Skocz do zawartości

Upgrade CPU, czy GPU?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Player1,

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu planuję przeniesienie roli głównej domowej maszyny do gier z konsoli na PCta. W związku jednak z tym, że obecny (i3-3220 i HD7700 OC) w grach radzi sobie tak sobie, czekać mnie będzie upgrade sprzętu.

Naturalnym krokiem wydaje się upgrade GPU (do czegoś w okolicach GTXa 970), chciałbym tylko zapytać Was, czy to ma sens biorąc pod uwagę CPU? Czy procesor nie będzie w takim wypadku (za bardzo) ograniczał karty? Czy może nie ma to absolutnie sensu bez zakupu nowego procesora?

Napisano (edytowane)

Resztę komponentów też planuję zmienić, ale docelowo trochę później. Póki co są to GA-H67M-UD2H, 8GB RAMu w kości Kingston HyperX 1600MHz CL9, BeQuiet L7-530W, Plextor M5P i Bitfenix Prodigy.  

Przy okazji rozbudowy (i wymiany procesora) chcę przenieść kompa do większej obudowy z normalną mobo ATX. 

Z gier chciałbym, żeby obsługiwany był pełny repertuar. Te prostsze (indyki, MOBA, etc.) już teraz chodzą dobrze, problem zaczyna się przy TPP, FPS, czy symulacjach. Póki co gram w Full HD, docelowo (po wszystkich upgradach) będę się przymierzał do 21:9 (czyli bodajże 3440x1440).

Edytowane przez jeycam
  • Rozwiązanie

Temat wałkowany od zarania dziejów. Poczytaj choćby tu: http://pclab.pl/art52167.html. W skrócie: tam gdzie gry będą wymagały więcej od procesora niż od grafiki, twój i3 będzie wąskim gardłem i nawet mając kartę pokroju 970ki będziesz miał spadki fps, ale jeśli w przyszłości planujesz większą rozbudowę, to możesz wziąć grafikę trochę na wyrost. Jeśli planujesz dłużej posiedzieć na i3, to 970ka będzie się trochę marnować.

• Popieram 1

Temat wałkowany od zarania dziejów. Poczytaj choćby tu: http://pclab.pl/art52167.html. W skrócie: tam gdzie gry będą wymagały więcej od procesora niż od grafiki, twój i3 będzie wąskim gardłem i nawet mając kartę pokroju 970ki będziesz miał spadki fps, ale jeśli w przyszłości planujesz większą rozbudowę, to możesz wziąć grafikę trochę na wyrost. Jeśli planujesz dłużej posiedzieć na i3, to 970ka będzie się trochę marnować.

Dzięki - artykuł odpowiada na moje pytanie w stu procentach. :)

Miałem podobny dylemat. Zrobiłem w ten sposób: Uruchomiłem narzędzie diagnostyczne badające zużycie CPU i GPU. Włączyłem jedną, drugą, trzecią pozycje. Sprawdzałem co jest wykorzystywane na 100%, a co się nudzi. U mnie nudził się procesor. Zmieniłem na GTX 970. Przy Phenomie 2 x4 955 może wydawać się to dziwne, ale po dwóch miesiącach zmieniłem i procesor.

Każda zmiana w moim przypadku dała mi zauważalny skok wydajności.