nacho66 5 Napisano 11 Maja 2015 Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Siemka Jak w temacie, muszę rozejrzeć się za monitorem do pracy (administracja typu maile i excel, bardzo dużo czytania i pisania tekstu, trochę photoshopa i trochę programowania). Interesuje mnie rozmiar 24', raczej w formacie 16:9. Matowy ekran. Budżet do 800zł aczkolwiek fajnie by było zapłacić trochę mniej pod warunkiem, że monitor nie wypali mi oczu Kąty nie muszą być duże, kolory nie muszą być powalające, w przypadku IPS dopuszczam nierównomierne podświetlenie i bleed (monitor do biura więc praca raczej przy dziennym świetle). Flicker free natomiast mile widziany Edytowane 11 Maja 2015 przez nacho66 Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 258 Napisano 11 Maja 2015 Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/ Wszystkie te które mają oznaczenie DC są 'flicker free'. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 12 Maja 2015 Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Dell U2414H jak możesz stówkę dołożyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Ationx 129 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Od siebie polecam taki model http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2483hsu-b1-593921/ Sam posiadam, spędzam przy nim dobre ~10 godzin dziennie. Przyjemny zarówno do pracy (w trybie tekst nie razi w oczy) jak i do grania czy oglądania filmów. Do tego równe podświetlenie. Ostatnio gdzieś widziałem, że morele prowadzą promocję na monitory IIyamy, gdzie z kodem promocyjnym T9OGH0Y1JK wpisanym w odpowiednie pole przy zamawianiu masz 5% niższą cenę. Sprawdzałem przed chwilą i jeszcze działa, także jakby co to możesz skorzystać + z tego co widzę darmowa wysyłka w standardzie. Edytowane 13 Maja 2015 przez Ationx Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Chyba równego podświetlenia nie widziałeś, ten monitor ma 15% porównując róg do środka ekranu. A takie: "polecam bo mam" to żaden argument, bo ten monitor oprócz niepotrzebnego nikomu wysokiego kontrastu nic specjalnego nie oferuje. Cytuj Link to post Share on other sites
liczy2146 46 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Chyba równego podświetlenia nie widziałeś, ten monitor ma 15% porównując róg do środka ekranu. A takie: "polecam bo mam" to żaden argument, bo ten monitor oprócz niepotrzebnego nikomu wysokiego kontrastu nic specjalnego nie oferuje. I pisze to ktoś kto poleca u2414h. Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 No i ? U2414H to najlepszy monitor do 1000zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Armatorix 29 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (...)"polecam bo mam" to żaden argument, bo ten monitor oprócz niepotrzebnego nikomu wysokiego kontrastu nic specjalnego nie oferuje. No i ? U2414H to najlepszy monitor do 1000zł. Polecanie "bo tak uważam", bez podania konkretów, to też żaden argument... Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 To jest monitor, którego przedstawiać nie trzeba, jak nie masz nic do powiedzenia to zamilcz ! Cytuj Link to post Share on other sites
madstyle 3 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 To jest monitor, którego przedstawiać nie trzeba, jak nie masz nic do powiedzenia to zamilcz ! Z tego co widziałem to Ty w kazdym temacie polecasz tylko Delle ktore trzeba pozniej odsylac bo maja nierownomierne podswietlenie matrycy i jak sie trafi na odpowiedni to cud 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Znajdź za tę cenę coś z równym podświetleniem to wezmę wszystkie sztuki. Ten dell w tej cenie jest najlepiej wykonanym monitorem. Dużo lepsza ergonomia podstawy w dellu także na +. Matowe plastiki także. Koledzy widzę się rozpisali ale sami nic nie jesteście w stanie zaproponować koledze. Edytowane 14 Maja 2015 przez Etemity Cytuj Link to post Share on other sites
Armatorix 29 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 No i Ty polecasz od siebie Della, tak jak pan wyżej polecał iiyame, ale zdaje mi się że wygląd to drugie, a najważniejszy jest raczej ekran. Więc jakbyś mógł coś o obrazie powiedzieć. (Tak się dopytuje, bo się zastanawiam nad tym monitorem). Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Z tego co widziałem to Ty w kazdym temacie polecasz tylko Delle ktore trzeba pozniej odsylac bo maja nierownomierne podswietlenie matrycy i jak sie trafi na odpowiedni to cud Jak Cię nie stać na dobry monitor to czego ty oczekujesz... Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Co do opinii w internecie bardzo słaba i chybotliwa podstawa, brak regulacji wysokości jak i kąta pod jakim ma stać monitor, bezsensowne głośniki, słabo spasowana obudowa, Słabej jakości dodatkowe kable, brak kabla hdmi w zestawie. Tyle na temat tej iiyam'y. Z tego co widziałem to Ty w kazdym temacie polecasz tylko Delle ktore trzeba pozniej odsylac bo maja nierownomierne podswietlenie matrycy i jak sie trafi na odpowiedni to cud O ile pamiętam tamta osoba miała wymagania by kupić monitor za około 1000zł i by był wykonany jak za 5000zł. Nic mu nie odpowiadało. Trzeba iść na kompromis a nie oczekiwać że za cenę X kupimy produkt o identycznej jakości jak 5X. Edytowane 14 Maja 2015 przez Etemity Cytuj Link to post Share on other sites
liczy2146 46 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 No i ? U2414H to najlepszy monitor do 1000zł. Oki zły nie jest ale pisanie ze ma równe podświetlenie to herezja. Lewy dolny róg szary prawy górny czarny jak smog. Nie wiem gdzie tu jest równe podświetlenie? Rowniejsze już ma lg 19m35 tylko ze on cały święci na szaro Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Sztuka sztuce nierówna. Edytowane 14 Maja 2015 przez Etemity Cytuj Link to post Share on other sites
liczy2146 46 Napisano 14 Maja 2015 Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Może i tak. Ale to nie jest monitor za 500 zł. Tak wiem nie jest też za 5000. Ale podświetlenie powinno być równe. Przecież ktoś to zaprojektował i poustawial te linie produkcyjne. Więc ja nie rozumiem czemu sztuka A jest lepsza od sztuki B skoro jedna i druga dla producenta tyle samo warta. Teraz oprócz tych 900 zł trzeba by było dołożyć ze 100 na kuriera i wymieniać aż będzie lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Ationx 129 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Co do opinii w internecie bardzo słaba i chybotliwa podstawa, brak regulacji wysokości jak i kąta pod jakim ma stać monitor, bezsensowne głośniki, słabo spasowana obudowa, Słabej jakości dodatkowe kable, brak kabla hdmi w zestawie. Tyle na temat tej iiyam'y. Podstawa jak podstawa - co kopał ten monitor będziesz, że Ci na tym zależy? Brak regulacji wysokości - owszem, to akurat fakt. Brak regulacji kąta - jak najbardziej można go regulować. Głośniki - nie wiem, nie odpalałem ich nawet, zresztą mało kto korzysta z wbudowanych w monitor głośników Słabo spasowana obudowa - ot obudowa jak obudowa, co będziesz macał plastiki czy patrzył na to co monitor wyświetla? Bo normalny użytkownik raczej na to drugie patrzy Słabej jakości kable - kable jak kable, ot zwyczajne. HDMI nie dodają, ale masz DVI i VGA. Tak jeszcze jako ciekawostka. Zobaczcie jak się zachowuje przy ciemnym tle pod kątami owy Dell, a jak IIyama Różnicy chyba nie trzeba nikomu pokazywać palcem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Oki zły nie jest ale pisanie ze ma równe podświetlenie to herezja Ale gdzie napisałem, że ma równe podświetlenie ? Ludzi, w tym przedziale cenowym 15% różnicy to norma, chcesz mieć idealnie to kup EIZO CX 241, czerń idealna, podświetlenie również. Więc ja nie rozumiem czemu sztuka A jest lepsza od sztuki B skoro jedna i druga dla producenta tyle samo warta Kontrola jakość, w profesjonalnych monitorach matryce są selekcjonowane, nikt w sprzęcie za 1000zł nie będzie takich rzeczy robił. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 258 Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Tak jeszcze jako ciekawostka. Zobaczcie jak się zachowuje przy ciemnym tle pod kątami owy Dell, a jak IIyama Tylko kto normalnie pracuje pod takimi kątami aby to robiło aż taką różnicę, ale faktycznie 1:0 dla liyama. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 otóż to, już abstrahując od faktu, że im lepszy panel tym bardziej odbarwia pod większym kątem, obejrzyjcie sobie w salonie jakiś szerokogamutowy sprzęt za 5k+, istna tęcza, także sens opierania się o 'odbarwienia pod kątem' jest lekko mówiąc nietrafionym argumentem Cytuj Link to post Share on other sites
anhus 99 Napisano 20 Maja 2015 Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Witam Co sądzicie o modelu LG 25UM57? Potzrebuję nowy do pracy.a ten jeszcze bedzie 5 dyszek tańszy i tak myślę...dotąd miałem della. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts