jeycam 2 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Od jakiegoś czasu planuję przeniesienie roli głównej domowej maszyny do gier z konsoli na PCta. W związku jednak z tym, że obecny (i3-3220 i HD7700 OC) w grach radzi sobie tak sobie, czekać mnie będzie upgrade sprzętu. Naturalnym krokiem wydaje się upgrade GPU (do czegoś w okolicach GTXa 970), chciałbym tylko zapytać Was, czy to ma sens biorąc pod uwagę CPU? Czy procesor nie będzie w takim wypadku (za bardzo) ograniczał karty? Czy może nie ma to absolutnie sensu bez zakupu nowego procesora? Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Napisz jakie masz pozostałe komponenty w tym komputerze, w jakie gry grasz oraz na jakiej rozdzielczości ekranu. Cytuj Link to post Share on other sites
jeycam 2 Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Resztę komponentów też planuję zmienić, ale docelowo trochę później. Póki co są to GA-H67M-UD2H, 8GB RAMu w kości Kingston HyperX 1600MHz CL9, BeQuiet L7-530W, Plextor M5P i Bitfenix Prodigy. Przy okazji rozbudowy (i wymiany procesora) chcę przenieść kompa do większej obudowy z normalną mobo ATX. Z gier chciałbym, żeby obsługiwany był pełny repertuar. Te prostsze (indyki, MOBA, etc.) już teraz chodzą dobrze, problem zaczyna się przy TPP, FPS, czy symulacjach. Póki co gram w Full HD, docelowo (po wszystkich upgradach) będę się przymierzał do 21:9 (czyli bodajże 3440x1440). Edytowane 6 Maja 2015 przez jeycam Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Player1 1183 Napisano 6 Maja 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Temat wałkowany od zarania dziejów. Poczytaj choćby tu: http://pclab.pl/art52167.html. W skrócie: tam gdzie gry będą wymagały więcej od procesora niż od grafiki, twój i3 będzie wąskim gardłem i nawet mając kartę pokroju 970ki będziesz miał spadki fps, ale jeśli w przyszłości planujesz większą rozbudowę, to możesz wziąć grafikę trochę na wyrost. Jeśli planujesz dłużej posiedzieć na i3, to 970ka będzie się trochę marnować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jeycam 2 Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Temat wałkowany od zarania dziejów. Poczytaj choćby tu: http://pclab.pl/art52167.html. W skrócie: tam gdzie gry będą wymagały więcej od procesora niż od grafiki, twój i3 będzie wąskim gardłem i nawet mając kartę pokroju 970ki będziesz miał spadki fps, ale jeśli w przyszłości planujesz większą rozbudowę, to możesz wziąć grafikę trochę na wyrost. Jeśli planujesz dłużej posiedzieć na i3, to 970ka będzie się trochę marnować. Dzięki - artykuł odpowiada na moje pytanie w stu procentach. Cytuj Link to post Share on other sites
Lonnger 10 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Miałem podobny dylemat. Zrobiłem w ten sposób: Uruchomiłem narzędzie diagnostyczne badające zużycie CPU i GPU. Włączyłem jedną, drugą, trzecią pozycje. Sprawdzałem co jest wykorzystywane na 100%, a co się nudzi. U mnie nudził się procesor. Zmieniłem na GTX 970. Przy Phenomie 2 x4 955 może wydawać się to dziwne, ale po dwóch miesiącach zmieniłem i procesor. Każda zmiana w moim przypadku dała mi zauważalny skok wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts