Skocz do zawartości

260.89 i 260.99 WHQL nasze opinie.

Gość DANNY_79

Recommended Posts

Jak pewnie wiecie dzisiaj wyszły nowe drivery do kart nV. Zmieniono instalator, dodano pożyteczną funkcję czyszczenia śmieci po poprzednich sterownikach, uaktualniono physx, dlatego postanowiłem zainstalować i przetestować jak się mają w stosunku do 258.96.

U mnie (gtx285) wyszło, że jak się nie posiada karty dx11, to wszystko, ale dosłownie wszystko wypada gorzej i to od ~2% do (uwaga!) nawet 17% w odniesieniu do poprzedniej paczki whql.

Dlatego bardzo szybko te drivery u mnie wyleciały z hukiem, a jak jest u Was?

pozdrawiam

E:

Napisałem nawet maleńki news na bmk ( i tak się nie ukaże), ale ciekawostką jest to, że jak pisałem o pojawieniu się nowej paczki, to linki na stronie nV jeszcze nie działały (więc webmaster akurat działał) :] To się nazywa news na czas ;)

Osobiście posiadałem te drivery w wersji BETA. To chyba właściwie to samo; po instalacji WHQL nic się nie zmieniło. Natomiast na GTX460 czuć jakby lekką poprawę (względem 258.96) głównie kwestii ... jakości obrazu - może to tylko subiektywne odczucie. F1 też jakoś lepiej śmiga; ale żadnym programem do pomiaru FPS tego nie porównywałem.

Ktoś testował to na serii GeForce 9? :ciekawy:

u mnie na 8800gt wszystko oki, zrobiłem ,,czystą,, instalację i nie mam żadnych problemów... , 3dmark06 podobnie 13455 pkt, w crysisie i w warchedzie też oki w smarkach 47 i 42 klatki w samej grze też wszystko oki , tak więc polecam ,wszystko ok :rudolph:

u mnie na 8800gt wszystko oki, zrobiłem ,,czystą,, instalację i nie mam żadnych problemów...

Właśnie ! Też tak dzisiaj zrobiłem. Odzyskałem sobie OS z obrazu (gdzie nie mam zainstalowanych jeszcze sterowników VGA), ale już skonfigurowane wszystko i zainstalowany soft. Następnie postanowiłem jeszcze raz zabrać się za te stery, bo przecież gtx285 nie jest jeszcze taki cienki, aby nie instalować najnowszych sterów dla niego i rzeczywiście jest OK, mniej więcej na poziomie poprzednich, ale posiadanie najnowszej paczki - bezcenne :rudolph:

E:

Wydaje mi się, że jest lepsza akceleracja flash 10.x na 260.xx w FHD1080, ale nie robiłem dokładnych pomiarów - na oko.

pozdrawiam

Moje wrażenia dotyczące tych sterów są takie, że przy każdym włączeniu kompa ekran trochę pomiga (na poprzedniej wersji tak nie miałem) a potem gdy przesuwam myszkę w prawą stronę na granicy ekranu, znika na parę sekund. ;p

Choć we frapsie zauważyłem 1 fps wzrostu wydajności, co prawie nic nie rzutuje ;p

ivanos wynik masz większy po przez podkrecenie e8400 z 4ghz do 4.2ghz a nie przez sterownik nowy :wariat:

zrób screny na starym sterowniku i nowym a zegary zostaw te same będziemy widzieć :P

Zamiast się wymądrzać zapodaj swój wynik :rudolph:

258.96

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-10/48db3acf.bmp

260.89

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-10/feae0d9b.bmp

tak po za tym reszta działa poprawnie na nowych sterach,natomiast gdy powtórzymy benchmark kilka razy to wyniki są różne do 300pkt. wydaje mi sie że to nie jest zasługa nowych sterowników.A cpu score jest niższy w 260.89 od 258.96 a gpu na odwrót.

A tu jest twój wcześniejszy wynik:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 4675de8338

ivanos wynik masz większy po przez podkrecenie e8400 z 4ghz do 4.2ghz a nie przez sterownik nowy :wariat:

zrób screny na starym sterowniku i nowym a zegary zostaw te same będziemy widzieć :/

Jak widać to nie przez OC procesora wrósł wynik tylko przez sterownik jak było napisane od samego początku :rudolph:

Potwierdzeniem tego są załączone również Twoje screeny bo zakładam że na obydwu sterownikach proc pracował z tym samym zegarem :P

Ja rónież odnotowałem wzsort klatek :rudolph: Na 460 1 GB od gigusia, nie duzo po paru odpaleniach mafii 2 i SC2 to byly srednio 2-3 klatki, sterowniki jednak uznaje calkowicie za udane :wariat: (są one optymalizowane prawdopodobnie TYLKO na kartach obslugujacych DX11), wiec posiadae 285 i innych z serii 2XXX chyba wiele nie odniosa pożytku :P