Damagus 0 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam. Mój problem polega na braku internetu "ściąganego" przy pomocy routera TP-Link 543G. Otóż chcę odbierać internet z routera sąsiada Sweex LW150 za pomocą funkcji APC lecz połączenie ustanawia się a internetu nie ma. Gdy łączę się z komórki przez WiFi wszystko jest OK. Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Proszę o pomoc. Najlepiej od początku jak co ustawić. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 18 Października 2010 Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam, w jakim standardzie sieci 802.11 nadaje router sąsiada, bo mam ten router od TP-Link-a i on obsługuje max.802.11 B/G a ten Sweex LW150 obsługuje najnowszy standard 802.11 N i może jest ustawione nadawanie właśnie w tym standardzie który TP-Link TL-WR543G nie obsługuje Pomóc może zmiana systemu nawadnia Sweex LW150 z N na B lub G, albo zakup routera np:TP-Link TL-WR740N Gdy będziesz wiedział że router sąsiada działa w standardzie obsługiwanym przez TP-Link-a, potrzebne będą informacje o typie zabezpieczeń (należy wejść do routera Sweex w ustawienia i spisać jaki rodzaj zabezpieczeń są zastosowane do zabezpieczenia sieci bezprzewodowej np: czy jest stosowanie filtrowanie adresów MAC karty sieciowej, jakie szyfrowanie zastosowano WEP lub WPA 2 PSK z kluczem dostępu do sieci ). Więc jeśli sąsiad udostępni Tobie te dane będzie możliwość ustanowienia połączenia na routerze TP-Link. Bez tych danych nie będę miał możliwości przesłać Tobie instrukcji jak krok po kroku skonfigurować połączenie z routerem sąsiada. NA stronie poniżej jest co nieco napisane jak skonfigurować ten router, z tym że zamiast AP jak w tamtej instrukcji, podłącz przewód z jednym wyjść sieci LAN routera z komputerem. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8420337&highlight=skonfigurowa%E6+router+tl+wr543g&sid=#8420337 Ciebie powinna interesować treść do 10 postu z tego forum z linku. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Damagus 0 Napisano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Podłączyłem się raz, ale teraz znów nie mogę. Gdy pobierze dane Wan internet nadal nie działa. Windows wyświetla, brak dostępu do internetu. Wysyła pakiety,ale nie odbiera. Jeśli chodzi o sam moment łączenia trwa to nawet kilka minut. Nie wiem czemu udało mi się to tylko raz, może wina leży po stronie zintegrowanej karty sieciowej? Próbowałem też z dwóch laptopów, na jednym to samo co na stacjonarce, na drugim śmigał. Dodatkowo sąsiad ma łącze 4MBity, w telefonie transfer dochodzi do 500kb/s(po podłączeniu go jako modem do pcta) natomiast na lapku i jednorazowo na stacjonarce było to ledwo 100kb/s, dlaczego tak? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Po pierwsze router i jego moduł WiFi ma pracować w trybie klienta, jeśli router "widzi" sieć sąsiada powinien połączyć się, ale jeśli jest zabezpieczona to nici z połączenia nawet gdy w statusie ma sygnał na poziomie 100%, karta sieciowa ma tylko odebrać sygnał i nie ma wpływu na działanie routera (chyba że jest "walnięta"), gdy router będzie podłączony w trybie klienta, podłączyć do niego możesz tylko za pomocą kabla LAN.Bo WiFi będzie zajęte odbieraniem sygnału od sąsiada. Wiesz chodziarz jak wejść do konfiguracji routera poprzez przeglądarkę Internetową? Druga sprawa jak pisałem wcześniej potrzebne jest więcej informacji o zabezpieczeniach sieci, spisana bezpośrednio z konfiguracji routera sąsiada. Co do transferów możliwe że router nie ma funkcji rozdzielania łącza na poszczególne komputery, więc wystarczy ze ktoś na jednej linii zasysa z p2p i wtedy inni mają "zamulone łącze". Cytuj Link to post Share on other sites
Damagus 0 Napisano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Chyba niezbyt uważnie przeczytałeś posta. Sieć jest otwarta, wiem jak się dostać do konfiguracji routera, inaczej bym się jednorazowo nie połączył, ponadto laptop z podłączonym routerem śmiga. Dziś na stacjonarce połączyłem się z inną otwartą siecią(pozyskanie ip trwało 10 godzin!!!),ale co chwle tracił i odzyskiwał sygnał, następnie po reboocie routera nie wysyła już nawet pakietów, cały czas brak dostępu do sieci. O co chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 19 Października 2010 Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ze by skonfigurować ten router to: 1.Podłącz skrętkę z wtykiem RJ 45 do gniazda LAN routera., i połącz z karta sieciową komputera. 2. W przeglądarce internetowej (np: IE, lub Opera) wpisz http: 192.168.1.1 (bez spacji za http). 3. Wyświetli się monit o login i hasło wpisz admin dla dwóch pozycji( małe litery). 4. Ustaw go w tryb AP Client Router. 5. Znajdź Site Survery i po kliknięciu z listy znalezionych sieci zaznacz tą właściwą oraz naciśnij connect, pamiętaj by za każdym razem naciskać przycisk 'save", dla zapisania ustawień. 6. W opcji WAN zaznacz Dynamic IP oraz connect automatically. Potem wystarczy po zapisaniu stawień zamknąć okno przeglądarki, i cieszyć się dostępem do internetu. Jeśli router będzie gubił sieć trzeba będzie pomyśleć nad innym miejscem, lub nad dokupieniem anteny z większym zyskiem nisz ta fabryczna od routera. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts