sensu. Wybór padł na Blackberry Z30 i Xiaomi Mi 4. Od siebie dodam, że podoba mi się przeglądarka w BB a w Xiaomi design i mozliwość wypróbowania Windows Phone. Jeszcze Xiaomi ma małą wadę a mianowicie tylko wersja z 64GB pamięci ma sens kupna. Może macie jakieś własne, ciekawe propozycje:)

Przeczytaj wątek Xiaomi Red Rice 1S :) - a zrozumiesz dlaczego MOCNO ODRADZAM zakup takich telefonów. :) uszkodzony Digitizer kosztuje tyle, że opłaca się kupić mowy telefon a nie wymienić :) - do modeli z Polskiej dystrybucji podzespoły i ich porządne zamienniki są znacznie tańsze i dostępne od ręki :)

BB odradzam :) - to "dziwny" telefon, za 1500 zł na Androidzie możesz spokojnie kupić LG G3, który jest lepszym wyborem niż BB.

Windows Phone - za 1500 zł kupimy Lumię 930 - najlepszy aparat, jedynie L1020 ma lepszy, reszta jest słabsza :) - świetny ekran, płynność i szybkość, Ładowanie Bezprzewodowe.

Powiem tak - LG G3 na Androidzie będzie działał bardzo dobrze, Lumia 930 działa rewelacyjnie, do tego mamy świetny aparat.

Wszystko się sprowadza do wyboru Android vs WP. Jeśli chcesz więc spróbować Windows Phone to L930 będzie dla Ciebie.

Padli, powstali :) - znajomy ma BB Z30 , system "dziwny" :) da się odpalić aplikacje z Andruta, ale sprawiają czasem kłopoty.

Ogólnie jak mam kupić BB Z30 dla Androidowych aplikacji to znacznie lepiej kupić np., LG G3 i mieć normalnego Androida :) :) - ogromne wsparcie społeczności i wszystkie zalety Androida.

Co do Lumii 930 - system nie ma tylu aplikacji co Android, ale się to zmienia, jest zamknięty, więc zapomnij o nieoficjalnych romach, ma mniejsze możliwości "grzebania" i zmian. Za to jest płynny, stabilny, prosty. Nadchodzący Windows 10 ma bardzo dużo zmniecić zwłaszcza w możliwościach zmiany wyglądu i dodać bardzo dużo rzeczy.

Jelsi potrzebujesz telefonu, który po prostu działa, który za dwa lata :) dalej będzie działał płynnie, sprzętu, któy się po prostu używa i nie myśli o wgrywaniu ROM'ów, kombinowaniu - to Lumia jest dla Ciebie.

Ja sam się dwa lata temu przesiadłem na Lumie i do Androida nie wracam. Bo po co? Aplikacje mam, gry, mam, dwuletnia Lumia 720 i L920 nadal działa płynnie. Ja telefonu używam, nie kombinuje.

Zaletą L930 jest bardzo mocna konfiguracja, która spokojnie starczy na 3 lata, do tego Masz drugi najlepszy aparat :) - nawet współczesne flagowce jak G3 czy S6 - robią gorsze zdjęcia, ekran też świetny. Jak by nie patrzeć za 1200 zł dostajesz flagowca, który konkuruje z najnowszymi telefonami.

Lumie się bardzo wolno starzeją - moja mająca dwa lata Lumia 920 nadal robi bardzo dobre zdjęcia, działa płynnie i spokojnie można ją używać po wyjęciu z pudełka i nadal ma wsparcie i dostanie Win 10 mobile. Tymczasem dwu letnie telefony z Androidem wymagają już pokombinowania, wgrywać trzeba nieoficjalne ROM'y bo najczęściej nie ma najnowszych wersji softu.

Tak czy inaczej - jeśli kupisz Lumię 930 - i ci się system nie spodoba, zawsze będziesz mógł ją sprzedać, ze stratą :) - ale.

Najlepiej poczytaj i obejrzyj sobie recenzje.

BB miało gigantyczną przewagę - świetnie działający w zastosowaniach biznesowych system, Zwlaszcza CRM czy Poczta.

Obecnie Android, Windows czy iPhone mają równie dobry a w wielu przypadkach lepszy :) - dla tego BB zbankrutowało :)

Obecnie zaś "ratują" się wydawanie telefonów, które pozwalją odpalać apki z Adnroida - i w zasadzie tyle, szybkośc stabilność trochę lepsza niż Android i tyle. Więc jak poszukujemy teleofnu, który ma pozwalać na uruchomienie aplikacji z Androida to kupmy Androida :)

A jak poszukujemy stabilnosci, szybkości i chcemy po prostu używać to mamy Lumie z WP i znacznie droższego iPhone. :)

BB Z30 to fajny telefon - ale - jest zwłaszcza w Polsce nie ciekawym wyborem, no jak byś był biznesmenem to może :) w USA jest sporo dedykowanych na BB aplikacji, zwłaszczaz zakresu bezpiecznej komunikacji.  W Polsce BB traci tą przewagę i staje się cąłkiem dobrym smartfonem jakich bardzo duzo na rynku. Nie wyróżnia się niczym szczególnym.

• Popieram 1

Zastanowiłem się i jednak wybiorę Lumie 930 a oto kilka powodów dzięki którym wybór padł na ten model. Telefon z Androidem odpada ponieważ nie chce się bawić z ewentualnym czyśczeniem go aby działał szybciej a po drugie chciałbym przetestować inny system. Blackberry kusił  interfejsem oraz tym, że nie śledzi użytkownika ale design nie za bardzo mi przypadł. Wybrana Lumia zachęce systemem, który według opini nie laguje, jest płynny, ma dobry aparat oraz systemem , który jest aktualizowany. ł Dziękuję za pomoc użytkownikom forum, w dużej mierze osobie Ravir. Mam nadzieję, że to będzie słuszny wybór :)