Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Premiera nowego Wiedźmina coraz bliżej, a mój staruszek (gtx 650 ) już sobie nie da rady z 3 częścią przygód Geralta ( aczkowliek jeszcze ostatkiem sił radzi sobie z GTA V :D ). Planuję go wymienić na gtx 970.

Czy ten zestaw który posiadam, będzie w miarę dobrze współgrał z nową grafiką?

Procesor Intel Core i5 3570 - 3.4 GHz
Ram: 8 GB
Płyta główna: MSI B75MA-E33
Zasilacz: Tacens RADIX V 450W

Stara karta graficzna: Palit Geforce Gtx 650 1gb

Proszę o jakieś uwagi albo wskazówki

Pozdrawiam

zasilacz sobie poradzi, u mnie na watomierzu nie przekracza 320W z 2 monitorami więc nie wprowadzajcie w błąd ja bym go raczej wymienił dla świętego spokoju :) poz a tym ok

// 500 wpis jeee

Edytowane przez mattax

Nvidia na oficjalnej stronie podaje zasilacz 500W minimum, nie podają ile amperów, ale wiem z doświadczenia że mocne grafy zawsze wymagały 42A około (miałem kontakt z gtx580 i 780). Może gtx970 ciut mniej, ale nie dam sobie głowy uciąć.

Teraz nie wiem co robić, bo zasilacz jeszcze na gwarancji, szkoda kupować nowy, ale z drugiej strony napalilem sie na tego gtx 970 i zostały mi 2 opcje:

- kupić 970 i zobaczyć czy zasilacz daje rade, jeśli nie to wtedy poprostu go wymienić i kupić nowy

- kupić inną kartę, pytanie tylko jaką ;(, jak patrzylem kilka innych kart, które są minimalnie gorsze od 970 to mają one taki sam jak nie większy pobór prądu, może jakieś rady ;<, macie jakąś kartę godną uwagi?

Czy poprostu wybrać opcje numer jeden i trzymać kciuki za ten zasilacz :D

Poszperałem troche dzisiaj w sieci i znalazłem test wersji 4gb 960-tki

http://www.pcgameshardware.de/Geforce-GTX-960-Grafikkarte-259742/Tests/4-GB-Test-Vorteile-Benchmarks-1154370/

Strona niemiecka, ale na wykresach odrazu rzuca się w oczy dużo większa stabilność w Watch Dogs, gdzie spadki są dużo mniejsze w porównaniu do wersji 2 gb, co o tym myślicie? Różnica cenowa pomiędzy tymi 2 wersjami to ~65zł.

Zaczynam się coraz poważniej zastanawiać nad tą opcją, bo cenowo też mi to na ręke, bo zostaje trochę w razie potrzeby wymianę zasilacza, gdzie przy zakupie 970 zostaje z niczym, a na zasilacz bym musial jeszcze troche zapracować

@edit: linki do kart na morele

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx960-oc-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-2xdvi-3xdp-gv-n960wf2oc-2gd-690999/

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/

Edytowane przez jaro935

@up To co r9 280 albo 280x lepiej brać ? Tylko zasilacz do tego o jakiej mocy będe potrzebować.

I jaka jest różnica między nimi, czy opłaca się dopłacać tą stówe do wersji z "X", czy ta różnica jest warta 100zł?

Dodam już, że wymiana na 970 nie wchodzi w grę ( niestety ) ale przeliczyłem się z kosztami

@edit: różnica jest jeszcze taka, że przy zakupie 960-tki dostaje wiedźmina + obejdzie się bez zmiany zasilacza, a różnica fps w zależności od gry to kilka fpsów na + raz dla zielonych, raz dla czerwonych

Edytowane przez jaro935

Chciałbym zamknąć się w tym 1000 zł, ewentualnie + 200-300zł jeszcze bym może ogarnął jeśli by mnie ktoś przekonał jakimś ciekawym zestawem karta + zasilacz lub sama karta pod mój obecny, zależy mi na tym żeby nowa karta starczyła na minimum te 2 lata komfortowej gry w nowe tytuły

Edytowane przez jaro935