Skocz do zawartości

Komputer za 2000zł +/-50zł. Pomoc w wyborze karty graficznej oraz zasilacza.

Recommended Posts

Cześć, składam komputer, większość części już wybrałem i są one następujące:

-Procesor Intel Core i3-4160                                 495zł
-Płyta główna ASRock H81M                                 225zł
-Obudowa SilentiumPC Brutus S30                       109zł
-Dysk twardy Western Digital WD Blue 750 GB     210zł
-Napęd LG DVD-RW GH24NSC0                          53zł
-Pamięć GoodRam 4GB                                        113zł
-Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W   219zł
-Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan Pro           79zł

-razem wychodzi                                                   1504zł

W przyszłości dokupiony będzie dysk ssd oraz kolejna kość 4gb ramu.
Tu pojawia się pytanie, jaka karta graficzna będzie wystarczająca? Zastanawiam się na R7 260X oraz R7 265, co powiecie o tych kartach?
Szukam jeszcze zasilacza, który to udźwignie a będzie trochę tańszy, jaki zasilacz byłby godny polecenia?

P.S. Jeszcze ogólne pytanie, da się tu jeszcze na czymś trochę zaoszczędzić? Na komputer przeznaczone są 2000zł.

Komputer do Tibii, CS:GO, HoTS, LoLa, no i jeszcze nieraz pograć w jakieś nowsze gierki(niekoniecznie na wysokich ustawieniach). Chłodzenie na procesor chcę głównie z tego powodu, że wydłuża żywotność procesora(mniejsze temperatury), komputer co jakiś czas będzie chodził przez kilkanaście godzin na pełnych obrotach. Zrobiłem cały zestaw, budżet się trochę powiększył, więc dołożyłem SSD oraz kolejną kość ramu:
http://www.morele.net/inventory/info/FndxhE/

Proszę tylko nie mówić, żeby kwotę przeznaczoną na SSD przeznaczyć na lepszą grafikę, bo jak widać nie gram w mega wymagające gry. Chodzi o to, żeby komputer był szybki, niezawodny i wytrzymał kilka lat bez wkładania żadnych funduszy.

Najbardziej zależy mi na komentarzu odnośnie kompatybilności wszystkiego i czy np. karta się nie będzie przegrzewała oraz ten zasilacz wystarcz. Z góry dzięki :D

P.S. Monitor 1920x1080

Edytowane przez radek1348

Wrzuć sobie tańszy SSD w postaci chociażby MX 100. Spokojnie możesz zrezygnować z dodatkowego chłodzenia bez obawy o temperatury. Wydłużoną żywotność CPU przy niższych temperaturach można schować między bajki. Ogólnie procesor i3 4160 w cenie 500 zł to wg mnie kiepska inwestycja. O wiele lepiej wygląda tutaj tańszy i3 4150. Zaoszczędzoną kasę dorzuć do R7 265 / R9 270

Akurat i3 4150 jest droższy o 4 zł na morelach :P. Czym się różni ten Zalman od Brutusa oprócz ceny? Zauważyłem, że jest wyższy, wiesz może jak z jakością wykonania? Co do dysku SSD, nie wiem czy warto oszczędzić te 25 zł, widzę, że w MX100 zapis jest zauważalnie wolniejszy niż w Plextorze. Na razie zaoszczędzone jest niecałe 115zł(79zł chłodzenie+10zł obudowa+25zł SSD), czyli do grafiki lepszej nie starczy. Może nie jest to najlepsza pora na kupno komputera ze względu na kurs dolara ale troszkę czas goni.

Edytowane przez radek1348

Intel Core i3-4150 /3.5GHz, 3MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

AsRock H81M-VG4 /intel H81, LGA1150/

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Liteon iHAS124 SATA (black)

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

XFX Core TS 430W 120mm 80+ Bronze 120mm

Zalman Z1 USB3.0 black (b/z)

Crucial MX100 128GB (550/150MB/s)

Asus Radeon R9 270 DCII OC 2GB DDR5 256bit (950/5600)

2443 zł +   kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Jeżeli coś taniej to: Sapphire Radeon R7 265 2GB DDR5 256bit (900/5600)

Co do dysku SSD, nie wiem czy warto oszczędzić te 25 zł, widzę, że w MX100 zapis jest zauważalnie wolniejszy niż w Plextorze

Akurat przy takim zestawie istotny jest odczyt. Zdecydowanie lepiej będzie zrezygnować z szybszego zapisu na rzecz wydajniejszej GPU