maltesers 0 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Witam. Mój problem polega na tym że procesor zmniejszał taktowaie w linxie po minucie do 1,6 na płycie głównej MSI B75MA-E33. Zamieniłem pozycję chłodzenia be quiet pure rock z pozycji wertykalnej na horyzontalną, montująć wentylator tak żeby dmuchał w stronę mosfetów oraz założyłem wentylator wyciągający na górę obudowy (antec300). Pomogło to pozbyć się problemu obniżania takotwania i spada po ok. 2 minutach do standardowego 3,3 z 3,4(turbo). Teraz moje pytanie. Czy takie objawy to oznaka przegrzewającej się sekcji zasilania (mosfetów)? Czy raczej takie zachowanie może świadczyć o uszkodzeniu fizycznym procesora? (był brany z allegro). Wiem że wygląda to na grzejącą się sekcję zasilania, ale wolę się upewnić i zapytać bo może ktoś miał podobny problem. Edytowane 1 Maja 2015 przez maltesers Cytuj Link to post Share on other sites
bezymienny 3 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Proste - przegrzewa się A jesteś pewien że chłodzenie jest dobrze zamontowane ? w sensie styku z procesorem !!! Cytuj Link to post Share on other sites
psychics 174 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Typowy objaw przegrzewania się sekcji zasilania. Postaraj sie o jakiś strumyk powietrza w stronę sekcji. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13232 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Albo sekcja albo sam cpu się przegrzewa. Sprawdź temp cpu podczas LinX. Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Czyli rozumiem że jest to wersja bez "K" i nie jest kręcony? Cytuj Link to post Share on other sites
maltesers 0 Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Tak wersja bez k, nie jest kręcony. Testowałem na dwóch chłodzeniach w linxie: 1.spartan he923- temp 70 st. 2.be quiet pure rock temp 66 st. To temperatury kiedy nie zbija taktowania poniżej 3,3. Mierzone RealTempem. Chyba że jest jakiś inny program który pokazuje temperaturę ihs/procesora a nie rdzeni. Bo wszystkie które mam pokazują same rdzenie. Kiedy oba chłodzenia były zamontowane pionowo to spadało taktowanie pod obciążeniem i procesor nawet nie miał jak się rozgrzać tzn. na be quiet dochodziło do 59 stopni a radiator był zimniutki . Kiedy zaś obydwa zamontowałem w pozycji poziomej, montując wentylator na górze radiatora i to w taki sposób żeby dmuchał w górę(czyli na mosfety też) a nie w chłodzenie, to rozwiązało to problem. Kiedy spadało taktowanie to faktycznie nie było żadnego nawiewu na sekcję zasilania bo zasilacz na dole ale a wiatrak z procesora dmuchał w tył obudowy. Aha cały czas używam pasty arctic mx-2, ale raczej to nie jej wina. Najwyraźniej muszę jakieś radiatorki zamontować na mosfetach, tylko że msi tak je porozkładało, że ciężko je będzie wszystkie zakryć jakimś jednym kawałkiem. Ogólnie ta płyta jest micro atx i ciężko tam wszystko pomieścić. Niestety nie mogłem znależć nowej dostępnej w jakimś sklepie na porządnym chipsecie. Edytowane 1 Maja 2015 przez maltesers Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts