silv7r 0 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam ma problem dotyczący zwiększonego tempa w grach np. GTA V ,fifa 15. Wiem ze jest to spowodowane nazwijmy to: ,, nie równa pracą rdzeni procesora''. W procesorach dwurdzeniowy wystarczyło ściągnąć program: ,,AMD dual core optimizer'' Lecz w moim procesorze Fx 6100 (podkręcony na 4,5 Ghz) ten zabieg nie działa a wyłączenie chociaż by jednego rdzenia nie wchodzi w grę. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) ? o czym Ty mówisz, jak może GTA V "za szybko" dzialać na FX 6100 i czemu miałoby lepiej działać na jednym rdzeniu? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez jarnuszkiewiczm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
silv7r 0 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) google polecam bo temat zbyt szybkiego tempa w grach nie jest nowy a jeśli nie masz pojęcia o tym konkretnie problemie jak go rozwiązać to po co piszesz i pouczasz ...? Nawet ze zrozumieniem nie umiesz przeczytać co napisałem...? Np. kiedyś miałem podobny problem z GTA SA gra chodziła bardzo szybko i jak wyłączyłem w manadżerze zadań jeden z dwóch rdzeni (wtedy miałem procesor dwurdzeniowy) przypisany temu procesowi/aplikacji to problem się rozwiązał i gra chodziła w normalnym tempie. Zresztą w google są opisane identyczne przypadki. I nie chodzi o to że mam za dużo FPS bo włączenie synchronizacji pionowej dla karty w grze nie rozwiązuje tego problemu tak samo jak ustalanie tempa gry w grze np. fifa Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez silv7r Cytuj Link to post Share on other sites
bonnydirt 72 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) google polecam bo temat zbyt szybkiego tempa w grach nie jest nowy a jeśli nie masz pojęcia o tym konkretnie problemie jak go rozwiązać to po co piszesz i pouczasz ...? Nawet ze zrozumieniem nie umiesz przeczytać co napisałem...? Np. kiedyś miałem podobny problem z GTA SA gra chodziła bardzo szybko i jak wyłączyłem w manadżerze zadań jeden z dwóch rdzeni (wtedy miałem procesor dwurdzeniowy) przypisany temu procesowi/aplikacji to problem się rozwiązał i gra chodziła w normalnym tempie. Zresztą w google są opisane identyczne przypadki. I nie chodzi o to że mam za dużo FPS bo włączenie synchronizacji pionowej dla karty w grze nie rozwiązuje tego problemu... hmm kolega wyżej cię nie poucza, wiec spokojnie, po prostu zapytał bo jest to dziwny problem, przyspieszanie się zdarzało na starych grach i jak kojarzę to na procesorach AMD X2, szukaj jakiś sterów / możne pamięci ram coś dolega/ zaśmiecony dysko może jest format by się przydał / albo kiepskie oc procka bo piszesz 4,5 Ghz może to być powodem zjedz do standardowych i zobacz jak wtedy bd. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez bonnydirt 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) google polecam bo temat zbyt szybkiego tempa w grach nie jest nowy a jeśli nie masz pojęcia o tym konkretnie problemie jak go rozwiązać to po co piszesz i pouczasz ...? Nawet ze zrozumieniem nie umiesz przeczytać co napisałem...? Np. kiedyś miałem podobny problem z GTA SA gra chodziła bardzo szybko i jak wyłączyłem w manadżerze zadań jeden z dwóch rdzeni (wtedy miałem procesor dwurdzeniowy) przypisany temu procesowi/aplikacji to problem się rozwiązał i gra chodziła w normalnym tempie. Zresztą w google są opisane identyczne przypadki. I nie chodzi o to że mam za dużo FPS bo włączenie synchronizacji pionowej dla karty w grze nie rozwiązuje tego problemu tak samo jak ustalanie tempa gry w grze np. fifa Ja rozumiem, że gra z 2005 roku może na dzisiejszym sprzęcie chodzić za szybko i mieć problemy tego typu gdyż sprzęt jest "za mocny", ale gta V i fifa 2015 to nowe gry, które są optymalizowane pod dzisiejszy sprzęt, więc stąd nie rozumiem o co chodzi, najprędzej bym zwalił to na niedorobienie gta V i proponował czekać na patch, ale skoro w fifie to samo się dzieje to dziwna sprawa. nagraj zatem jakiś filmik z tym "za szybkim działaniem". Raz miałem takie coś jak mi się dysk sypał, że był freez w grach a potem nagle się odwieszało i wszystko zaiwaniało przez moment strasznie szybko i do normy, potem freez przyspieszenie i normalnie, ale jak nie masz zawiasów przed tymi przyspieszeniami to nie wiadomo skąd może tak być. Aha i tak jak kolega wyżej powiedział, wyzeruj to OC i sprawdź czy jest tak samo Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez jarnuszkiewiczm Cytuj Link to post Share on other sites
silv7r 0 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Dla mnie to też jest dziwne i niezrozumiałe. Ale problem jest na pewno bo miałem te szybkie tempo już w fifie 14 i 15 teraz jeszcze w GTA V. Na początku gry chodziły normalnie, dopiero potem przyspieszały, choć nie tak bardzo jak w GTA SA (bo tam to był hardcore z tempem) Myślałem że to przyspieszenie wiąże się z moim subiektywnym odczuciem bo zmiany nie były aż tak wielkie żeby totalnie grać się nie dało ale na pewno zauważalne po moich dokładnych obserwacjach. Kiedyś zrobiłem o ile dobrze pamiętam formata i albo to nic nie dało albo na krótki czas (już nie pamiętam). Teraz GTA V zaczęło szybciej chodzić po update. Ale przecież to nie powinno mieć znaczenia bo jak przy 60 klatkach chodziło normalnie to po upadte też powinno być te same tempo co najwyżej gra powinna płynniej chodzić 0_o Szybkość dźwięku też potwierdza ten problem. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez silv7r Cytuj Link to post Share on other sites
Calvex 1 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja wiem o co chodzi bo kiedyś identyczną sytuacje miałem na athlonie 3800+ (dwu rdzeniowy). Niektóre gry po dłuższym graniu przyśpieszać dwukrotnie. Nawet zdarzało mi się takie turbo w grach online - wtedy grałem 4story i musiałem resetować kompa, żeby nie dostać bana za jakieś speed hacki. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez Calvex Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts