geffer 0 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 W poszukiwaniu ciszy, nadszedł czas na fan swap mojego Thermaltake'a Smart Se Modular 530W. Z uwagi na bardzo głośną pracę pod obciążeniem zdecydowałem się w pierwszej kolejności na wymianę wentyla.Po drobnym researchu zdecydowany jestem na BQ Pure Wings 2 140mm, ale napotoczył się gdzieś też Enermax T.B. Silence Manual VR UCTB14A 140mm http://proline.pl/?p=EMX UCTB14A 140MM który widzę jest ciut cichszy na papierze, lecz pytanie jak w realu, który bardziej się spełni jako swap do PSU ? Ew. może polecacie coś innego ? Nie ukrywam, zależy mi tylko i wyłącznie na ciszy no i żeby łożysko nie terkotało. Cytuj Link to post Share on other sites
pasiak123 3 Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Ja mam TT Smart SE 730W i zawsze myślałem żeby tak enermaxa wsadzić tylko narazie nie mam kasy.Ogólnie mam wentylator enermaxa w obudowie cisza i dobre wykonanie. Jak do mnie za te pieniądze nie ma lepszych wentylatorów:) Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Używam wersji Enermaxa UCTB 12 jak i 14 i jeśli chodzi o ciszę to absolutnie polecam. Nic ich nie słychać a jednego 12cm mam w zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
geffer 0 Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 no właśnie mam dylemat pomiędzy pure wings 2 a UCTB Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Wiem, że UCTB będzie bezgłośny. Wiele osób chwali również PW2. Mam sprawdzone Enermaxy i dlatego je polecam. Przy mojej konfiguracji z zasilacza przy obciążeniu letnie powietrze wylatuje z zasilacza. Dodam, że przed wentylatorem (zasilacz oczywiście) mam filtr. Cytuj Link to post Share on other sites
montex 30 Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Sam mam zamiar wykonać to samo, tylko nie wiem jakie podpięcie jest w zasilaczu - podobno 2pin, w dodatku wlutowane, jakby ktoś mógłby sprawdzić byłoby super. Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 A nie prościej obciąć oryginalny kabel i zaizolować a nowy wentylator podłączyć na stałe do płyty głównej czy wprost do molexa? Cytuj Link to post Share on other sites
Asica10 25 Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam enermaxa cluster advanced 120 i BQ PW2 140 Enermax jest głośniejszy od BQ ale za to jest wydajniejszy. Enermaxy maja specyficzny terkot łożyska (słychać nawet na filmach na youtube jak się wie czego szukać/co słuchać). Nie jest to głośny dźwięk jednak w nocy mi przeszkadza (lubię bezwzględną cisze) i jest najgłośniejszym wentylatorem w moim zestawie. Ja mam w tym zasilaczu BQ PW2, dodam tylko że zasilacz podaje prawdopodobnie troche mniejsze napięcie (jak jest mało obciążony i chłodny) niż 5v przez co BQ nie zawsze startuje. Dlatego ja wyciągnąłem wtyczke na zewnątrz podłączyłem pod wyjście na płycie głównej i ustawiłem zależność obortów od temp procka (wyższa temp procka = procek obciążony = większe obciążenie zasilacza = zasilacz cieplejszy) i działa mi tak juz troche czasu i jest ok . Wiem że dla jednych enermax jest cichy ale cisza to względne pojęcie. Podaje tylko moje odczucia. zrobiłem test i kazałem Żonie sprawdzić czy słyszy żeby coś terkotało w komputerze przy zamkniętej budzie i nic nie słyszała do póki nie pokazałem czego ma słuchać Gdybym miał kupić teraz jakiś went 120 lub 140 to z moich co mam w budzie najlepiej wypada BitFenix Spectre PRO PWM (dokładnie ten model bo są modele bez PRO i PWM) jest cichy łożyska nie słychać a na wyższych obrotach słychać szum powetrza który może nie jest cichy, ale jest przyjemniejszy dla ucha niż w innych wentylatorach (bo szumu powietrza przepływającego z daną prędkością nie da się wyeliminować ) Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez thcmaniac Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts