dzidku 1 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Witam Chcę kupić smartfon ze średniej półki (do 800zl). Do tej pory wahadłem się między Nokią Lumią 735, HTC Desire 620 a LG G3s. Jednak na rynku pojawił się Microsoft Lumia 640. Co myslicie o tym nowym modelu? Ktoś go użytkuje? Jakie jest wrazenie? Który z wymienionych modeli tel. mi polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 L735 ma świetny ekran, bardzo dobre aparaty, Ładowanie Bezprzewodowe. L640 ma pojemny akumulator, ekran z Glance Screen, troszkę lepszy tylni aparat, gorszy przedni. Z Androidów LG G3s jest świetnym telefonem. Lepszym niż HTC 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Mam przez kilka dni Lumie 640, kupiłem mamie ale sam testuje w warunkach domowych. Pytaj o co chcesz, ale smartfon mogę jak najbardziej polecić, bo np ta plastikowa obudowa jest dużo lepsza od tej z G3 czy Z2 z których również korzystam. Cytuj Link to post Share on other sites
letnil 0 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Jak wygląda jakość zdjęć z tego aparatu? Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Podobno jest to ta sama soczewka co w Lumii 920 to będą się prezentować bardzo dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
letnil 0 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 a można gdzieś zobaczyć zdjęcia użytkowników? Jakoś nie mogę się doszukać. To jest chyba stosunkowo nowy model - widzę mało opinie i mało testów, a powiedziałbym prawie żadnego. Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Aparat nie może być z 920 - nie ma PureView. Poza tym 920 ma 8.7Mpix. Według (nielicznych) opinii jest powyżej średniej. Nie oczekiwałbym cudów bo jednak jest to budżetowy telefon ale z pewnością sobie poradzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Może być - pisali, że w L640 jest zmodyfikowana kamera z L920 - to, że sensor w L920 ma 8.7 MP nic nie znaczy, mogli nie "udostępnić" tych 0.7 MP - do tego dali tańsza optykę. Ile jest prawdy w tych doniesieniach nie wiadomo Faktem jest, że aparat w L640 robi zdjecia zdecydowanie "za dobre" jak na cenę 649 zł Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Porobiłbym jakieś zdjęcia z wycieczki, ale nie chce używać telefonu bez folii a na trzech stoiskach w hipermarketach nie było akurat do Lumii 640. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dzidku 1 Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 A jak sprawuje się ekran L640? Jest bardzo czuły na dityk? Można go obsługiwać w rekawiczkach tak jak L735? Rozumiem, że bateria jest całkiem niezla. Aparat jak na tel. za rozsądne pieniądze tez daje radę. A co Wam się nie podoba w tym smartfonie? Czy jest jakiś bardzo słaby punkt L640. Nie ukrywam, że mi się podoba. Nie jest doroga, ma 5'’ ekran i Windows Phone. Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Ekran reaguje na dotyk tak jak powinien, a jeśli chodzi o jakość to np poziom czerni jest bardzo dobry więc technologia ClearBlack display spełnia swoją funkcje. W rękawiczkach z telefonu się nie korzysta jak nie chcesz by wypadł ci z ręki kolego, lepiej ściągnąć niż potem płakać, że wylał się wyświetlacz - takie jest moje zdanie. Bateria pewnie będzie miała dobre osiągi, na razie sie nie wypowiem, bo z reguły muszę używać telefon z dwa tygodnie, by coś rzetelnego napisać. Poza tym zależy to też od tego jak ktoś używa sprzętu. Ktoś się pytał za ile kupiłem, więc kupiłem za 460zł: http://allegro.pl/microsoft-lumia-640-lte-czarny-prosto-z-salonu-i5297829800.html Jak już mówiłem, trzeba poszukać i poczekać to zawsze znajdzie się okazje. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
letnil 0 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Wygląda nato, że całkiem fajny ten aparat:) Miałbym prośbę jakbyś miał chwilkę o udostępnienie zdjęć w warunkach ładnej pogody i słabego światła, czyli np. w domu przy lampie:) A jak wygląda sprawa w tym telefonie z udostępnianiem internetu przez kabelek i po wifi? Nie ma żadnego problemu? Jak z filmami? Są one jakości full hd nagrywane tak? No i ostatnie pytanie czy pod windowsem tez przenosi się aplikacje na karte sd tak jak w androidach? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Póki co udostępnianie Internetu tylko przez wifi. Aplikacje możesz instalować w pamięci telefonu lub bezpośrednio na karcie SD. Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Z tą ładną pogodą to może być problem, bo na razie nie zapowiadają Ale zrobię zdjęcia, spoko 2 Cytuj Link to post Share on other sites
letnil 0 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 To jakiekolwiek będe wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Postaram się w tym tygodniu (co teraz będzie) krótką recenzje zamieścić jak tylko znajdę czas to i zdjęcia ładne porobię, napisz w przyszły weekend to powinienem już jakieś dwa słowa napisać Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Parę dni temu dorwałem używaną 930-stkę za 799zł z 3,5 mieś gwarancją. No chyba, że nie interesują cię telefony używane. bo do 800zł można dostać naprawdę ciekawe zabawki Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 8 stów za 930?? Dobry deal! Sam nie miałem tego telefonu w ręce, ale ciągle mnie kusi. Warto Whiskas? Co wcześniej używałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Wystarczy dobrze upolować na Allegro Wcześniej miałem 620, także nie ma sensu picać "porównania", bo to niebo i ziemia. To samo można przeczytać w recenzjach - solidna, dobry aparat, płynna i piękna Cytuj Link to post Share on other sites
pietrrokov 122 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Zresztą popatrzcie ile osób zaczęło polecać ostatnio Lumie 640. Telefonu o takich parametrach z tak dobrze dopracowanym systemem nie znajdziecie u konkurencji. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 3 Maja 2015 Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 System to jedno - ALE - mamy bardzo dobry aparat, ekran i pojemny akumulator - a wszystko to w rewelacyjnej cenie. Z ciekawości ze znajomymi zaczęliśmy szukać cenowych odpowiedników - założyliśmy ceny ze sklepów, tylko nówki z oficjalnej dystrybucji - i nie bardzo na szło znalezienie konkurencji Odpowiedniki Lumii 640 u konkurencji z podobnymi parametrami zaczynaly się od 800 zł w gorę Zresztą podobna sytuacja jest w przypadku Lumi 735 :) Cytuj Link to post Share on other sites
Webitus 2 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Jestem również zainteresowany Lumia 640. Zadziwia mnie, że w "polskim internecie" brakuje jeszcze pełnej recenzji tego telefonu. Jest to dla mnie niezrozumiałe. Często muszę używać telefonu w pełnym słońcu, a więc chciałbym dowiedzieć się czegoś o jasności wyświetlacza itd. Edytowane 4 Maja 2015 przez Webitus Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Wyświetlacz L640 jest jasny, w zasadzie to chyba najjaśniejszy ekran z wszystkich Lumii. Do tego Clear Black naprawdę daje radę. Jedyną opcją którą warto brać pod uwagę, jest ekran w Lumii 735. Trzeba by je porównać jak się sprawdzą w słońcu. Jeśli zależy Ci na jasności to Lumia 640 wypada tu świetnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Webitus 2 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Wyświetlacz L640 jest jasny, w zasadzie to chyba najjaśniejszy ekran z wszystkich Lumii. Do tego Clear Black naprawdę daje radę. Jedyną opcją którą warto brać pod uwagę, jest ekran w Lumii 735. Trzeba by je porównać jak się sprawdzą w słońcu. Jeśli zależy Ci na jasności to Lumia 640 wypada tu świetnie. Wszystkie opinie o jasności w tym modelu to odczucia, a ja chciałbym poznać dane, które da się zestawić i porównać. W tym problem. Równie dobrze mógłbym dać wiarę w informacje o krótkim działaniu na baterii (trafiłem na takie narzekania na jakimś zagranicznym forum). Na krytykę co do czytelności w słońcu też można natrafić (cnet.com). Cytuj Link to post Share on other sites
montex 30 Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Główna różnica między ekranami L735 a 640 jest typ ekranu. L735 posiada OLED co gwarantuje nieskończony kontrast, idealną czerń (czarne piksele nie są podświetlane) i nasycone kolory (aż niekiedy za bardzo). Do tego filtr ClearBlack i w słońcu wszystko widać (nawet pod promień), 640 posiada IPS czyli gorsze czernie (widać że nie jest idealna, ale jest jak najbardziej w porządku - lepiej niż w Moto G/G3s/635/etc, oraz posiada bardziej naturalne kolory. Ekran dla mnie lepszy w L735 jednak nakleić trzeba od razu folię, gdyż pod światło mam dużo mikrorysek - a nigdy nie noszę z monetami,kluczami itp. No i jeszcze jedno. Ekran jest zaokrąglony na bokach (2,5D) więc najlepiej kupić dopasowaną folię (3mk jest mniejsza więc przylega idealnie), szkło niestety odstaje na bokach. Mogę jutro porobić zdjęcia jak sprawuje się w ostrym słońcu jak chcesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts