Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, zamierzam zakupić swój pierwszy SSD i mam max. 300zł ani złotówki więcej.

Jak tak sobie ostatnio spojrzałem na AlleDrogo, to ostatnio popularność bije Sandisk 2.5 Ulitra II 120GB za 280zł i jak tak przejrzałem kilka testów to faktycznie dysk osiąga bardzo ładne wyniki....

Czy ktoś może go ma ? Ktoś coś o nim wie?? A może lepiej wybrać coś innego ???

jest też na allegro z akcesoriami

Już nie ma, jest za to taniej:

http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-crucial-m550-128gb-550-mb-s-7mm-i5284137437.html

Plextor M6S

Po ostatniej obniżce cen Crucial'a M550 w X-KOM'ie, M6S jest kompletnie nieopłacalny. Jest wolniejszy i droższy.

• Popieram 2

A czy ktoś może się wypowiedzieć na temat dysku co pytał się autor?

Wszyscy jak mantrę powtarzają albo plextor albo crucial. Inne dyski nie występują czy jak?

Osobiście też jestem na kupnie i staram się znaleźć jakieś opinie albo o ww SanDisku albo Goodramie iridium (ja co prawda w okolicach 240Gb ale to uważam że bez znaczenia większego)

Edytowane przez angelus01

A czy ktoś może się wypowiedzieć na temat dysku co pytał się autor?

Dysk na TLC. Powinno wystarczyć.

Inne dyski nie występują czy jak?

Crucial i Plextor to firmy, które zdominowały rynek konsumenckich SSD i na dzień dzisiejszy ich oferta jest po prostu najbardziej opłacalna. 

Tlc wystarczy - nie bierzemy

Może i zdominowały ale dalej nie są jedynymi. Rozumiem jeśli ktoś prosi o poradę z takim a nie innym budżetem jak autor tematu.

Niestety, dla mnie jajca ze znikającym dyskiem Cruciala dyskwalifikują go w moich oczach i dlatego nie rozumiem do końca takiego polecania go.

Dobrze, w moich oczach temat SanDiska jest skończony, a co z iridium? Jakieś uwagi informacje o nim(bardziej chodzi mi o jakość/stabilność/prędkość bo cenowo jest tańszy od plextora)

jajca ze znikającym dyskiem Cruciala

MX100 to chyba najlepiej sprzedający się SSD w ciągu ostatnich kilku lat, więc przy takiej ilości wyprodukowanych egzemplarzy sporadyczne problemy nie powinny za bardzo dziwić. Niestety, takie czasy.

Od dość dawna nie jest to jednak dysk opłacalny, w żadnej wersji pojemnościowej. Nowsze modele, MX200, BX100 lub M550, jak do tej pory ustrzegły się znikania.

Iridium w wersji 240GB kosztuje więcej niż Crucial M550 256GB, oferując mniejszą pojemność i gorsze osiągi.

http://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-240gb-ssdpr-irid-240-720760/

http://allegro.pl/dysk-ssd-2-5-crucial-m550-256gb-550-mb-s-7mm-i5284142654.html

Iridium PRO ma kosztować więcej od Samsung'a 850 PRO, więc to już w ogóle jakieś nieporozumienie.

A czy przypadkiem m550 nie jest starszą konstrukcja?

Cały czas nikt nic nie jest w stanie mi powiedzieć o jakości iridiuma. A porównując ceny mx200 i iridium np. na morele.net różnicy nie ma żadnej. I nie chodzi mi o zysk tych kilku Gb bo w przypadku dysku na system gdzie nawet i 128 powinno wystarczyć nie ma dla mnie znaczenia. Czy gdzieś z czeluściach internetu jest porównanie tych 2 dysków? Szukam ale jakoś nie mogę się dogadać z tym ruskim szpionem góglem

Wyszły +/- w tym samym czasie, ale faktycznie, M550 trochę szybciej. Nie zmienia to faktu, że jest to konstrukcja z wyższej półki niż MX100.

A porównując ceny mx200 i iridium np. na morele.net różnicy nie ma żadnej.

Po raz kolejny: zarówno MX200, BX100 jak i M550 w wersjach 250/256GB są od Iridium szybsze i mają większą pojemność.

"Dysk na TLC powinno wystarczyć"

Co to znaczy ?  I dlaczego SanDisk jest przez Was uznawany za gorszy wybór od Cruciala m550 ?

Na tej recenzji widzę że sandisk osiąga naprawdę ładne wyniki, nie wiem czy nie lepsze od cruciala ? Dlatego jako laik pytam o uzasadnienie wyboru cruciala na tę chwilę ?

Edytowane przez ghost212

Kości TLC mają kilku, a czasami nawet kilkunastokrotnie mniejszą trwałość od powszechnie stosowanych MLC, a ostatnimi czasy było sporo problemów z opartymi na nich Samsung'ami 840 EVO.

Prędkości deklarowane przez producentów dysków na SF nijak się mają do rzeczywistości, a kontroler ten, nawet z intelowskim firmware'm, to największe badziewie, jakie można sobie wyobrazić.

Też się posłuchałem Nowaja i zamówiłem m550 ale o pojemności 256. Najwyżej będę szukał zemsty :P

Kolego Ghost-ja bym przeznaczył po prostu na trzymanie plików wszelkiej maści typu muzyka, filmy itp. Ja lepiej nie będę zdradzał co ja wymyśliłem u siebie bo większość będzie to krytykować jako bezsens ale ja już miewam dziwne pomysły

Nowaj, no właśnie według testów Sandisk Ultra II osiąga chyba lepsze rezulataty jeżeli chodzi o prędkość zapisu...

angelus01, nie chodziło mi raczej o rozmieszczenie plików a samych dysków :P

SSD włoże jako podstawowy dysk, ale nie wiem czy HDD w zewnętrzną kieszeń wsadzić czy zamiast napędu... z tym HDD caddy trochę niepewnie się czuję, bo trzeba znać grubość napędu a do tego nie wiem jak to się potem sprawuje itp...

Edytowane przez ghost212

Sandisk Ultra II

Do czasu. Samsung EVO również miał na starcie świetne osiągi, a po kilku miesiącach wyszło szydło z worka. Problem załatano po raz trzeci, ciekawe na jak długo tym razem. TLC to jak na razie spore ryzyko i dysków na tych kościach po prostu nie biorę nigdy pod uwagę.