Skocz do zawartości

Tablet 8 cali za około 1000-1500zł

Recommended Posts

Witam, 

mam zamiar kupić sobie tablet 8 cali, maksymalnie 8,4. 

Żona ma samsunga galaxy tab 8.4, model w informacjach w sofcie SM-T700. 

Generalnie to mi się on podoba, mógłbym nawet kupić taki sam, ale zastanawiam się czy może coś innego nie będzie lepsze, a nie jestem w stanie jakoś tego porównać sam.

Formularz z pierwszego postu:

• mój budżet : 1000-1500zł (bez ubezpieczenia)
  • gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu : media markt mi wygodnie, ale sklep internetowy też może być. Ogólnie to wszystko jedno, ale chcialbym mieć możliwość dokupić rozszerzoną gwarancje/ubezpieczenie
  • nówka czy używka : nówka, ewentualnie jakiś refurbrished (nie przeszkadza mi, ważne żeby miał gwarancję normalną)
  • preferowany rozmiar wyświetlacza : 8 lub 8.4 (większy wykluczony, mniejszy za mały)
  • preferowany system mobilny : do tej pory wszystko miałem w Androidzie i nawet lubię ten system, ale sporo dobrego czytałem na tym forum dzisiaj o Windows. Nie mam preferencji. Mam za to trochę gierek kupionych w Google Play, które mógłbym pograć na tablecie. Do tego mam też sporo gier windowsowych, widziałem na tym forum crysisa odpalonego na tablecie. Nie wiem czy to wykonalne w przypadku Deus Ex czy innych tego typu produkcji, ale to byłby dla mnie poważny argument (szczególnie, że mogę emulować Androida na windowsie prawda?). Jeśli ma to znaczenie to mam dwa kompy z windowsem w domu.
  • do czego będę używać urządzenia : Głównie: czytanie książek, prasy, artykułów z internetu oraz posiadanie podręcznej dokumentacji języków programowania podczas pracy (spodobało mi się takie podejście do dokumentacji, to jeden z powodów dla których chcę sobie kupić). Mniej: słuchanie książek, nawigacja, filmy w podróży, gry czasem
  • moje najważniejsze wymagania : Nie cierpię jak coś mi się wiesza, nie działa, blokuje. Do tego trochę się przyzwyczaiłem do różnych fajnych bajerów tego samsunga, nie wiem ile z tego to jest po prostu android a ile Samsung dał od siebie
  • rodzaj połączenia z internetem : Od biedy wystarczy WiFi. Ale wolałbym jakieś internety mobilne. I przy okazji - ktoś poleci w jaki sposób realizować internety mobilne? Jakiś pre paid? Nie mam ochoty kupować i podpisywać umowy. Korzystałbym raczej mało (w sensie transferu).

Dzięki wielkie za wszelką pomoc.

Edytowane przez zychster

Proponuję Ci : Lenovo ThingPad 8 Tablet - wystepuje w trzech wersjach :

1500 zł - ekran 8 cali 1920x1200, Atom Bay Trail Z3770, 2 GB RAM, Pamięć Wewnętrzna 64 GB, slot na Karty Micro SD, wyjście HDMI. Do tego MS Office 2013 Home & Student.

1699 zł - Róznica jest w Pamięci Wewnętrznej, zamiast 64GB Masz 128 GB

2000 zł - Pamięć Wewnętrzna 64 GB - ALE - posiada Modem LTE / 3G

Warty polecenia jest też Dell Venue 8 Pro - jest tańszy, ale ma niższa rozdzielczość ekranu - 1280x 800.

Jeśli Cię by interesował to z Dell Outlet, kupisz nówkę z Modemem 3G, Pamięcią 64 GB, i z 36 miesięczną gwarancją Dell za 1150 zł.

Sklepowa cena Dell Venue 8 Pro to 1500 zł bez i 1750 zł z Modemem 3G. :

Ja posiadam Della Venue 8 Pro 3G i mam trochę zastrzeżeń:

• Nagminne "wielokliki" - w czasie pisania występuje takie zjawisko: chcę wpisać literkę "m" a wyskakuje podwójne lub jeszcze więcej.
  • Znikanie modemu 3G - zwykle pomaga ponowne uruchomienie, czasem trzeba zainstalować od nowa sterowniki, 2 razy przywracałem system. Zainstalowanie aplikacji do zarządzania modemem kończyło się zawsze nasileniem tego samego problemu.
  • Znikanie karty Wifi - pomaga włączenie i wyłączenie urządzenia w panelu sterowania.

Urządzenie chodzi dość płynnie, ale delikatne przycinki się zdarzają (rzadko) - trwają bardzo krótko. Z chęcią bym zmienił urządzenie na coś z androidem. Możliwości Windows okazały się dla mnie nieprzydatne i teraz wiem, że Android by mi wysatczył. 

Edytowane przez Webitus

To masz wadliwy sprzęt - odeślij do serwisu. Venue 8 Pro generalnie nie miało problemów z dotykiem. problemy miał Venue 11 Pro, u mnie problemy ustapiły po wgraniu poprawek. Znajomemu w Venue 11 Pro wymienili ekran z dotykiem.

Na Twoim miejscu bym reklamował - jak Masz Gwarancję. Serwis Dell'a w Polsce generalnie działa sprawnie, nie wiem jak w Venue 8 Pro - ale ja w Venue 11 Pro mam opcję Door To Door - dzwonię, przysyłają kuriera po sprzęt, a po naprawie odsyłają.

Napisano (edytowane)

A jak duże znaczenie ma ta rozdzielczość ekranu. W tym Samsungu, który mam w domu jest 2560 x 1600 pikseli i wygląda nieźle ale prawdę powiedziawszy to nie potrafię sobie wyobrazić mniejszej. Co będzie od tego zależało. Pixele będzie widać, film gorzej będzie wyglądał? Czytać się będzie gorzej? 

Tam jest jeszcze ekran typu Super AMOLED. Też nie wiem co to znaczy i jakie to będzie miało znaczenie jak będę miał inny (przecież nie mogę mieć gorszy niż żona, prawda ;-) ).

Pytanie jeszcze mam dotyczące Dell Outlet. To mam zamówić z uk czy jest jakiś polski sklep? Google nie jest do końca jasny w odpowiedziach.

Edytowane przez zychster