Skocz do zawartości

Wymiana zasilacza - do 350zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez sixtyone,

Recommended Posts

Witam. Chciałbym wymienić zasilacz na nowy. Budżet jak w temacie 350zł. Moje wymagania to: modularne okablowanie, nie musi być bardzo cichy, byle by nie był głośniejszy od reszty sprzętu. Nie planuję aktualnie wymiany sprzętu na lepszy, chociaż nie zaszkodzi więcej mocy gdyż może się to zmienić.

MOBO: ASRock Z77 Extreme 4

CPU: i5 3570k @ 4.4GHz OC

GPU: MSI GTX 970 Gaming 4G (bez OC w przyszłości)

HDD: WD Black 500GB SATA3

SSD: Samsung 840 EVO 120GB

PSU: Thermaltake LitePower Black 600W

RAM: 2x 4GB 1333MHz Kingston

• Rozwiązanie

Smart SE 530W - starczy z zapasem, modularny.

W tym budżecie są ciekawsze zasilacze, nie mówiąc chociażby o CM G550M który jest lepszym wyborem, za 350zł już są dużo lepsze zasilacze i może kupić chociażby modularnego seasonica z certyfikatem gold - Antec EDGE 550W http://www.ceneo.pl/32211572

Bo jego odmiany od XFX XTR czy sam Seasonic G są już nieco drożej wycenione.

• Popieram 1

A no właśnie po to, że skoro ktoś ma do wydania określoną kwotę to może sobie pozwolić na zakup dużo lepszej klasy zasilacza o wyższej sprawności. Już wspomniany CM G550W o ile dalej relatywnie niedrogi, jest dużo lepszym zasilaczem od Tt smart SE.

Idąc takim tokiem rozumowania wszyscy kupowali by same budżetowe zasilacze, bo przecież wystarczy to po co kupować lepszy i droższy.

A no właśnie po to, że skoro ktoś ma do wydania określoną kwotę to może sobie pozwolić na zakup dużo lepszej klasy zasilacza o wyższej sprawności. Już wspomniany CM G550W o ile dalej relatywnie niedrogi, jest dużo lepszym zasilaczem od Tt smart SE.

Idąc takim tokiem rozumowania wszyscy kupowali by same budżetowe zasilacze, bo przecież wystarczy to po co kupować lepszy i droższy.

No i robili by bardzo słusznie

Gdyby ktoś napisał, że szuka karty graficznej do 800zł a polecaliby mu gpu za 600 to byłoby głupotą, ale po co dokładać do lepszego zasilacza skoro ten "słabszy" starczy z zapasem? :o

Lepiej zostaw kasę i wymień ten crap evo 840

No i robili by bardzo słusznie

ale po co dokładać do lepszego zasilacza skoro ten "słabszy" starczy z zapasem? :o

Akurat poleciłeś zasilacz sięgający ledwo ponad połowę budżetu jaki wyznaczył autor tematu, zasilacz nie ma nawet oficjalnego certyfikatu 80+ bronze, owszem jako niedroga opcja jest ok ale są dużo lepsze zasilacze. Chociażby z tych tańszych jest wspomniany Cooler Master G550M, który ma oficjalny certyfikat 80+bronze(jednak jego wydajność jest wybitna na tle wszystkiego co ma ten certyfikat) w sieci są rzetelne testy tego zasilacza(w porównaniu do kota w worku którym niejako jest Tt smart SE), 5letnia gwarancja, to wszystko jest przynajmniej warte tej niewielkiej różnicy w cenie jaka dzieli te zasilacze.

Garść argumentów przemawiających za zakupem wyższej klasy zasilacza miałeś już wymienione powyżej, nie wiem czy jest sens się powtarzać. Jeżeli nie ma się za bardzo pojęcia w danej dziedzinie to proponuję się najlepiej nie wypowiadać.

Dalej twoim tokiem rozumowania wszyscy powinni kupować najtańsze obudowy no-name z papierowej blachy - skoro podzespoły się do niej mieszczą to po co dokładać :)

Żeby mieć lepszą cyrkulację powietrza? (realny wpływ - niższe temperatury)

"Argumenty" z porównywaniem samochodów albo ów skrzynek dalej są nietrafne i odnoszą się do mojego przykładu z gpu;

Z resztą Smart SE 530W to odpowiednik "no-name" skrzynek? Przecież nie wrzuciłem tu jakiegoś Aerocoola albo Fortrona. Akurat testowałem naszego "kota w worku" (mam go od roku) na dużo cięższym zestawie z R9 280x Vapor-X na pokładzie, gdzie łączny pobór prądu platformy przekraczał ~430W w szczytowych momentach - napięcia były stabilne. Dopłacać do lepszego zasilacza, w sytuacji, w której zestaw przy największym obciążeniu (pamiętaj o tym autorze, że na co dzień nie korzystasz z Furmarka włączonego 30min+) nie przekroczy 320W jest po prostu nieopłacalne. Już prędzej rozumiałbym ów G550M ale EDGE to strata pieniędzy w tej sytuacji.

(w porównaniu do kota w worku którym niejako jest Tt smart SE)

Nadużywasz takich stwierdzeń, proszę opamiętaj się.

Przecież nie wrzuciłem tu jakiegoś Aerocoola albo Fortrona.

Akurat zestawianie Aerocooli i Fortronów jest poronionym pomysłem.  

"Argumenty" z porównywaniem samochodów albo ów skrzynek dalej są nietrafne i odnoszą się do mojego przykładu z gpu;

To zdanie w ogóle nie trzyma się kupy, sam przyznajesz że twoje przykłady także są nietrafne :rotfl:

A sam przykład był podany adekwatnie do twoich.

Żeby mieć lepszą cyrkulację powietrza? (realny wpływ - niższe temperatury)

Z resztą Smart SE 530W to odpowiednik "no-name" skrzynek?

Akurat marka w przypadku skrzynki powinna mieć najmniejsze znaczenie, skoro przecież chodzi o "realny wpływ - niższe temperatury".

Są obudowy kosztujące 150zł które mają wystarczająco miejsc na wentylatory i spełnią swoje zadanie( na przykład CM Elite 371, 7 miejsc na wentylatory, 4x120mm, 3x140mm - niech ktoś powie że brakuje w tej obudowie wentylacji) jednak są też kilkukrotnie droższe.

Przecież nie wrzuciłem tu jakiegoś Aerocoola albo Fortrona.

I tutaj widać zakres twojej wiedzy w temacie zasilaczy, w tym momencie powinienem już zakończyć temat :rotfl:

Otóż Fortron jest jednym z większych producentów zasilaczy z wieloletnim doświadczeniem i renomą, w przeciwieństwie do Tt który tylko rebranduje zasilacze, nawet swojego czasu także robione przez Fortrona.

Dopłacać do lepszego zasilacza, w sytuacji, w której zestaw przy największym obciążeniu (pamiętaj o tym autorze, że na co dzień nie korzystasz z Furmarka włączonego 30min+) nie przekroczy 320W jest po prostu nieopłacalne.

Wszystkie podane zasilacze są podobnej mocy, więc to żaden argument. Większość wyższej klasy jednostek zaczyna się właśnie od minimum 550W modeli.

Już prędzej rozumiałbym ów G550M ale EDGE to strata pieniędzy w tej sytuacji.

I dlatego doradzają tutaj ludzie którzy z reguły posiadają jakąś wiedzę na ten temat.

Zasilacz to nie tylko coś co działa albo nie, mógłbym wypisywać tutaj wszystkie różnice i plusy jakie przemawiają za zakupem po prostu lepszego zasilacza, który z racji tego niestety swoje kosztuje, ale dla kogo :)

w sieci są rzetelne testy tego zasilacza(w porównaniu do kota w worku którym niejako jest Tt smart SE)

Nadużywasz takich stwierdzeń, proszę opamiętaj się.

Jeżeli wyrywasz z kontekstu całego zdania jedno stwierdzenie, w dodatku błędnie zinterpretowane to tak to wygląda.

Określenie było użyte do porównania sytuacji jednego zasilacza względem drugiego, wyraźnie sugerując że nie jest to do końca prawda(niejako, poniekąd, do pewnego stopnia), bo wiadomo że pomimo tego zasilacz jest już dłuższy czas na rynku i jest już sprawdzony.

Edytowane przez sixtyone